Forum  eCoal.pl v3.5  Schemat a zawór 3d Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-10-27 12:46
  w0jci0l Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Poniżej zamieszczam schemat mojej instalacji CO i CWU. Mam zamontowany zawór 3d (bez siłownika, na grzejnikach mam zawory termostatyczne). Ochronę powrotu realizuję przez pompę CWU. Mam pytanie czy na schemacie dodawać zawór 4d (nie ma możliwości dodania zaworu 3d) i ewentualnie zamontować dodatkowy czujnik temperatury za zaworem 3d?
 

dodane 2018-10-27 12:46
2018-10-27 12:53
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
a jakie zadanie teraz pełni ten zawór 3D? taki zawór daje się na podłogowe ogrzewanie  a nie do ochrony powrotu choć w Twoim przypadku jednak tak 
2018-10-27 13:13
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Podstawowe pytanie co chcesz przez to osiągnąć ? Spokojnie możesz dodać ten zawór do schematu instalacji . Montaż czujnika temp. za zaworem jak najbardziej wskazana Będziesz wiedział jaka temperatura "leci" w obieg i będziesz mógł nią sterować z platformy albo mobilnie . Ewentualnie montaż dodatkowych dedykowanych czujników temp.zew i wew. a wtedy możliwości sterowania dodatkowo się zwiększają bo :
"Czujnik zewnętrzny daje możliwość pracy zaworu według zadanej wynikającej z krzywej grzania. 
Czujnik wewnętrzny daje możliwość regulacji temperatury wewnętrznej poprzez przechodzenie w temperaturę obniżoną za zaworem lub zatrzymanie pompy i zamknięcie zaworu przy osiągniętej temperaturze pokojowej."
Wybór należy do Ciebie , ale sokoro masz termostaty na grzejnikach wydaje mi się że to zbędny wydatek  
2018-10-27 13:13
  w0jci0l Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Taką instalację wykonali monterzy nowego pieca. Ja niestety nie znam się na tym, ale faktycznie wygląda na to, że zawór 3d pełni tylko funkcję ochrony powrotu. leON22  rozumiem, też wydaje mi się, że zawory termostatyczne spokojnie spełniają swoją funkcję więc nie będę wydawał dodatkowych pieniędzy. Chodziło mi o schemat w sensie, że mam zawór 3d ale nie ma tam siłownika - więc automatyzacji żadnej nie osiągnę bo musiałbym i tak ręcznie kręcić tym zaworem. 
2018-10-27 13:17
  leON22 Posts: 2346 Ostrzeżenie: 1
Faktycznie teraz zerknąłem na schemat , jest zamontowany na powrocie więc to co napisałem wyżej jest nieważne , sorki Jeśli byłby na zasilaniu to owszem OK  
2018-10-27 15:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
W Twojej instalce zawór jest zbędny, ale producenci kotłów wymagają ochrony powrotu, i pewnie dlatego instaler Ci go założył, Taniej wyszedł niż nowa pompa, więc nie masz co narzekać. Ale sterowany ręcznie jest do do bani, a po dokupieniu siłownika, koszty całkowite są wyższe niż nowa pompka... takie to buty.
2018-10-27 16:07
  w0jci0l Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Wszystko jasne. Dzięki
2018-10-27 22:18
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Nie jest jasne...
W Twojej instalacji wg schematu zawor 3D oraz pompa zamontowane są ŻLE. Dla ochrony powrotu przy pompie oraz 3D na powrocie, pompa musi być ZA mieszaczem a nie przed.
2018-10-27 22:23
  Hajtaler Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie - gmaj mnie uprzedził. Pomoa powinna zaciągać przez zawór w stronę kotła. I do ochrony powrotu to zawór powinien byc stałotemperaturowy jeśli afriso to typ ATV z wkłądką mion 50st
2018-10-28 05:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Raczej ten rysunek jest zły. Jeśli założył zawór do regulacji temp na CO, to przy pracującym CO zasilanie na zasobnik podmieszane pójdzie ?

