Forum  eCoal.pl  Problem z dogrzewaniem powrotu Subskrybuj
2018-04-09 19:52
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam problem z dogrzewaniem powrotu przez pompę CWU. W instalacji mam tylko pompę CO oraz pompę CWU bez zaworów mieszających (pompy są wpięte w sterownik według opisów na nim) . Mam ustawioną temp załączania pompy mieszającej na 45 ale powrót nie jest dogrzewany gdy pompa CO nie pracuje i temp na zbiorniku spadnie. Próbowałem już różnych ustawień ale nic się nie zmienia, mam przystosowaną instalację do obiegu CWU oraz piec w trybie grupowym. Czytając forum zauważyłem, że któryś z kolegów pisze o tym aby ustawić parametr "ochrona powrotu" na pompę CWU, u mnie nie ma takiej funkcji pewnie z racji wersji sterownika (aktualne oprogramowanie jakie mam zainstalowane to 3.1.8). Domyślam się, że nie mam możliwości wgrać nowszego oprogramowania z racji tego, że do wersji 2.1 to jest najnowsze oprogramowanie? Może mam coś źle coś ustawione? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
2018-04-09 20:18
  anaana Posts: 623 Ostrzeżenie: 0
Masz ustawiony typ pompy: mieszajaca+Cwu?
Najlepiej ustawić stałą pracę pompy Cwu. Częste stop-start nie są najlepsze dla pomp.
2018-04-09 20:21
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Funkcja pompy CWU jest ustawiona na CWU+mieszanie. A możesz mi podpowiedzieć jak ustawić stałą prace pompy CWU? Np poprzez ustawienie zadanej temperatury CWU wyższej niż CO żeby nie można było osiągnąć temp CWU?
2018-04-09 22:28
  anaana Posts: 623 Ostrzeżenie: 0
Odpowiedź godna Mistrza 😃👍
2018-04-10 05:32
  marchew168 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za pomoc będę testował te ustawienia i mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem  
Users on-line: Daro80