Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu przez pompę CWU Subskrybuj | ||||
|
||||
w0jci0l
|
Jak Waszym zdaniem jest lepiej ustawić ochronę powrotu przez pompę CWU (pompa CWU zainstalowana na powrocie):
1. Ustawić np. na 50 stopni żeby pompa CWU pracowała cyklicznie i tworzyła się "sinusoida" na wykresie temp. powrotu pomiędzy +/- 48 - 52 stopnie 2. Czy ustawić piec np. na 55 stopni a wodę w bojlerze np. na 57 stopni, żeby pompa CWU pracowała cały czas tworząc w miarę równą temperaturę powrotu. Obroty pompy CWU mam ustawione na najmniejsze czyli 1 (do wyboru 1 - 3) i obecnie ochronę powrotu mam ustawioną tak jak w w/wym. punkcie 1 (duże "piłowanie" wykresu temp. powrotu). Co radzicie? |
|||
|
||||
wlasti
|
ja mam piłowanie ALE nie jest to (podobno) zdrowe dla pompy - w sezonie 50 000 razy załącza się ... jak dasz na "ciągłe" spali może kilo więcej 30 zł na miesiąc - żaden koszt |
|||
|
||||
leON22
|
wlasti ustaw min temp.powrotu na 52 st i "piła" powinna zniknąć
PS.Przy poborze pompy CWU, tak jak w moim przypadku 38W na 1 biegu i ciągłej pracy - 15 PLN na m-c |
|||
|
||||
artek687
|
Jakie są wady i zalety ochrony powrotu na poziomie 50st ?
|
|||
|
||||
wlasti
|
- w kilku kotłach w ten sposób wypełniasz instrukcję obsługi - ogniwo eko plus ma wpisane 55 stopni nie wiem co z gwarancją - gdyby trza było egzekwować - czy nie sprawdzają w sterowniku jaka była tem. powrotu dla przykładu: http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/05/dtr_eko_plus.pdf |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Ja mam piec 58 woda cwu 54 a ochrona zawór 4D. Zebyś miał powrót na 55 to piec musiałbyś gonić na jakieś 65-70 aby tyle miała cwu.
|
|||
|
||||
wlasti
|
co ja poradze że tak stoi w instrukcji...
|
|||
|
||||
w0jci0l
|
I jak z odpowiedziami do pytania z 1 posta?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Dałbym jak w p.2, tylko po co wtedy pompa cwu? Lepiej zrobić na jednej, a jeszcze lepiej zrobic bajpas z zaworem odcinającym, łączacy oba obiegi i mamy zapasową drugą pompę w razie awarii tej pierwszej.
|
|||
|
||||
Tomisss
|
wymiana pompy na elektroniczną+ ustawienie pompy cwu na najwyższą możliwa temperaturę, tak aby pracowała ciągle. Do tego zawór 4d ustawiony do sterownia temp. w układzie. Sprawdzone działa dobrze. Przy moim układzie 4 różnicy pomiędzy zasilaniem, a powrotem
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
||||
|
||||
pawel3
|
Cwu nr 1. - tak trzeba wpiąć
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Dziękuję pawel3 za szybką odpowiedz. Wolałem się poradzić doświadczonych forumowiczów. Więc teraz nasuwa się kolejne pytanie . Od zaworu 4d do kolanka wpięcia do kotła mam około 50 cm. Czy istotne jest na jakiej wysokości dokonać wpięcie C.w.u. poniżej zaworu 4d.
|
|||
|
||||
pawel3
|
Jakbyś odwrotnie wpiął Cwu niż nr 1 to chyba po zamknięciu zaworu 4d np latem woda nie miała by przepływy. Tak nie może być.
A jeżeli chodzi o odległość wpięcia powrotu CWU to raczej nie ma to wpływu ale ja bym starał się trzymać bliżej powrotu kotła. |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Dziękuję jeszcze raz.
|
|||
|
||||
Gustine
|
ja tam oszukałem sterownik kalibracją czujnika temp. i też się sprawdza ( Leon Pozdrawiam )
|
|||
|
||||
leON22
|
Oszustwo w szczytnym celu ( kalibracja czujnika temp.powrotu na minus ) , żeby ochrona przez pompę CWU działała non-stop
|
|||