Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Ustawienie parametrów kotła Kamen 14kw Subskrybuj | ||||
|
||||
krolikkuba
![]() |
Cześć,
Od kilku miesięcy bacznie obserwowałem forum, podobało mi się wsparcie i zaangażowanie w pomoc innych grupowiczów dlatego zdecydowałem się na zakup kotła Kamen 14kW ze sterownikiem bruli v3.5 Początkowo myślałem że bez problemu poradzę sobie z ustawieniami kotła, lecz dziś zwątpiłem..... Dom 130m2, ocieplony 20 lat temu, okna plastikowe. Zawór 4 drogowy z siłownikiem, jedna pompa CWU i jedna CO. Sterownik nie może osiągnąć zadanej temperatury w domu czyli 21-22stopnie. Tak samo nie mogę osiągnać wyższej temperatury za zaworem 4D. Dodatkowo temperatura spalin wg mnie jest zbyt wysoka. Aktualnie palę retopalem. Będę wdzięczny za każdą sugestię. Kuba
|
|||
|
||||
energotop
![]() |
Masz włączoną ochronę powrotu poprzez zawór 4D dlatego za mało ciepłego czynnika idzie na układ.
|
|||
|
||||
z.seczkowski
![]() |
Tak jak poprzednik masz ustawioną ochronę powrotu zawór 4D na poziomie 47 st. A zawór ma priorytet ochronę powrotu i dlatego więcej się nie otwiera. Należy zmniejszyć tą temperaturę o kilka stopni ale nie mniej niż 40 st.
Lub przełączyć ochronę powrotu na pompę CWU |
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
dzięki Panowie za sugestie, spróbuje zmniejszyć temp powrotu na 42 stopnie,
a czy w przypadku ochrony powrotu poprzez pompe CWU dużo ciepła niepotrzebnie cały czas dogrzewa wodę w boilerze? |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Bojler ocieplony? Blisko kotła? Jeśli tak to będzie wodą w bojlerza cały czas ciepła i będzie chroniony powrót.
|
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
Boiler ocieplony, tuż nad kotłem. Sprawdzam teraz jak będzie działać piec z chronionym powrotem poprzez 4D, a potem spróbuje przez CWU.
|
|||
|
||||
z.seczkowski
![]() |
Jeśli ochrona powrotu jest u Pana na 42 st. to zawór będzie się otwierał po przekroczeniu 44 st. Też nie wiadomo czy u pana jest grawitacja w małym obiegu. Jeśli nie ma, to ochrona powrotu zaworem 4d będzie niemożliwa, pozostanie tylko pompa CWU. Tak jest w mojej instalacji.
|
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
Czy jest sposób na sprawdzenie czy jest przepływ grawitacyjny w małym obiegu? hydraulik nie założył mi żadnej pompy kotłowej, pytanie dlaczego nawet o niej nie wspomniał.
![]() |
|||
|
||||
energotop
![]() |
Jeżeli zrobił zgodnie ze sztuką czyli zawór i rury w obiegu kotlowym mają średnicę wyjścia z kotla to pompa w obiegu kotłowym nie jest wymagana.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Nie same średnice rur maja znaczenie
Zawór musi być też na odpowiedniej wysokości , żeby działała grawitacja , no i oczywiście łagodne łuki a nie nawalone kolanek |
|||
|
||||
energotop
![]() |
A na kolankach nie będzie działać? Raczej tylko idiota zamontuje zawór poniżej kotla.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
He widziałem zawory 4d montowane na wysokości króćca kotła , na każdym kolanku jest dodatkowy opór hydrauliczny .
