Forum eCoal.pl Opał na sezon 2018/2019 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
zetbal
|
Ta nakrętka jest moja własna. Bonus zapodziany przez producenta w Silverze parę postów wyżej. Jak ją dzisiaj w palniku znalazłem to obejrzałem dokładnie swój kocioł czy mi przypadkiem jakaś nie odpadła.
Greenpal to faktycznie taki drobny grysik ale warto było. Pali się fajnie. Popiół chyba w normie. Po 3 dniach palenia, szuflady jeszcze nie opróżniałem. Jutro już będzie trzeba. |
|||
|
||||
leON22
|
Zanosi się na to , że lokalne składy z ich "miałem" pójdą w odstawkę , jak przez neta można będzie zamówić towar takiej jakości , oby dalej w takiej cenie
|
|||
|
||||
simko1
|
leON22 napisał » 2018-03-05 22:46 Zanosi się na to , że lokalne składy z ich "miałem" pójdą w odstawkę , jak przez neta można będzie zamówić towar takiej jakości , oby dalej w takiej cenie Dokładnie tak jak piszesz. Tym bardziej ze na składach mają zazwyczaj tez kruszywo i juz nie raz wyciągałem z groszku kamienie, i nie była to skała płonna z przerostów tylko najzwyklejszy żwir i grys i to czerwony. Dziś rano domówiłem drugą tonę. Jak dostane to dam znać czy frakcja się zmieniła czy dalej trzymają wysoki poziom. Widzę że schodzi im ten greenpal "na pniu" . O 7 rano wystawiają 10 ton a tak 7.30 juz nie ma . |
|||
|
||||
pablo
|
może coś się zmieni w tym roku po nowej ustawie cytat Projekt wprowadza świadectwa jakości paliw. Kupujący mają uzyskiwać rzetelne i wyczerpujące informacje o tym, co kupują, jaka jest wartość kaloryczna paliwa i stopień zasiarczenia. Nowe rozwiązania mają też wyeliminować proceder polewania węgla wodą - by zwiększyć jego masę. Przewiduje także wyeliminowanie z rynku tzw. węgla niesortowanego, który w całości pochodzi z importu" a czas pokaże ..
|
|||
|
||||
leON22
|
pablo właśnie dziś słyszałem o tym projekcie w jakimś śląskim radiu jak wracałem z juniorem z kliniki w Zabrzu
Link do artykułu w w/w sprawie ->PROJEKT PS. Powinni jeszcze ujednolicić ceny na składach w zależności od wartości kalorycznej i jakości paliwa |
|||
|
||||
slawtaz
|
Będzie ustawa, będą ceny wyższe, tylko o ile, pewnie mniej niż 20% nie zejdzie. Tylko czy wtedy będzie w ogóle opłacalne ogrzewanie węglem.
|
|||
|
||||
leON22
|
slawtaz mogę zapłacić drożej za dobrej jakości opał , bez piachu , kamieni i innych "uszlachetniaczy" ale żeby faktycznie , to coś zmieniło i żeby jego jakość była gwarantowana
|
|||
|
||||
oxalis3
|
leON tak na szybko przeczytałem o ten projekt, wniosek taki , że węgiel zajebiście podrożeje (no przecież członkowie rad nadzorczych, prezesi firm, przewodniczący związków zawodowych itp muszą zarabiać bardzo dużo).
