Forum  eCoal.pl  Ogniwo EkoPlus 16KW nie działają wykresy Subskrybuj
2018-11-13 13:30
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Mam od dłuższego czasu problem z wykresami, nie mogą się wyświetlić, na telefonie mam informację "error_parser". Na komputerze jest napis brak danych. Dodam również że data w sterowaniku to same zera i gdy chcę ha zmienić to się nie zapisuje . Na komputerze jest natomiast całkiem inna data z przyszłości . Ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny ?
2018-11-13 16:56
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Możliwe , coś niedobrego dzieje się z kartą SD sterownika pewny  Wymontuj ją ze sterownika , spróbuj skopiować jej zawartość na kompa , następnie sformatuj i zagraj skopiowane dane na "czystą" kartę sd i włóż ponownie do sterownika
2018-11-13 19:32
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Karta jest odczytywana przez komputer, dane skopiowałem na komputer i ponownie na tę samą kartę i bez zmian. Myślałem, że karta jest sprawna skoro odczytałem dane i ponownie je skopiowałem, spróbuję zgrać je na nową . Czy mogę wykorzystać kartę z większą pamięcią niż 2GB? Taką mam zainstalowaną od nowości. Dodam jeszcze, że statystyki działają mi bez problemu, tak samo mogę dodawać zdarzenia poprzez stronę internetową . Nie sprawdzałem jeszcze czy zapisują się zasypy dodawane np ze sterownika czy aplikacji na smartfonie. Jeśli nowa karta nie zmieni nic z wykresami to płyta główna do wymiany ?
2018-11-13 20:14
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Niekoniecznie może wilgoć zrobiła swoje jak wyschnie , to wszystko może wrócić do normy , już ktoś na forum miał podobny problem , tylko co z tą datą grubo do przodu 
2018-11-13 23:48
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Skopiowanie danych ze starej karty na nową nic nie przyniosło. Wilgoci nie mam w kotłowni więc napewno nie ona ma na to wpływ. Ktoś może wie jakie zadanie pełni bateria podobna do baterii od Biosu w komputerze, zamontowana na płycie sterownika, zaznaczona na zdjęciu ? Ktoś się spotkał z podobnym problemem? 
dodane 2018-11-13 23:48
2018-11-14 22:19
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Skontaktuj  się z nami telefonicznie. Mozesz zrobić taki test. Wyłączyć  z prądu wyjąć kartę, ustawić godz i sprawdzić czy bez karty data jest ok. Możesz zmienić kartę do 4gb. Większą ster nie odczyta
2018-11-18 08:54
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Problemem okazał się układ odpowiadający za pamięć godziny, Bateria o którą pytałem podtrzymuję pamięć w której zapisana jest godzina w razie braku zasilania. Po kontakcie z serwisem zakupiłem nową płytę główną (tą w czarnej skrzynce z tyłu zbiornika na ekogroszek) i po jej wymianie wszystko wróciło do normy. Problem rozwiązany. Dziękuję wszystkim za sugestie.
2018-11-18 12:03
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Można wiedzieć ile kosztowała taka przyjemność 
2018-11-20 12:06
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Płyta w serwisie Elektro-System z Kutna kosztuje 350 zł. Ja akurat miałem starszą wersję płyty która już jest zastąpiona inną ale ta nowsza pasuje bez problemu. Montaż można wykonać samemu, wcześniej robiąc sobie zdjęcia wszystkich podłączeń przewodów, oraz musimy przełożyć moduł sieciowy (jest mocowany na płycie w gnieździe). Przed wymianą płyty należy również zapisać sobie wszystkie ustawienia w sterowniku bądź ze strony internetowej żeby później uniknąć ponownej konfiguracji sieciowej oraz ustawień spalania, użytkownika itp. Na pewno taniej wyjdzie wymienić sam układ na płycie ale ja już nie miałem do tego czasu ani żadnego fachowca.
Users on-line: wajnerj