Forum  eCoal.pl v3.5  sprawdzenie ustawień Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 6Następna stronaOstatnia strona
2018-11-23 10:37
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam
Może ktoś rzucić okiem na ustawienia. Mam dość dużo popiołów, Węgiel z miejscowego składu 25Mj. Kolega ma ten sam węgiel i u niego jest bardzo mało popiołów. 
W przyszłym roku będę modernizował instalację, dołożę pompę mieszającą. 

https://esterownik.pl/device/13809

2018-11-24 23:43
  wlasti Posty: 57 Ostrzeżenie: 0

- dużo popiołu? ale DOBRZE przepalony?
 - może zdjęcie? jak wygląda palnik i popielnik?

i czy nie za małe temperatury na piecu i powrocie?

- nie zniszczysz kotła?
2018-11-25 03:50
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
Przecież , to jego kocioł Po jaką cholerę ustawiłeś takie moce , do tak skrajnie niskich temp.na kotle  Moc 16/20 kW i nadmuch 42/50% więcej się nie dało  Ciesz się masz " popioły " , a nie "kalafiory" 
2018-11-27 07:23
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2018-11-25 03:50
Przecież , to jego kocioł Po jaką cholerę ustawiłeś takie moce , do tak skrajnie niskich temp.na kotle  Moc 16/20 kW i nadmuch 42/50% więcej się nie dało  Ciesz się masz " popioły " , a nie "kalafiory" 



Czyli co byś radził zostawić taki nadmuch a podnieść krzywa grzania. Proszę o jakieś podpowiedzi. 
Węgiel dobrze wypalony ale dużo popiołu. 



dodane 2018-11-26 21:48Ktos podpowie jak ustawic piec?
dodane 2018-11-27 07:23Jest to instalacja w starym domu przełom lat 80/90, Niestety osoba która robiła instalację nic nie wspomniała o tym że pasowało by zamontować 3d lub 4d, a w tamtym czasie nie byłem świadom poco się go montuje. Tak że reasumując. Po zimie będę montował pompę mieszającą najprawdopodobniej, instalacja jest stara, ogrzewam 190-200 m2, Jeszcze na domiar tego ostatnio była ekipa która montowała solary i podpieła powrót ze zbiornika CWU przez króciec który służy do nabicia wody do instalacji, efekt jest taki że nie mogę cwu ustawić jako ochrona powrotu bo czujniki głupieją. Tak że w sobotę będę wpinał cwu jak należy. Dodam że nie ma wilgotnego popiołu co mogło by świadczyć jak myślę o tym że występuje punk rosy.  
Piec ECO PLUS 25kW
2018-11-27 09:24
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
No to mamy jasność, nie ma zaworu n-drożnego, pewnie termostatów na grzejnikach też brak, w takim razie pozostaje regulacja temp. kotła w takim przypadku musisz faktycznie dopasować krzywą grzania tak żeby uzyskać odpowiednią temp. wewnątrz. Do tej powierzchni jaką ogrzewasz moce są ok, nie przesadzaj z wiatrem pomiędzy mocami różnica Max 5%  
2018-11-27 10:04
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Ok bardzo dziękuję, Na grzejnikach zawory termostatyczne są zamontowane. Jaka praca pompy CO cykliczna czy praca non stop??

Po sezonie będę robił ochronę powrotu i tutaj mam 2 warianty:
- pompa mieszająca (dużo przeróbek). 
- czy może zawór termostatyczny z kapilarą 3/4" (takie rozwiązanie ma znajomy i się sprawdza).


