Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Jak byscie wybierali na nowo kociołek to jaki? Subskrybuj | ||||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
jakbyscie wybierali na nowo kociołek to jaki?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Gdybym musiał brać kocioł na paliwo stałe wziąłbym jakiegoś SKAM`a pewnie "p plus 7kW".
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Tylko Ogniwo 😊⛓️🤩
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
anaana napisał » 2018-06-06 22:23 Tylko Ogniwo 😊⛓️🤩 Nowicjusz... ale dla sprawnego oka od razu widać stopkę "Ogniwo eko plus m" Równie dobrze można napisać że zamiast Poloneza kupię FSO Polonez Caro ![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
przemekoep10kw napisał » 2018-06-06 17:18 RBR-K
jakbyscie wybierali na nowo kociołek to jaki? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , przy obecnych cenach węgla i różnych perypetiach związanych z jego wątpliwą jakością na składach opału , chyba zainwestowałbym w kociołek na gaz ( tak mnie coś korci żeby po 16-tu latach wejść z powrotem w ten "temat" , gaz z sieci ) , ewentualnie Pompa Ciepła Powietrze-Woda
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Przed ociepleniem domu miałem duże obawy ile zje mi nowy piec (ociepliłem dom i wymienilem piec w jednym roku).
Na dzień dzisiejszy wiem ze dużo nie spale i jeśli musiałbym wymieniać to na pellet (ogniwo lub rbr) lub gaz. |
|||
|
||||
Powolniak
![]() |
Obecnie mam ogniow i pewnie ponowiłbym wybór. Jednak tak na serio nie brał bym paliwa stałego. Grzałka 6-7,5kW i klimatyzator bym wybrał ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A no właśnie Zamiast kociołka za 12000 PLN (klasy 5) można założyć rekuperację (wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła ) i klimę. Niestety przy ogrzewaniu innym niż paliwo stała rekuperator staje się niezbędny,
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Przypuszczam że rbr. Już taki chciałem ale nie łapał się na dopłaty PONE.
Może właśnie pellet. Może pomyślałbym o gazie, bo w ostatnich latach raczej staniał niż zdrożał ale musiałbym docieplić stropy i dach. No i minus taki że nie mam podłogówki. |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Only gas.
|
|||
|
||||
procho
![]() |