4d działają dobrze w zakresie 0-40% otwarcia , oczywiscie aby dogrzewały powrót musi być temp. zasilania na tyle wysoka aby uzyskać odp temp zasilania grzejników , podłogówki , jak i powrotu na małym obiegu |
|||
|
||||
z.seczkowski
![]() |
Czemu ustawiłeś temperaturę załączenia pomp na 51 st. Trochę za wysoka.
|
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
Z.seczkowski dziękuję za uwagę, zmieniłem temp na 40st. Teraz walczę w z kalafiorami na palniku, zmniejszam po 2% nadmuch. Za dobę zobaczę co z tego wyjdzie. Czy ktoś może rzucić okien na mój histogram? są jakieś wskazówki jak go czytać? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zwiększ moc dmuchawy dla mocy min na 38% , w/g histogramu na mocy min ( wysoki niebieski słupek po prawej stronie wykresu - nie dopala , mieszanka za bogata) analogicznie jakby wysoki słupek był po lewej stronie wykresu ( za wysoki nadmuch mieszanka za bogata ) . Użyj szukajki jest tam sporo tematów o histogramie . Miłej lektury
![]() Cyt.: Jak czytać Histogram: Histogram (cyt. Wikipedia) to jeden z graficznych sposobów przedstawiania rozkładu empirycznego cechy. Składa się z szeregu prostokątów umieszczonych na osi współrzędnych. Prostokąty te są z jednej strony wyznaczone przez przedziały klasowe (patrz: Szereg rozdzielczy) wartości cechy, natomiast ich wysokość jest określona przez liczebności. W naszym przypadku na osi X zgrupowane są czasy postoju podajnika o rozdzielczości 10 sek. Im wyższy słupek, tym więcej razy wystąpił określony czas postoju. Z lewej strony Histogramu mamy krótsze czasy postoju zaś z prawej strony czasy dłuższe. Czasy postoju są zależne od intensywności pracy dmuchawy – im wyższe obroty dmuchawy - tym proces spalania jest szybszy, im niższe obroty dmuchawy – tym proces spalania jest wolniejszy. Czas postoju nie może być za krótki – zbyt intensywne spalanie (lewa strona Histogramu) oraz zbyt długi – zbyt wolne spalanie (prawa strona Histogramu).Rozłożenie słupków na Histogramie dokumentuje działanie algorytmu spalania grupowego. Jeśli wysokie słupki pojawią się przyklejone do prawej strony Histogramu świadczy to o tym, że algorytm nie wykrywa w założonym czasie dopalenia paliwa - świadczy to o zbyt małym nadmuchu. Podane informacje mają pomóc w ustawieniu mocy dmuchawy w procesie spalania grupowego. |
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
leON22
![]() histogram dla mocy min już wygląda ładnie, teraz tylko zajmę się max. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tak bardzo się tym nie podniecaj , histogram to nie wyrocznia , zmienia się co cykl
![]() ![]() |
|||
|
||||
krolikkuba
![]() |
Panowie, po miesiącu kombinowania z ustawieniami dałem sobie spokój z kilkoma rzeczami: -zrezygnowałem z ochrony powrotu poprzez zawór 4D, ponieważ nie mogłem utrzymać zadanej temp za zaworem jak i na powrocie. Minusem ochrony poprzez CWU jest bardzo gorąca woda w kranie, chyba będę musiał zamontować zawór mieszający termostatyczny, bo boję się że dzieciak poparzy się niechcący gorącą wodą z kranu... -pogodówką, nie mogłem ustalić skrajnych temepratur +/- 10 st C Teraz steruję temp w domu przy pomocy zaworu 4D, gdy będzie zimno to dorzucę kilka stopni do pieca. Co do spalania, na początku cieszyłem się że jest w miare niskie, dopóki nie sprawdziłem ile w rzeczywistości ubywa ekogroszku w zasobniku, teraz wyszło mi że jest to około 0.3260 kg/min. Czyli mniej więcej spalanie dobowe to 30kg, dom 130m2 -20letni, sam już nie wiem czy to dużo czy mało. Aktualnie nie robią się żadne spieki, piec czyszczę co 3 dni, zauważalny jest wtedy spadek temp spalin. Będę wdzięczny jeśli możecie zerknąć w ustawienia czy coś rzuca się Wam w oczy? ![]() |
|||