Forum eCoal.pl v3.5 zmiana gorszku Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Daret
|
Na 99% to sibugol. Wartość opalowa w okolicach 20MJ.
|
|||
|
||||
siema
|
procho napisał » 2018-02-13 20:05 węgiel jest jak c*** pomylony, nie jest to iskra żółta która zamawiałem a prawdopodobnie płukanka jakaś a najpewniej jest to czech... teraz kwestia tego jak temat zostanie załatwiony przez sprzedawce - Karenę dodane 2018-02-13 20:05Okazało się że nastąpiła pomyłka... sprzedano mi inny węgiel (2t) Zamiast IKSRY ZÓŁTEJ - Chwałowice mam jakiś ruski, czeski, czy kolumbijski - nie wiem jaki nawet. Podobno 25MJ ale niechce mi się wierzyć bo kocioł męczy się.. Jak temat się rozwiąże to dam znać A w wątku o opale ktoś nie opisywał takiej samej wpadki Kareny? U mnie miał sainy od nich ma w porównaniu do ubiegłego roku duzo nizszą kaloryczność /o granulacji nie wspomnę/ i dziwny śmierdzący zapach przy otwarciu drzwiczek. |
|||
|
||||
MONAT
|
Jak zwał tak zwał , obojętnie czy czeski czy syberyjski , to młody węgiel kamienny , u nas sprzedają na składnicy jako brunatny po 540/1T a w Karenie 799/ 800 kg , jego kaloryczność to 18-19 Mj zależy jaki suchy , ja trzymam w piwnicy tonę od zeszłego sezonu na lato, dwa lata temu był po 240/1T , swoją drogą Karena ma niezłą przebitkę cenową
dodane 2018-03-28 12:22A TU jeszcze taniej |
|||
|
||||
deterek123
|
to akurat jest czeskie g....o, nie brałbym nawet po 100zł/T
|
|||
|
||||
procho
|
czy tego typu groszek ma jakiś negatywny wpływ na kociołek?
stało się tak że jestem w posiadaniu czegoś podobnego przez przypadek... fakt taki ze spala się do zera ale niestety ma niską wartość opałową przez co kocioł pożera go baaaaardzo dużo |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Dużo go idzie a i siarki też dużo w nim, szkoda kotła.
|
|||
|
||||
procho
|
generalnie spala się bardzo dobrze... wyrzucić nie wyrzucę więc musze spalić a pozostało mi go ponad 1t a na grzanie cwu nie bede korzystał bo mam solary.
|
|||
|
||||
deterek123
|
Jak młody syberyjski to nie ma siarki.
|
|||
|
||||
procho