2018-11-27 10:16
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
Skoro masz termostaty na grzejnikach to zwiększ temp zadaną na kotle do 60 st( wyłącz pogodówkę, ustaw temp. na sztywno ) zobaczymy jaka będzie temp. powrotu ? Pompa CO ma pracować non-stop, może jak powrót osiągnie min. 45st to przeróbki związane z ochroną powrotu mogą być zbędne pewny Jak zwiększysz temp. to nie zapomnij dodać min. po jednym podaniu na obu mocach w grupowym  
2018-11-27 10:40
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
ok dzięki. 
dodane 2018-11-27 10:40Taka moja uwaga, po ustabilizowaniu się temperatury jakie będzie spalanie dobowe żeby utrzymać taką temp. zadaną???!
2018-11-27 10:46
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
Nie mam pojęcia jak masz zaizolowany termicznie swój bunkier Jak na taki metraż podobny kocioł, stare żeliwne kaloryfery, dom nieocieplony ok 30kg na dobę 
2018-11-27 10:51
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Dom jest ocieplony na tyle ile się dało gruby mur 50cm + 15cm styropianu grafitowego, już widzę że do ocieplenia mam jeszcze strop, parter stare grzejniki panelowe, nie zdążyłem ich jeszcze wymienić, piętro grzejniki segmentowe z armatury. W rurach jest dużo wody. Tak naprawdę wolał bym utrzymać trochę niższa temp na piecu a dobrze ustawić ochronę powrotu.  
2018-11-27 12:44
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
Nie rozumiem niższą, 55st to w/g mnie minimum a na powrocie 45st, producent zaleca 50st, a raczej wymaga, czytać utrata gwarancji
PS. Wiatrem kotła nie nagrzejesz  2 podania to trochę za mało  
dodane 2018-11-27 12:44Jak widzisz rożnica temp. pomiędzy temp.kotła a powrotu wynosi ok 10st , bardzo dobry wynik . Przy 60 st na kotle powrót powinien mieć 50 st Nic więcej Ci do szczęścia nie potrzeba  Jak chcesz to na obecne warunki ustaw  to min 55st na kotle ,powinno wystarczyć . Jak będzie zimno podniesiesz zadaną na 60 albo ustaw pogodówkę tak żeby oscylowała w tych granicach  
2018-11-29 10:20
  Pudelski7 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Przespałem się z tematem i sprawa wygląda tak, na szybko zrobię powrót z CWU do króćca powrotnego przy piecu aby móc ustawić ochronę powrotu z CWU. Po sezonie zamontuję zawór 4d manualny, jak rozrysuję schemat przyłącza z zaworem 4d to podeślę do sprawdzenia. Tym razem zrobię to własnoręcznie, jak to mówią chcesz mieć zrobione dobrze zrób to sam. 
dodane 2018-11-29 10:20Wydaje mi się że zrobienie instalacji w/g tego schematu powinno być ok. 


https://drive.google.com/file/d/1LygSwRIXbiurwqiwmI036s9_vOXM9aqp/view?usp=sharing
2018-11-29 19:47
  mirko14 Posty: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam
Mam piec ogniwo eko 16kw. Co trzy dni muszę go czyścić z pyłu i sadzy bo się zapycha i piec musi długo pracować.Proszę was co mam zrobić
2018-11-29 23:55
  leON22 Posty: 1674 Ostrzeżenie: 1
Podnieś temp.powrotu na min.50 st , zdemontować rusztodeflektor , palić suchym opałem nie za bardzo kalorycznym
PS. Dla mocy 12/16kW , 38/40% wiatru powinno wystarczyć
2018-11-30 15:47
  mirko14 Posty: 27 Ostrzeżenie: 0
Witam
Dziękuje mam jeszcze jedno pytanie na palniku są dwie cegły szamotowe, czy mam ich usunąć,czy nie,paliwo jest suche na worku jest napisane 24/28 MJ jakom mam napisać liczbę
2018-11-30 19:10
  gienek_k Posty: 3 Ostrzeżenie: 0

Witam

Potrzebuje pomocy  mam  piec ogniwo 26 kw  zamontowane kwiecień  tego roku monterzy nastawili nastawy   czy na zime trzeba  zmienić  nastawy paliłem całe lato było ok przełączałem lato / zima jak była  taka potrzeba teraz  pale dobrym opałem  26 MJ Tauron  temperatura  zadana 58 st  piec nie może jej osiągnąć na wylocie z pieca 44 st  za zaworem czwór drożnym  42 st   natomiast na kominie  190 st jak pale Skarbkiem Bobrek  jest lepiej.
2018-11-30 19:58
  wlasti Posty: 57 Ostrzeżenie: 0

wyczyść piec dokładnie - bo coś tu szwankuje ...
ile metrów i co grzejesz?
2018-12-01 11:54
  gienek_k Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
Dom 160-1`80 m piętrowy nie ocieplony otynkowany  lata 60  .Troche teraz eksperymentuje  wentylator wydajność była 44 procent temp komina 186 st   moim zdaniem jak by ciepło uciekało kominem zmiejszyłem wydajność wentylatora 30 procent tem podskoczyła na piecu   46 st  a opadła na kominie 133 st może jeszcze obniżę  trochę  wentylator.
2018-12-01 13:08
  anaana Posty: 519 Ostrzeżenie: 0
kiedyś taki człowiek napisał obniżamy nadmuch powoli aż zobaczymy dym z komina, potem oczko do góry  i powinno banglać
2018-12-01 13:14
  gmaj22 Posty: 1673 Ostrzeżenie: 0
...i najlepiej na stałej mocy. Raczej na ręcznym, niz automacie.
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 6Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: eugpac, Irek, JacekRadziejowice, Kotlowniamila5, marka, Piwo, skodams, szunaj, Szwager, vojtek

Ostatnio dodany

Grzsol - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej