Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu przez pompę CWU Subskrybuj | ||||
|
||||
w0jci0l
![]() |
Jak Waszym zdaniem jest lepiej ustawić ochronę powrotu przez pompę CWU (pompa CWU zainstalowana na powrocie):
1. Ustawić np. na 50 stopni żeby pompa CWU pracowała cyklicznie i tworzyła się "sinusoida" na wykresie temp. powrotu pomiędzy +/- 48 - 52 stopnie 2. Czy ustawić piec np. na 55 stopni a wodę w bojlerze np. na 57 stopni, żeby pompa CWU pracowała cały czas tworząc w miarę równą temperaturę powrotu. Obroty pompy CWU mam ustawione na najmniejsze czyli 1 (do wyboru 1 - 3) i obecnie ochronę powrotu mam ustawioną tak jak w w/wym. punkcie 1 (duże "piłowanie" wykresu temp. powrotu). Co radzicie? ![]() |
|||
|
||||
wlasti
![]() |
ja mam piłowanie ALE nie jest to (podobno) zdrowe dla pompy - w sezonie 50 000 razy załącza się ... jak dasz na "ciągłe" spali może kilo więcej 30 zł na miesiąc - żaden koszt |
|||
|
||||
leON22
![]() |
wlasti ustaw min temp.powrotu na 52 st i "piła" powinna zniknąć
![]() PS.Przy poborze pompy CWU, tak jak w moim przypadku 38W na 1 biegu i ciągłej pracy - 15 PLN na m-c ![]() |
|||
|
||||
artek687
![]() |
Jakie są wady i zalety ochrony powrotu na poziomie 50st ?
|
|||
|
||||
wlasti
![]() |
- w kilku kotłach w ten sposób wypełniasz instrukcję obsługi - ogniwo eko plus ma wpisane 55 stopni nie wiem co z gwarancją - gdyby trza było egzekwować - czy nie sprawdzają w sterowniku jaka była tem. powrotu dla przykładu: http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/05/dtr_eko_plus.pdf |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Ja mam piec 58 woda cwu 54 a ochrona zawór 4D. Zebyś miał powrót na 55 to piec musiałbyś gonić na jakieś 65-70 aby tyle miała cwu.
|
|||
|
||||
wlasti
![]() |
co ja poradze że tak stoi w instrukcji...
|
|||
|
||||
w0jci0l
![]() |
I jak z odpowiedziami do pytania z 1 posta?
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Dałbym jak w p.2, tylko po co wtedy pompa cwu? Lepiej zrobić na jednej, a jeszcze lepiej zrobic bajpas z zaworem odcinającym, łączacy oba obiegi i mamy zapasową drugą pompę w razie awarii tej pierwszej.
|
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
wymiana pompy na elektroniczną+ ustawienie pompy cwu na najwyższą możliwa temperaturę, tak aby pracowała ciągle. Do tego zawór 4d ustawiony do sterownia temp. w układzie. Sprawdzone działa dobrze. Przy moim układzie 4 różnicy pomiędzy zasilaniem, a powrotem
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
||||
|
||||
pawel3
![]() |
Cwu nr 1. - tak trzeba wpiąć
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Dziękuję pawel3 za szybką odpowiedz. Wolałem się poradzić doświadczonych forumowiczów. Więc teraz nasuwa się kolejne pytanie . Od zaworu 4d do kolanka wpięcia do kotła mam około 50 cm. Czy istotne jest na jakiej wysokości dokonać wpięcie C.w.u. poniżej zaworu 4d.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Jakbyś odwrotnie wpiął Cwu niż nr 1 to chyba po zamknięciu zaworu 4d np latem woda nie miała by przepływy. Tak nie może być.
A jeżeli chodzi o odległość wpięcia powrotu CWU to raczej nie ma to wpływu ale ja bym starał się trzymać bliżej powrotu kotła. |
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Dziękuję jeszcze raz.
|
|||
|
||||
Gustine
![]() |
ja tam oszukałem sterownik kalibracją czujnika temp. i też się sprawdza ( Leon Pozdrawiam
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Oszustwo w szczytnym celu ( kalibracja czujnika temp.powrotu na minus ) , żeby ochrona przez pompę CWU działała non-stop
![]() ![]() |
|||