Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo EKO Plus M 20 - sprawdzenie ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2018-11-20 16:36
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich forumowiczów. Prosiłbym o zerknięcie na ustawienia mojego pieca. Ogrzewam ekgorszkiem dom budowany w latach 80, 200m2. Zastanawia mnie wysoka temp spalin, która rzadko spada poniżej 200 C. Dzięki za wszelkie sugestie. 

https://esterownik.pl/device/18248
2018-11-20 17:07
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Po pierwsze to opisz swoją instalację Fakt na pierwszy rzut oka widać, że masz za wysoką temperaturę spalin . Kiedy czyściłeś kociołek , kanały wymiennika , czopuch , sam czujnik temperatury 
PS. Proponuję w grupowym moc min/max 12/16 po 6 podań , dmuchawa 38/40% , histereza kotła 0.2 st przejście na moc max 1 st . Algorytm wygaszania kotła - tylko w grzaniu , temp. zadana kotła 60 st , powrot 50 st , na razie tyle
2018-11-20 17:59
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Instalacja miedź, grzejniki członowe aluminiowe. Piec użytkuję od miesiąca i szczerze powiedziawszy nic w nim jeszcze nie czyściłem. 
2018-11-20 21:07
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Najwyższa pora, bo kociołek nie może się zebrać 😐Jak widać wygrzewasz komin 😉Napisz jeszcze czym palisz, czy dom ocieplony, czy masz termostaty ba zaworach ?
PS. Zmień zakres mocy min/Max na 16/20kW dmuchawa 38/40%.
2018-11-20 21:44
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Nie jestem pewien, czy w Mce też tak jest, ale czy klapka kanałów nawrotnych jest poprawnie założona?
2018-11-20 22:11
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Jutro zabieram się za czyszczenie. Ekogroszek 28 MJ/kg, dom ocieplony jest wełną szklaną.  Nie posiadam termostatów. Zakresy zmieniłem tak jak podałeś. 
2018-11-21 06:45
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
gmaj22 napisał » 2018-11-20 21:44
Nie jestem pewien, czy w Mce też tak jest, ale czy klapka kanałów nawrotnych jest poprawnie założona?

Grzesiu w M-ce nie ma tej pokrywy , są tylko 3 okrągłe pionowe kanały i główny dekiel połączony z zawirowaczami
2018-11-21 18:18
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Piec został wyczyszczony podobnie czujnik temperatury spalin. Temperatura spadła i oscyluje teraz w okolicach 180 C.
2018-11-21 20:25
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Ok, zmniejsz temp.zadaną kotła na 55st i powrotu na 45st , dodaj jedno podanie na mocy max Zobaczymy czy teraz dobije do temp. zadanej 
2018-11-21 20:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
micpit ZATRZYMANIE POMP PO DOGRZANIU POMIESZCZEN DAJ NIE
2018-11-21 20:52
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Pod warunkiem że na kotle ustawi taką temperaturę żeby mu nie przegrzewało pomieszczeń . Nic nie wiemy o jego instalacji , czy ma termostaty na grzejnikach  Inaczej się ugotuje 
2018-11-21 20:56
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Nie posiadam termostatów, dlatego tej opcji nie zmieniam. 
2018-11-21 20:59
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
zaworu 4 lub 3 droznego tez nie, to przykrec grzejniki
2018-11-21 21:06
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
CO1 ogrzewam parter i tutaj chcę regulować temperaturę bo faktycznie pod dłuższym czasie można się przegrzać. CO2 ogrzewa piętro, na którym zawsze jest chłodniej różnica temperatur wynosi około 3 C i tutaj nie mam, żadnego regulatora. Rozważam zakup zaworu 4D. Co do temperatury spalin, to te 180C to nadal dużo? 
2018-11-21 21:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
czyli cały czas walisz na dom 60c cos nie halo ,ja daje teraz 38C i w domu 23,5
dodane 2018-11-21 21:22micpit  kocioł grzeje od godz.16 i sie nie odstawił co to za instalacja
2018-11-21 21:38
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

Instalacja jak na zdjęciu. Patrząc na wykres to ostatni raz gdy kocioł odstawiał się miał miejsce początkiem października. 
2018-11-21 22:01
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Dlatego przy tak prostej instalacji musisz sterować temp.zadaną kotła . Daj 50 st i powrót 40st
2018-11-21 22:09
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
co za głupek tak zrobił instalację , czy to układ zamknięty gdzie obejscie pomp czujniki dobrze wpięte bo u kolegi czujnik temp. kotła dali na rurę a nie w kocioł ,jak dla mnie duzo paliwa dajesz dobrze spala jak na szaro to ok mogą byc spieki 
2018-11-21 22:11
  marcinbb Posts: 1594 Ostrzeżenie: 1
Magik nawet rur nie zaizolował.
2018-11-21 22:23
  micpit Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
leON22 zastosowałem się do wskazówek, dzięki. Ze spalaniem nie ma problemu, spieki występują ale nieduże. Jutro posprawdzam czujniki ale raczej wszystko jest na swoim miejscu. 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: