Forum  eCoal.pl v3.5  Podłączenie Ogniwo eko plus m 14 Subskrybuj
2018-11-01 22:04
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. 

Jutro przychodzi znajomy hydraulik podłączyć grzejniki i zrobić listę do podłączenia kotła. Hydraulik jest starej daty i nie do końca sam jest pewien czy da radę podłączyć kocioł który będzie chodził w automacie. Kocioł będzie zarówno ogrzewał wodę w bojlerze 200l jak i odpowiadał za ogrzewanie (grzejniki stalowe). Jak najprościej podłączyć kocioł? Czy trzeba dawać dwie pompy na co i cwu? Czy moze wystarczy jedna? Pompy cyrkulacyjnej nie bedzie. Czy mógłby ktoś rozrysować schemat jak może to być najprościej zrobione? Grzejniki są na 2 rozdzielaczach. Czy trzeba dawać jakieś zawory 4 drożne? Jak dobrać naczynie wzbiorcze?
2018-11-01 22:19
  energotop Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej to na jednej pompie i zawory termostatyczne na grzejnikach. A jakie naczynie to należy obliczyc z ilości wody w układzie, ale akurat z tym "Stary" instalator powinien sobie poradzić bez trudu.
2018-11-02 11:05
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b3d35a3008a2181

Czy taki układ jest konieczny przy tym piecu? Chodzi mi o ten zawór schadzajacy i esbe.
2018-11-02 11:27
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Jest konieczny. DTR-ka kotła str 22, układ zamknięty. 
Dokładniej str 23 4. Urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła wyposażonew zawór termostatyczny.
2018-11-02 11:34
  Hajtaler Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
Zabezpieczenie jest konieczne jeśli układ zamknięty. Układ otwarty jest tańszy ale trzeba prowadzić osobną rurę od kotła do naczynia które musi być powyżej njwyższego punktu instalacji. Kolejna sprawa to można to zrobić na jednej pompie ale potrzeba więcej informacji - czy produent kotła wymaga zabezpieczenia temp powrotu(pewnie tak) dla zachowania gwarancji i pytanie czy chcesz się stosować i zabezpieczyć ten powrót czy stracić gwarancję? Czy na grzejnikach są zawory termostatyczne?
2018-11-02 11:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

DBV lub inny system, w zamkniętym musi być. Obejście przy pompie jest zbędne. Przy jednej pompie obsługującej CO i CWU, zawór 3D to wyrzucenie kasy.
Komfortem jak będziesz sterował ? Termostaty ?
2018-11-02 11:52
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Na grzejnikach nie będzie pokręteł. Miałem zamiar ustawić sobie temperaturę na zasadzie prób a w przyszłości podlaczyc sterownik z czujnikiem temperatury wewnętrznej. Czyli co pompę pompę z filtrem poprowadzić bez obejścia i zrezygnować z zaworu 3d? Zastanawiam się czy naczynie przeponowe przy bojlerze i cały ten układ jest potrzebny??
2018-11-02 12:05
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Zainwestuj w termostaty, i pompę AA. Żadnym czujnikiem wewn nie osiągniesz takiego komfortu jak z termostatami. Porządny zestaw na grzejnik to około 90zł (danfoss).
Pompę dajesz na zasilaniu, za pompą rozdzielasz zasilanie na CO i CWU, na powrocie z CWU dajesz zawór kryzujący i masz z głowy problem z ochroną powrotu. Nie rezygnuj z układu zamkniętego, naczynie daj o pojemności 5% całego zładu. DBV wkręć prosto w kocioł.

Przeponowe na zasilaniu zasobnika, ma kompensować zmiany ciśnienia - wg mnie zbędny gadżet, tak jak i zawór zawrotny na zasilaniu zimną wodą. Zasilanie podpina się tak, by w razie awarii wodociągowej nie wyssało wody z baniaka i tyle.
2018-11-02 18:21
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Nie uważam, żeby przeponowy na cwu to był zbędny gadżet. W typowym bojlerze 120-150litrowym przy podgrzaniu wody z 5 C do 50C przyrost objętosci wody potrafi podniesć cisnienie w bojlerze do 5-6 atmosfer, a to juz na granicy zadziałania zaworu bezpieczeństwa.
2018-11-02 18:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A jaki warunek musi być spełniony, żeby to ciśnienie wzrosło ? Kto chce mieć niszczarkę bojlera, nich sobie ma.
2018-11-02 19:19
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Min. szczelny ZZ na zasilaniu zimnej wody
2018-11-02 19:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
No właśnie. A wyżej wyraziłem swoje zdanie o tym czymś.
2018-11-02 19:36
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
A co w sytuacji, jeśli jest zawór antyskażeniowy za wodomierzem?
2018-11-02 19:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Kolejny super wynalazek. Nie będę się z Tobą licytował. Jeśli o mnie chodzi, każdy może ładować w instalacje co chce, i gdzie chce.
2018-11-02 19:50
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Też nie jestem zwolennikiem wszystkich wynalazków. Najlepszy dowód, na to, że z 4d i rurek zrobiłem "taboret"
2018-11-02 19:53
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1

gmaj22 napisał » 2018-11-02 19:36
A co w sytuacji, jeśli jest zawór antyskażeniowy za wodomierzem?
W takiej sytuacji , w instalacji musi być naczynie przeponowe albo zawór bezpieczeństwa 8-10 bar
Users on-line: 8854971, bartus825, BasiaDom, BiesiackaP, BLASTED75, ferdyn76, giedol, Kwarki, mati, pgrzesiek1986, semen, viadrus, wbartosinski

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more