Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 OEPM14 palenie na grupowym Subskrybuj | ||||
|
||||
Gustine
![]() |
Witam, dziś zaczynam zabawę w paleniu grupowym, początki obiecujące ALE piec nie dobija mocy zadanej, cięzko mu to idzie ![]() https://esterownik.pl/device/17922
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Specem nie jestem ale na początek dorzucił bym 1 podanie więcej i dmuchawa o 3oczka więcej dla 12kw.
Dużo zależy opału. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Podania magą zostać , bo na 12kW i tak czas podawania jest o 2s dłuższy niż na 8kW ( dla 8 - 5s , dla 12kW- 7s ) dmuchawa max 2 oczka w górę
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Gustine
![]() |
dom ocieplony, strop też, komin na poddaszu do ocieplenia w następnym tygodniu bo pojawił się zaciek nieduży ( zimny komin na wylocie) . Metrażowo, ok 100m2 dla 8kw 39s dla 12 kw 40s zobaczymy jak przyjmię ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W takim razie 8/12kW powino wystarczyć . Podnieś temp kotła na min 55st , bo dalej będzie ciekło z komina i kotła
![]() ![]() PS. Nie podoba mi się temp. powrotu jest wyższa niż na kotle , czy aby dobrze zamontowany jest czujnik powrotu ![]() |
|||
|
||||
Gustine
![]() |
Raczej tak, na wodzie powrotnej do kotła ale być może nie równo założyłem bo ciężki dostep tam z tyłu mam. Czy to zle ze jest taka różnica ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
To tak jakbyś pomylił pedał hamulca z pedałem od gazu , nie zamienione są te czujniki miejscami ?
|
|||
|
||||
Gustine
![]() |
Nie równo osadzony przy srubie, juz poprawione ![]() @leon22 dziękuje za wszelkie porady |
|||
|
||||
downhill
![]() |
Jaki opałem palisz autorze tematu
![]() Też mam ogniwo eko plus m |
|||
|
||||
Gustine
![]() |
ekogroszek z firmy Lemar 29mj leon, zerkniesz po jakims czasie na moj piec w celu ew. korekt ? z tego co widze spiekow nie ma, ladnie sie wypala |
|||