2018-10-28 09:05
  w0jci0l Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Mógłby w takim razie ktos to podsumować? Rysunek jest zły czy instalcja źle wykonana?
2018-10-28 09:12
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Foty zrób.
2018-10-28 09:53
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Otóż to ...Foty wiele wyjaśnią.
Tak czy siak to 3D ZA pompą nigdy nie będzie mieszaczem,  tylko rozdzielaczem. Rozdzielacz proporcjonalnie strumienie wody o TAKIEJ SAMEJ  temperaturze na dwa obiegi.
Schemat ma pewno zły, a jeśli instalacja jest wg niego, to również żle. Zamknij 3D tak aby cały strumien poszedł do powrotu, wtedy będzie namiastka "prawidłowości"

 
2018-10-28 09:59
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Racja Grzegorzu, jeśli tak zrobione jak naszkicowane, to lipa. Ale czy instalator mógłby aż takie kwiatki posadzić ?
2018-10-28 10:12
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Wiesz jak to bywa ..
Instalator "samouk" czy z przypadku często lepiej sobie poradzi, niż ten z "papierami". 
Z bardzo prostej przyczyny: bo nauczył się na własnych błędach. Ten drugi często gęsto i na błędach u  klientow niie chce się nauczyć.
2018-10-28 10:32
  w0jci0l Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Wydaje mi się, że dobrze narysowałem schemat. Poniżej zdjęcia
dodane 2018-10-28 10:32




2018-10-28 10:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zasilanie bojlera jest przed zasilaniem CO, więc jest dobrze. 3D masz do regulacji temp na CO, a przy termostatach powinieneś otworzyć go na pełny przepływ i gra.
2018-10-28 11:09
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0

Tak zamontowany 3D nie zabezpieczy powrotu, a taki był cel jego zastosowania.

Umiejscowienie filtra wskazuje na to, że pompa c.o. (niebieska) pcha do dołu, czyli do powrotu kotła.
Sa dwa wyjścia:
1/ jak poprzednio napisałem otworzyc na 3D pełny przepływ do powrotu kotła
2/ zamienić miejscami zespół pompa + filtr z zaworem 3D. Oczywiscie rurka podmieszania do drobnej przeróbki (skrócenia). Wtedy będzie ochrona powrotu zaworem 3D. 
I na końcu b.ważne sprawdzić umiejscowienie zwierciadła. Od strony pompy ma być ZAWSZE pełny przepływ. 
A najważniejsze to właściwe ZABEZPIECZENIA kotła i bojlera. (mozliwe, że na zdjęciach niewidoczne, bo poukrywane za kotłem i wymiennikiem cwu)
2018-10-28 11:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Obniży na CO Grzegorzu, bo ciągnie z powrotu, i może pchać na podmieszanie do zasilania CO.
2018-10-28 11:22
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
No właśnie, zacząłem robić dopisek/edycję ale juz nie weszło
POŚREDNIO obniży, ale nie będzie to działać dobrze.
Najlepiej, jesli pompa zaciąga wodę przez 3D z dwóch żródeł o róznej temperaturze, czyli zasilania i powrotu, mieszając ją proporcjonalnie, tak aby uzyskać wyjsciową temperaturę za pompą i mieszaczem. 
To 3D ma być mieszaczem, a nie trójnik zasilania ) Teraz 3D jest rozdzielaczem a wymieszanie nastepuje na trójniku....
Dlatego napisałem, że 3D tak zamontowany nie wymiesza ani nie obniży temperatury obiegu c.o. Zrobi to trójnik... )
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: 8854971, bartus825, BasiaDom, BiesiackaP, BLASTED75, ferdyn76, giedol, krzesiwo, Kwarki, mati, pgrzesiek1986, semen, viadrus, wbartosinski

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more