Forum eCoal.pl v3.5 OEPM14 palenie na grupowym Subskrybuj | ||||
|
||||
Gustine
|
Witam, dziś zaczynam zabawę w paleniu grupowym, początki obiecujące ALE piec nie dobija mocy zadanej, cięzko mu to idzie czy któryś z doświadczonych użytkowników mógł by rzucić okiem na moje ustawienia ? dziękuje za wszelakie rady https://esterownik.pl/device/17922
|
|||
|
||||
simko1
|
Specem nie jestem ale na początek dorzucił bym 1 podanie więcej i dmuchawa o 3oczka więcej dla 12kw.
Dużo zależy opału. |
|||
|
||||
leON22
|
Podania magą zostać , bo na 12kW i tak czas podawania jest o 2s dłuższy niż na 8kW ( dla 8 - 5s , dla 12kW- 7s ) dmuchawa max 2 oczka w górę Albo zmiana mocy na 12/16kW , po 5 podań dmuchawa 38/40% Wszystko zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło a on tym nic kolega nie napisał
|
|||
|
||||
Gustine
|
dom ocieplony, strop też, komin na poddaszu do ocieplenia w następnym tygodniu bo pojawił się zaciek nieduży ( zimny komin na wylocie) . Metrażowo, ok 100m2 dla 8kw 39s dla 12 kw 40s zobaczymy jak przyjmię |
|||
|
||||
leON22
|
W takim razie 8/12kW powino wystarczyć . Podnieś temp kotła na min 55st , bo dalej będzie ciekło z komina i kotła Algorytm wygaszania zmień na tylko w grzaniu i w podtrzymaniu dołóż jedno podanie więcej
PS. Nie podoba mi się temp. powrotu jest wyższa niż na kotle , czy aby dobrze zamontowany jest czujnik powrotu |
|||
|
||||
Gustine
|
Raczej tak, na wodzie powrotnej do kotła ale być może nie równo założyłem bo ciężki dostep tam z tyłu mam. Czy to zle ze jest taka różnica ?
|
|||
|
||||
leON22
|
To tak jakbyś pomylił pedał hamulca z pedałem od gazu , nie zamienione są te czujniki miejscami ?
|
|||
|
||||
Gustine
|
Nie równo osadzony przy srubie, juz poprawione @leon22 dziękuje za wszelkie porady |
|||
|
||||
downhill
|
Jaki opałem palisz autorze tematu ?
Też mam ogniwo eko plus m |
|||
|
||||
Gustine
|
ekogroszek z firmy Lemar 29mj leon, zerkniesz po jakims czasie na moj piec w celu ew. korekt ? z tego co widze spiekow nie ma, ladnie sie wypala |
|||