Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wymiana pompy CWU na energooszczędną ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Witam, przymierzam się do wymiany w/w pompy jak w temacie. Pompa ma załączoną opcję ochrony powrotu , pracuje ciągle z małymi wyjątkami . Stara pompa IBO typ OHI25-40/180 pracuje na 1 biegu i zużywa 38W prądu . Możecie polecić coś budżetowego i dobrego
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
hurek6
![]() |
Pompa CO Elektroniczna Energooszczędna Diamond RS 25/60,cena ok. 300pln,polecam
![]() |
|||
|
||||
bigesdiges
![]() |
Ostatnio w onninenie były grudfosy za 300zł.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
hurek6 napisał » 2018-10-12 20:09 Pompa CO Elektroniczna Energooszczędna Diamond RS 25/60,cena ok. 300pln,polecam ![]() Na innym forum czytałem , że to ryzykowny wybór ![]() |
|||
|
||||
hurek6
![]() |
Ano pożyjemy,zobaczymy
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przecież wiesz, że Grundfoss, Vilo, potem długo długo nic... nie dziaduj. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
vmilo do CO mam LFP , a do CWU mam zamontować Grundfossa
![]() ![]() |
|||
|
||||
PROMETEUSZ
![]() |
U mnie i o już kilka lat i nic się nie dzieje
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może jeszcze ktoś , coś
![]() |
|||
|
||||
PROMETEUSZ
![]() |
Ibo miało być
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Ma się rozumieć grundfos 4W a nawet 3W, pyka wszystko aż miło. AAA jak większe opory to 5W.
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Ibo beta 25-40. 5 W bierze. U mnie na cwu i równocześnie ochrona powrotu. Na razie rok bezawaryjnie . Cena 250 zł.
|
|||
|
||||
Djdd
![]() |
u mnie 4 sezon do CO chodzi Diamond RS 25/60, a od tego do CUW Diamond RS 25/40 i nie mam na razie problemów.
|
|||
|
||||
Rotaz
![]() |
W kwietniu br. zmieniałem piec z " kopciucha" na 5 ta klase na ekogroszek (dofinansowanie), w instalacji 15 lat pracowała pompa Grundfos typ 25POr40C jako pompa mieszajaca w instalacji co. Zostawiłem ja bo była sprawna ,bo instalator nie nalegał na wymiane na inną (bardziej ekonomiczną?). Czy zakup nowej pompy "oszczednej " za 300-400 zl, jest opłacalny i za ilę lat zwróci koszt zakupu? |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Ja mam wilo 4 rok pobiera 4w
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Rotaz napisał » 2018-10-14 17:00 W kwietniu br. zmieniałem piec z " kopciucha" na 5 ta klase na ekogroszek (dofinansowanie), w instalacji 15 lat pracowała pompa Grundfos typ 25POr40C jako pompa mieszajaca w instalacji co. Zostawiłem ja bo była sprawna ,bo instalator nie nalegał na wymiane na inną (bardziej ekonomiczną?). Czy zakup nowej pompy "oszczednej " za 300-400 zl, jest opłacalny i za ilę lat zwróci koszt zakupu? Musisz sobie to sam skalkulować , na jakim biegu pracuje , ile W pobiera i ile godzin pracuje ? W moim przypadku rachunek jest prosty pompa CWU pracuje jako ochrona powrotu non-stop , na 1 biegu pobiera 38W ( 38Wx24h=912W/h x 365dni=332880=333kW/h x 0.55zł= 183,15 PLN , czyli 2 lata ) ![]() |
|||
|
||||
energotop
![]() |
Fajnie policzyłeś, ale jeśli już chcesz być dokładny to pompa energooszczędna w tym czasie też zuzyje x prądu.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok, chcę być dokładny - powiedzmy, że pompa energooszczędna pobiera 5W ( 5Wx24h=120w/hx365dni=44kW/hx0.55zł=24PLN ) 183-24=159PLN z uwzględnieniem zużycia nowej pompy
![]() PS. Pytanie brzmi , czy te "nowe" pompy przepracują jak poczciwe stare 15 lat - wątpię ![]() dodane 2019-03-04 14:25Witam , pompa do CWU&Ochrona powrotu IBO Beta 25-40/180 zamówiona , czekam na dostawę ![]() dodane 2019-03-08 10:07Nowa pompa od dziś już na pokładzie mojej instalacji ![]() ![]() |
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
U mnie dwie IBO pracują 24/h od 4 lat. Na razie bezawaryjne
|
|||
|
||||
leON22
![]() |