Forum  eCoal.pl v3.5  CWU - legionella Subskrybuj
2018-01-11 13:53
  jacekw80 Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Mam dziwną sytuację bo chciałem podnieść temperaturę CWU z 45 na większą ale okazuje się, że od doby mam zasilanie kotła w granicach 55, powrót 50 a temperatura CWU bardzo leniwie podnosi się - aktualnie jest w granicach 48 stopni.
Gdybym chciał okresowo podnieść do tych 70 st. to nie wiem ile by to trwało aż CWU osiągnie te 70st.
Mój zbiornik CWU to elektromet 140l poziomy dwupłaszczony a pompa Grundfosa Alpha 2 25-40 (chyba).

W czym jest problem ze zbiornik CWU nie chce osiągną przynajmniej temperatury powrotu.
Z góry dziękuję za pomoc. 
2018-01-11 14:03
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Musisz podnieść temp kotła na min 60 st , a  temp,powrotu na 50st , ewentualnie włączyć priorytet CWU , zmieniając w ustawieniach Obwody CWU - histerezę #2 z 30*C na inną odpowiednią np. 10 st  która to w celu zagrzania wody w zbiorniku CWU do zadanej temp. wyłączy pompy obiegowe CO1 i CO2
PS. Pompy CO włączą się dopiero gdy temp.CWU zostanie osiągnięta  
2018-01-11 14:18
  jacekw80 Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Ok, zrobione, pompy obiegowe wyłączone.
Jak długo powinno trwać dogrzanie 140 litrów o te 10, 15 stopni ?
2018-01-11 14:42
  leON22 Posts: 5131 Ostrzeżenie: 1
Nie mam pojęcia , włącz stoper i zmierz
PS. Chwilowo zwiększ moc kotła w grupowym na 16kW , będzie szybciej ( wiatrem kotła i CWU nie nagrzejesz )
Users on-line: bodziasty, dani3210, JanSan, kszyhoo_33, lan123, luki362, Mirek23, ogniwo46, Ogniwozbuforem, qx124, rmichonski, Rozkoszek86, spirch, timi4bolo2009, volf64, Widzino, WieslawZapora, Zielo