Forum eCoal.pl v3.5 Zapowietrzajaca sie instalacja Subskrybuj | ||||
|
||||
grzegorzw84
|
Witam wszystkich po przerwie letniej.
Uruchomilem jakis tydzien temu moj piec ogniwo eko plus m 20kw. Dolalem wody do c.o. i mam taki problem ze grzejniki ciagle.mi sie zapowietrzaja. Np drabinka w lazience. Woda jest, odpowietrzalem juz kilkakrotnie grzejniki i ciagle bulgocze jak odkrece termostat na 100%. Czekam od was na sugestie, pozdrawiam
|
|||
|
||||
leON22
|
Musisz odpowietrzać do skutku , pod warunkiem, że gdzieś nie masz jakiegoś niewidocznego wycieku np.podłogówka podkręcaj na maxa wszystkie zawory , odpowietrzniki , dopuść wody do obiegu , " dołóż do pieca " załącz pompy potem wyłącz i obserwuj Tu masz pomocny artykuł na ten temat - ODPOWIETRZANIE INSTALACJI CO
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Czy jest odpowietrznik automatyczny po stronie ssawnej pompy?
|
|||
|
||||
grzegorzw84
|
gmaj 22 nie mam takiego odpowietrznika. Mysle czy niekupic automatow do 2 najwyzej polozonych grzejnikow.
Ponadto mam zbiornik wyrownawczy na strychu. Oryginalnie hydraulik zalozyl w nim od gory rurke zakrzywiana na koncu. Mi zdarzylo sie dolewajac wody ze odkrecilem zawor zbyt mocno i przelew ze zbiornika wyrownawvzego nie nadarzyl odebrac i woda wykidala sie na zew. przez wspomniana rurke. Chcac uniknac podobnych sytuacji kuzyn( takze hydraulik) zalozyl mi zamiast tej rurki taki zawor bezpieczenstwa z mebrama w srodku. Mam podejrzenie ze instalacja zapowieyrza sie przez ten zawor wlasnie. Tzn. Dolewajac wody gdy juz naczynie sie napelni i zacznie sie przelewac do przelewu zasysa wode ze zbiornka w wyssa mi wode ze zbiornika i czesci instalacji. dobrze kabinuje??? |
|||