Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  ogniwo eko plus M 20kw.podłaczenie do internetu i ustawienia. Subskrybuj
2018-11-19 12:31
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Niestety swojego e coal nie mam podłączonego do neta nad czym bardzo ubolewam, bo widzę że jest to naprawdę fajna rzecz. problem w tym że w piwnicy mam naprawdę cząstkowy zasięg z sieci wi fi. Zastanawiam się czy kupić wzmacniacz sygnału wi fi, jest on dostępny sklepie e sterownik , ale  kosztuje ponad 100zł. może ktoryś z forumowiczów mataki wzmacniacz? prosiłbym was o podpowiedzi jak on się sprawuje i czy musi to być to , a niewystarczy np. zwykly router wi fi.
Kolejna sprawa to temp.powrotu. Moja oscyluje w granicach 42-45 st. nie wiem czy to wystarczająco.
 ustawienia: temp. zadana 55 (dobija do 60)
temp. c.w.u. 45
zawór 4D bez siłownika ustawiony na połowę.
palę na automacie
na grzejnikach wszędzie termostaty.
Co zrobić żeby ja jeszcze zwiększyć o kilka stopni??
2018-11-19 12:58
  anaana Posts: 595 Ostrzeżenie: 0
Możesz kablem podłączyć się do routera przenosząc go np. na klatkę schodową.
2018-11-19 13:10
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
odpada router jest na strychu, a piec w piwnicy. pomiedzy nimi 3 deki
2018-11-19 13:25
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Możesz kabelek puścić jakimś kanałem wentylacyjnym U mnie jest wzmacniacz Netgeer w kotłowni odbiera sygnał z głównego routera w salonie piętro wyżej ( sygnał musi być stabilny ) kabelkiem połączony ze sterownikiem i dodatkowo wysyła sygnał do modułu wifi Sonoff do centrali Nice i steruje bramą
PS. Podnieś temp na kotle na 60st , temp.powrotu powinna wzrosnąć .
2018-11-19 13:48
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Leon juz mialem jakis czas na 60. Mam wrazenie ze wiecej mi spalal , temp. Powrotu wzrosla o jakies 2 3 stopnie. Mam wrzenie ze na 55 chodzi bardziej stabilnie. Moze ten zawor 4D skrecic na 3-4??
2018-11-19 14:07
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Jaką temp.masz za zaworem ? Skoro masz termostaty na grzejnikach , to zostaw jak jest Najlepiej przejdź na spalanie grupowe ustaw 60st na kotle , wtedy kociołek będzie pracował stabilniej nie będzie tych skoków temp . 55-60 st jak w auto . Jak masz chroniony powrót 
2018-11-19 14:37
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Temp. Za zaworem czyli ta jaka puszczam na grzejniki? To jest ok 42-44st. przy ustawieniu 4D na 50% . A jesli chodzi o ochrone piwrotu to nie wiem co to jest i gzie na to patrzyc?? 
Ps. Czujnik jest prowidlowo podpiety na kroccu przy wlocie powrotu do pieca
dodane 2018-11-19 14:37Leon widze ze temp. Powrotu zaczyna spadac teraz jest w okolicach. 37-40. Albo podniose zadana na 60 i zostawie 4d na 50% albo zostawie zadana na 55 i skrece 4d na 30-40% wtedy wzrosnie mam cna te 42-45st. Tak jak mialem kiedys
2018-11-19 14:44
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie ta która leci w obieg Ochrona powrotu , przez co jest realizowana ? Pompa mieszajaca , zawór 4D , czy może pompa CWU . Szkoda że nie masz podpiętego sterownika do netu , byłoby łatwiej :( 
2018-11-19 15:39
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Leon moze juz nie dlugo. Dlatego wlasnie pytam o ten wzmacniacz. A temp
 Powrotu zedu 42-45 jest ok? Tzn. Moze taka byc??
dodane 2018-11-19 15:39Leon moze juz nie dlugo. Dlatego wlasnie pytam o ten wzmacniacz. A temp
 Powrotu zedu 42-45 jest ok? Tzn. Moze taka byc??
2018-11-19 15:43
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
PrzemekP napisał » 2018-11-19 09:06

Fragment DTR dla Ogniwo EkoM
Warunki Gwarancji punkt 6
W przypadku korozji kotła lub przecieku płaszcza wodnegospowodowanego długotrwałą eksploatacją kotła przytemperaturze wody zasilającej instalację C.O. poniżej 60 oC,oraz wody powracającej do kotła poniżej 50oC
2018-11-19 16:12
  anaana Posts: 595 Ostrzeżenie: 0
Mam takie cosik i działa bardzo dobrze.
Nie wiem tylko czy przez trzy kondygnacje będzie ok. 


2018-11-19 17:07
  carnivean Posts: 32 Ostrzeżenie: 0
https://www.wisp.pl/p4362,totolink-pl200-200mbps-powerline-ethernet-adapter-twin-pack-2-szt.html
2018-11-19 23:41
  anaana Posts: 595 Ostrzeżenie: 0
carnivean działa ten sprzęt gdy kotłownia na innym bezpieczniku i pokój na innym? 🤔🙄
Users on-line: Mysza