Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 alarm "zadziałał termik CO" Subskrybuj | ||||
|
||||
neuron
![]() |
witam...
mam problem - już drugą noc z rzędu pojawił mi się alarm "zadziałał termik CO" - nie mam pojęcia co może go powodować - może mi ktoś coś podpowiedzieć??? nie wiem czy to ma znaczenie, ale dodam jeszcze, że przez ostatnie półtora miesiąca mam problem z dużą ilością sadzy w kotle i dwukrotnie większą (jak to było do tej pory) ilością popiołu z dodatkowo dużą ilością spieków... w tym czasie piec pracował w zależności od temperatur na dworze w trybie "auto-lato" lub "zima" paliwo jest cały czas z tego samego źródła |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam,jest w instalacji jakiś zawór 3D/4D ? coś co dławi nam wodę wypływającą z kotła ?
W podtrzymaniu zbyt często sterownik podaje paliwo. Spróbuj zwiększyć czas postoju podajnika do ok. 40 minut. W parametrach zaawansowanych proponuje również zmienić algorytm wygaszania kotła na tylko grzanie Co do spalania,wstaw może zdj palnika oraz popielnika. Informacyjnie,paliwo z tego samego źródła nie oznacza tego że paliwo jest identyczne za każdym razem. pozdrawiam |
|||
|
||||
neuron
![]() |
tak jest zawór 3D - gdy za pierwszym razem doszło do wystąpienia alarmu pomyślałem o nim, bo jakby nie patrzeć był mocno przykręcony - 1 w skali 1-10, dlatego zmieniłem mu pozycję na 2, ale następnej nocy alarm wystąpił ponownie... mogę go jeszcze odkręcić, ale to już będzie dość ciepło w domu - a nie mam pomysłu jak inaczej tą temperaturę wtedy obniżyć
dziękuję za podpowiedzi do zmiany pozostałych parametrów - pozmieniałem zgodnie z Twoimi zaleceniami... jutro zrobię fotki palnika i popielnika... dzięki za wsparcie pozdrawiam dodane 2018-03-19 21:28 witam znowu poniżej załączam wcześniej wspomniane zdjęcia palnika i popielnika ![]() ![]() ![]() ![]() z tego popielnika to od jakiegoś czasu wyciągam dużą ilość spieków - takich jak widać na zdjęciu, no i jest tego bardzo dużo - kiedyś opróżniałem popielnik raz na zasyp, teraz muszę dwa razy :( ponadto małe sprostowanie co do zaworu 3D o którym napisałem w poprzednim poście - jego zakres nie jest od 1 do 10 - jak to napisałem tylko od 0 do 10, no i obecnie mam go na 2 |
|||