Co do smogu i jakości paliwa: - palę obecnie mieszanką miału, brunatnego i pelletu, jak ja mogę być odpowiedzialny za zanieczyszczenie środowiska jak u mnie z komina nie leci dym?? - poprawa jakości spalania paliw stałych wg mnie jest bardzo prosta, wystarczy wyeliminować z rynku kotły górnego spalania. W kotłach dolnego spalania z doprowadzonym PW i szamotowym palnikiem nie da się spalać żle (wiem co piszę bo paliłem parę lat w takiej samoróbce i spalanie było SUPER)/ |
|||
|
||||
leON22
|
oxalis3 również testowałem różne paliwa , obecnie mix ekomiał siany i ekogroszek i również nie widać dymu z mojego komina . 13 lat paliłem , a raczej kisiłem opał w przewymiarowanym śmieciuchu z Pleszewa ( górnego spalania ) Pamiętam jak wyglądał wtedy dym z komina podczas rozpalania i palenia z dosypywaniem miału na żar , bo nie chciało się rozpalać od nowa , smród dymu w kotłowni , zapalenie się sadzy i mazi jak smoła w kominie . Wszystko to przerabiałem i całkowicie się z Tobą zgadzam Ale jakość opału na składach ( z małymi wyjątkami ) również pozostawia wiele do życzenia i to nie podlega dyskusji . Było na ten temat w wielu różnych publikacjach i programach TV i w/g mnie , to też jest problem
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
U mnie na wsi jak się mijam z sąsiadami to zawsze pytają czy ja palę w piecu
|
|||
|
||||
leON22
|
sq9tbu mam pytanie , czy palisz jeszcze Iskrą Mnie zostało jeszcze 18 worków sianego zakupionego latem , ale ponoć z jakością u nich już coś nie tak
|
|||
|
||||
pablo
|
leON22: iskra czerwona to przecież retopal czyli greenpal.Co do jakości spalania pamiętajcie, nie żadne super ekogroszki, pelety czy varma spowoduje czyste powietrze tylko jedna rzecz CENA. Jeżeli będzie ekogroszek w cenie 600-750 zł węgiel w cenie 500-700 zł to ludzie będa palić tym jeżeli nie to wszystkim. Ludzi w Polsce nie stać na ekogroch w cenie 1 tyś takie realia. |
|||
|
||||
bodziasty
|
Cena ale gazu
|
|||
|
||||
pablo
|
bodziasty :też masz rację
|
|||
|
||||
procho
|
Palę różnymi groszkami i powiem szczerze że nigdy nie widziałem z mojego komina dymu..
Aktualnie spalam jakiś czeski lub rosyjski ekogroszek który został mi przysłany przez pomyłkę. Nie ma on "mocy" ale powiem szczerze, że w kotle nigdy nie maiłem tak czysto... zero sadzy, popiół dosłownie jak proszek do pieczenia... tylko jeden problem - duże spalanie. Kocioł czyszczony 2,5 tygodnia temu a temperatura spalin cały czas stała 120 stopni i w komorze spalania biało |
|||
|
||||
pablo
|
procho: to ja ci mogę pokazać jak znajdę fotkę panlika u mojego taty z rosyjskiego "gów..a" tak jak by lawa z niego się wylewała. Zobaczymy co ustawa pokaże i te kontrole.
Udało się zamówic dzisiaj 1T Greenpala-Ekomiał ,jak przyjdzie zrobię zdjęcie frakcji |
|||
|
||||
zetbal
|
Kosz zasypany po sufit greenpalem i od 8 do 15:30 brak prądu (7,5 godz.). Po włączeniu kociołek wstał bez niczyjej pomocy. Wynik chyba niezły?
Sam miał trochę się spieka. Nie są to twarde spieki jak w przypadku silvera. Po stuknięciu pogrzebaczem rozpadają się. |
|||
|
||||
Tommyle
|
pablo napisał » 2018-03-07 09:12 Udało się zamówic dzisiaj 1T Greenpala-Ekomiał ,jak przyjdzie zrobię zdjęcie frakcji Też dziś zamówiłem. Ciekawe co przyjdzie. Ostanie dostawy, tych którzy się ujawnili były zachęcające. Liczę, że będę mile zaskoczony |
|||
|
||||
marpio
|
||||
|
||||
simko1
|
Na pewno teraz ,przy takim szale zamówień jak mają , czeka się dłużej.
Za pierwszym razem czekałem 3 dni. Teraz mija 4 i "w trakcie realizacji". Ja sobie spokojnie po 1 tonie zamawiam. Cena jest stała . Jeśli z każdą tona było by choćby dyszke taniej to wzialbym na raz. Odnośnie zamawiania to punkt 7.00 wrzucają 10 ton. Trzeba od razu zamówić bo 7.20 juz zazwyczaj nie ma. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||