Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Czujnik spalin pokazuje temperaturę ujemną? Subskrybuj | ||||
|
||||
romnow
![]() |
Cześć,
włączyłem wczoraj piec ogniwo biecz ze sterownikiem ecoal 3.5 i ku mojemu zdziwieniu na wyswietlaczu pojawiła sie temperatura -32 stC a powinno być ok. +18stC Odłączyłem czujnik, wyczyściłem i podłączyłem po miernik, rezystancje sprawdziłem w temp. 20stC i 100stC i wszystko ok. wg charakterystyki tego urządzenia PT1000 Sam czujnik tez działa ze sterownikiem tez. Temperatura wzrasta, tylko problem jest taki że wskazuje o ok. 50stC źle temperaturę i z tego powodu są alarmy w trybie automatycznym! Kalibrować da sie czujnik tylko max o 30stC Co robić w takim przypadku? Pozdrawiam RN
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
Cześć,
1. Mimo właściwych pomiarów podłączyć pod to wejście inny czujnik PT1000 2. Uszkodzony tor pomiarowy w sterowniku - piszesz, że działa ale może wysyłać do oprogramowania zupełnie inne dane mimo, że PT1000 jest (najprawdopodobniej) sprawny 3. Problem z danymi w sterowniku - ja bym się z tym zgłosił bezpośrednio do pomocy technicznej Elektro-System bo może soft się wysypał (flashe tak miewają) Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wilgoć zrobiła swoje , takie cuda działy się u mnie z czujnikiem temp. zew. którego zalała woda , po wysuszeniu wszystko wróciło do normy
![]() |
|||
|
||||
matt_wiersz
![]() |
Miałem niedawno podobną sytuację. Sprawdzić omomierzem opór odłączonego czujnika PT1000. Poprawna rezystancja wg tabeli http://www.depsol-solary-sloneczne.pl/czyjnik-temperatury-pt-1000-kolektorow-slonecznych Jeśli odczyt jest poprawny dla danej temperatury, najprawdopodobniej padł wzmacniacz operacyjny w obwodzie dopasowującym poziom sygnału do przetwornika ADC. |
|||
|
||||
romnow
![]() |
Odczyty rezystancji z czujnika są poprawne.
Czyli czeka mnie serwis (piec jest na gwarancji, dopiero rok pracy) sterownika? |
|||
|
||||
matt_wiersz
![]() |
romnow napisał » 2018-10-01 18:57 Czyli czeka mnie serwis (piec jest na gwarancji, dopiero rok pracy) sterownika? Też byłem zdziwiony. U mnie czujnik spalin jest w metalowym kołnierzu i podejrzewam, że w czasie letniej burzy powstało jakieś przepięcie (stalowy komin). Uczony doświadczeniem po sezonie będę wysuwał czujnik spalin z czopucha. Sterownik był latem odłączony od gniazdka i routera. Serwis miałem bardzo sprawny, wysłałem pocztą i 2 dni później odebrałem od kuriera. |
|||