Forum  Sklep esterownik.pl  Bezprzewodowy czujnik tem. Cwu. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-09-01 11:02
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Wiem że nie planuje firma E-S takiego cuda ale może da się przerobić czujnik bezprzewodowy wewnętrzny na Cwu?
dodane 2018-09-01 11:01
Np. ten:

d

dodane 2018-09-01 11:02Byłaby możliwość wyprowadzenia kabelków do zewnętrznego czujnika temperatury? 

😀👍🤔🤗🤗🤗
2018-09-01 11:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Odkręć 4 śrubki, element wykonawczy (czujnik) przenieś na kabel i już.
2018-09-01 23:19
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Nie trzeba rozlutowywać czegoś? Żeby nie popsuć.

AAA gdzie dać taki czujnik do takiego zasobnika Cwu?


2018-09-02 07:13
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Trzeba odlutować czujnik.

Nie wiem gdzie ten baniak ma kapilarę, zwykle w okolicach grzałki.
2018-09-02 19:38
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Dzięki. Czyli musi elektronik wlutować dwa kabelki.

Znalezione 😁




dodane 2018-09-02 19:38P.S.
Gdzie tu znaleźć czujnik temperatury?



2018-09-03 08:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

A to masz zewnętrzny, chyba nie za bardzo się nada do sterowania CWU ?
Czujnik gdzieś tam jest, lupka i obadać. Od spodu zaglądałeś ?
2018-09-03 12:05
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Ten drugi też mam ale go szkoda bo pilnuje wilgotności i tem. u agamy brodatej.



2018-09-03 12:06
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Owszem.
2018-09-03 17:10
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Vmilo na Ciebie zawsze można liczyć. 😀👍 🍺🍺🍺

Jak uważasz po wydłużeniu tego drutu o 30cm dalej będzie działać czujnik tem. ?
2018-09-03 17:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Nie pokapuje się że został wymeldowany, ino drutki grubsze od włosa trza dać
A jak właściwie chcesz tym sterować temp CWU ?
2018-09-03 22:03
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za info 😁👍

Są 4 rozwiązania mojego problemu a nawet 6 :
1- opierniczenie lub grzeczne poproszenie(ani jedno nie zadziała ani drugie) firmy E-S żeby zrobili aktualizację gdzie czujnik Cwu może być bezprzewodowy,
2- odpalanie aplikacji sprawdzanie i włączanie ręczne pompy 😉😆
3- przeciągnięcie przewodu ok. 25m- trochę daleko,
4- załączanie pompy zdalnie przez sterownik dodatkowy Cwu+nadajnik i odbiornik( mam tak włączane bezprzewodowo światło w ogrodzie)
5- wykorzystanie pompy od pieca elektrycznego plus prosty sterownik Cwu
6- przekalibrowanie czujnika bezprzewodowego i dogrzewanie Cwu jak pokoju 
Który sposób najlepszy?
2018-09-04 08:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

W sumie ES mogłoby zrobić tak, że jeden, czy tam dwa czujniki są konfigurowalne.
Ostatnie pozycja byłaby sensowna, ale... do uruchamiania obiegu zastosujesz głowicę ? Niby się da, ale bez przeróbki się nie obejdzie.
2018-09-04 09:50
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Można dać głowicę z zaworem termostatycznym na obiegu cwu. Pod warunkiem, że głowica nie ma swojego czujnika. Tylko że wtedy trzeba by obiegi cwu i co na jednaj pompie puścić. Zimą zda to egzamin, na lato  chociaż jakiś cienki bypass zrobić, żeby umożliwić krążenie wody przy włączonej stale pompie c.o. i zamkniętym zaworze na obiegu cwu.
2018-09-04 10:25
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Piec jest w budynku gospodarczym ok 15m od domu.
Cwu i CO działa na jednej pompie.
Chodzi o to żeby podczas grzania samej wody pompa nie pracowała 24h.
Są straty ziemne a i nie potrzeba grzać cały czas wody.
Gdy nie jest grzana woda, pompy nie pracują a powrót dogrzewany jest grawitacyjnie przez rurowo płaszczowy wymiennik ciepła.

Teraz woda jest dogrzewana jak pokój (z programatorem) wieczorem przed myciem i po myciu.
Czasami brakuje ciepłej wody po południu.
Czujnik temperatury załatwić sprawę, tak jak Vmilo napisał 6 będzie dobra 😀👍
2018-09-04 21:32
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wg mnie, pompa AA mogłaby pracować ciągle, a na CWU zawór RTL z głowicą radiową i podpiąć jako pokój... nie widzę innego rozwiązania, z zastosowaniem radia...
2018-09-06 15:49
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Jeśli tylko zakres temperatur programatora pokoju na to pozwoli, to tak można zrobić. 
2018-09-06 17:03
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Do jakiej temperatury można nagrzać pokój?
Skalibrować się nie da.

Byłoby wszystko super gdyby bezprzewodowy czujnik temperatury można ustawić np. na 50st.
Nieduża zmiana a załatwia sprawę. 🙂👍
2018-09-07 08:21
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Zamiast kombinować, zrobić tak, jak radzi vmilo, tylko bez wykorzystania radia. Od siebie dodam tylko, żeby zamiast głowicy radiowej, dać głowicę RTL z kapilarą. Nastawa głowicy: 30-60 C lub zbliżona. Czujnik kapilary wsadzić do "kieszonki" w zasobniku, pompa c.o. na stały obieg. Pamiętaj, że jeśli RTL zamknie obieg do bojlera, to woda nie popłynie przez rury między domem a kotłownią, tylko bedzie krążyć przez wymiennik rurowo-płaszczowy. A to ze pompa AA bedzie pracować cały czas? Nawet lepiej, bo straty niewielkie. Co najwyżej jedno piwo na tydzień mniej wypijesz, za to komfort zdecydowanie większy.
2018-09-07 15:33
  anaana Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Właśnie jak RTL zamknie obieg to pompa będzie mielić wodę, chyba że dodatkowy bajpas trzeba założyć.
Wymiennik płaszczowo rurowy to straszna droga lipa, dużo wody paruje, żeby nie ta cena to już by był płytowy.

Niby sterownik mega internetowo bezprzewodowy a nie potrafi obsłużyć  bezprzewodowo pompy Cwu.
Jest sterownik który zdalnie włącza pompę ale tylko CO. Mega lipa.

Sterownik bezprzewodowy.
2018-09-07 16:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Czemu nie zadzwonisz do ES, przedstawisz problem, może zrobią jeden radiowy konfigurowalny, tzn. sam zadecydujesz czym ma zarządzać. To raczej żaden kłopot dla programisty. Ale robinie tego dla jednego usera, to słaby pomysł.

Pompa AA niech sobie mieli, jak nie będzie obiegu to zwolni do minimalnej mocy i nic się złego nie dzieje.
Chyba, że nie masz takiej pompy.... Ja bym już dawno zakopał żelowany kabel w ziemi

First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Krzysiek83

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more