Forum  eCoal.pl  kocioł elektryczny w połączeniu z ecoal Subskrybuj
2018-09-02 00:29
  macut Posts: 293 Ostrzeżenie: 0
cześć, 
czy ktoś z was ma u siebie instalację, w której pracuje kocioł elektryczny i kocioł węglowy sterowany ecoal?

chciałbym dołożyć u siebie kocioł Kospel 9kW.
chcę, żeby ten kocioł elektryczny był rozwiązaniem awaryjnym - grzanie, gdy wygaszony jest kocioł CO.

będę wdzięczny za rady, jak to ze sobą sprzegnąć:
a) hydraulicznie (kocioł elektryczny ma własną pompę, czy można rozdzielić obwody zaworami)
b) elektrycznie (czy da się załączać elektryk automatycznie kiedy wygasa ecoal)?
2018-09-02 08:32
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Podłącz szeregowo, elektryk będzie odpalał, gdy temp spadnie poniżej ustalonej. Wada (?): stały przepływ przez oba kotły.
Miałem tak gazowca sparowanego z zasypowym. Po wypaleniu się węgla, pracę podejmował gazowy.
2018-09-02 19:00
  anaana Posts: 609 Ostrzeżenie: 0
U mnie jest kociołek elektryczny, cosik takiego:






2018-09-02 19:07
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Jeśli mamy tylko podłogówkę lepiej kupić pompę ciepła powietrze woda jakiegoś monobloka powiedzmy za 5000-7000 PLN. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda przy grzaniu kaloryferami.
2018-09-02 20:43
  adkwapniewski Posts: 328 Ostrzeżenie: 0
Gdzie można kupić monoblocka za 5000-7000PLN ?
2018-09-02 21:09
  macut Posts: 293 Ostrzeżenie: 0
dzięki za rady. podłączenie szeregowe - rozumiem, ale co z pompami? jeśli zostawię pompę w elektryku, czy nie będzie tłumić/blokować układu, kiedy elektryk nie będzie pracował? a jeśli wywalę pompę z elektryka - to wygaszenie kotła CO wyłączy mi też główną pompę w układzie. 

adkwapniewski - u ciebie jest chyba sterowanie zaworami? jeśli chcesz grzać elektrykiem, musisz zejść do kotłowni i otworzyć obieg elektryka?
2018-09-02 21:42
  anaana Posts: 609 Ostrzeżenie: 0
Macut u mnie piec elektryczny ma własną pompę którą steruje.
2018-09-03 07:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Pompy nie ograniczają przepływu, obejścia to chwyt na wciśnięcie klientowi zbędnego szajsu, za jakieś tam pieniądze.
Ja miałem (w sumie nadal mam ) pompę bezpośrednio w zasilaniu. Gdy w kotle wygasło, czujnik gazowca uruchamiał palnik. Odbywało się to płynnie, niezauważalnie. W takim konfigu instalacja działała jeden sezon (zima, podczas której pracowałem na budowie przy wykończeniach). Potem kocioł poszedł na złom, a w taki sam układ wpięty był kominek z płaszczem, i tak paliłem kilka lat.
OE pracuje w singlu od 7 lat. Przy kotle automatycznym nie widziałem sensu trzymać gazu.
2018-09-03 08:16
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

adkwapniewski napisał » 2018-09-02 20:43
Gdzie można kupić monoblocka za 5000-7000PLN ?

Na allegro wybierając zakupy "poza allegro".
2018-09-03 18:39
  macut Posts: 293 Ostrzeżenie: 0
dzięki vmilo&reszta, takich informacji mi brakowało
Users on-line: Ajos, Dreyck, jandomm, kapor, Kiler5, maciej-ludwikowo, orlik231, piomaj16, rafalduda12, wendys, zbyszekp, Zeb223F