Forum eCoal.pl Opał na sezon 2018/2019 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Niestety nie mam , szkoda mi palić samym Silverem , przy obecnych warunkach Miałem go zostawić na większe mrozy , dzięki Bogu póki co ich nie ma i mam nadzieję , że nie będzie Dodam , że opał zakupiony w zeszłym roku siany koniec maja , silver połowa września . Mogę zasypać samym Silverem i zobaczymy , co będzie
|
|||
|
||||
downhill
|
Zastanawiam się jak to tez jest z tym Silverem z OBI. Czy to jest aby na pewno to samo w środku ? ; ) Cena 790zł.w obi a 940 na stronie bartexu. Dlatego też nad nim myślałem, bo tani Wiem że niestety mokry ale to zakup z myślą na następną zimę.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Wikliraf
|
Silver to ogólnie dobry opał do większego palnika. JA mam mały palnik (10kw)i jak zrobi mi się spiek żużlowy to blokuje pół palnika. Jak nie zrzucę ręcznie spieka to skleja się w coraz większy i stąd mój problem. W większym palniku pójdzie bez problemu i spieki będą mniejsze. Ja schodzę raz na dobę i zrzucam pogrzebaczem. Poza tymi ręcznie zrzuconymi spiekami popiół jest jak z papierosa., natomist jest go dosyć sporo. Tzn sam pył z tym, że dużo czarnego, bo Sillver trochę smoli. Gold smoli o wiele mniej. Poradziłem sobie z tym dodając wapna i spala się zarąbiście.
Różnica w cenie wynika z tego, że kupując bezpośrednio w Bartexie masz w cenie koszt wysyłki, który ponosi sprzedawca (około 100 zł za paletę). W obi musisz sobie przywieźć sam (ja tak robiłem). Druga sprawa to taka, że market który kupuje ogromne ilości i ma kontrakty długoterminowe ma inne ceny, więc w promocji jak narzuci marżę z 50zł na tonie to i tak zarobi. Niestety nie ma nic w życiu za darmo. Przetestowałem 3 bartexy (Rubina, Silvera i Golda). Gdybym trafił na promocję i kupił tak jak ktoś tu pisał Rubina po 720 zł to bym brał. 1000zł na pewno ten opał nie jest wart (nawet GOLD). Ja płaciłem w promocji 840zł za Silvera i na dzień dzisiejszy po testach powyżej 900 zł bym nie zapłacił. Po pierwsze z powodu tych spieków z którymi się mordowałem od października. Po drugie z powodu ilości popiołu. Po trzecie z tego powodu iż każdy worek ma niedowagę (ok 24 kg z masą worka). A w worku jest węgiel wilgotny. Po przesuszeniu na pył węgla jest około 22,5~23 kg. Co przy cenie 900zł w sklepie daje ok 1000zł za tonę. dodane 2018-01-22 13:50Popiół z silvera. Takich spieków jak ten na środku ze 100 kg spalonego węgla ( jeden zasyp) miałem około 7-8 szt. Reszta to taki popiół jak masz wkoło. dodane 2018-01-22 13:50 |
|||
|
||||
pablo
|
poradziłem sobie ze spiekami w taki sposób że podawanie na najmniejszej mocy mam 2 na 12 kw 4 ,wentylator 40% na mocy 12kw 43-44 ,spieków praktycznie nie mam a popiół jak z papierosa .
dodane 2018-01-23 10:50zastanawiam sie kto kręci lody na ekogroszku Bartexa w OBI,zgłaszając problem żę worki mają 23-24 kg Bartex każe zgłaszać to do OBI ,jak dla mnie to dziwne ,bo normalnie to ich produkt i oni to pakują ,a tutaj coś jest nie tak |
|||
|
||||
ooshy
|
MONAT napisał » 2018-01-15 22:21 Panowie , miał ktoś styczność z tym ? https://stabek.pl Mój brat palił Stabkiem, podpatrzył u mnie PGG, Kupił i spróbował. Stwierdził, że PGG lepiej mu się jakoś pali... Specem w temacie palenia nie jest, ale różnicę zauważył... |
|||
|
||||
leON22
|
dodane 2018-01-23 10:50zastanawiam sie kto kręci lody na ekogroszku Bartexa w OBI,zgłaszając problem żę worki mają 23-24 kg Bartex każe
zgłaszać to do OBI ,jak dla mnie to dziwne ,bo normalnie to ich produkt i oni to pakują ,a tutaj coś jest nie tak Z ciekawości zważyłem swojego Silvera zakupionego w połowie września 2017 r na dwóch workach jeden 24.8 kg , drugi 24.5 kg , tak że jak był wilgotny pewnie było 25 kg |
|||
|
||||
pablo
|
leON22: ta waga rozumiem pełna legalizacja
dodane 2018-01-23 14:29 downhill: ten sam co u producenta,pomyśl w jakiej cenie kupuje go OBI i jakie ilości go sprzedaje |
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie , osobiście ją legalizuję i kalibruję +/- 92 kg po dwóch Bateria ganz neue-VARTA 3V , przed pomiarem wymieniłem , bo wcześniej pokazywało 88:88
PS. Czyli reasumując na całej zakupionej tonie - 40worków x 0.5kg=20kg prawie worek w plecy , nie jest tak tragicznie już nie chcę wiedzieć ile nas kantują na składach kupując opał luzem pewny |
|||
|
||||
coolio
|
leON22 napisał » 2018-01-23 14:29 Dokładnie , osobiście ją legalizuję i kalibruję +/- 92 kg po dwóch Bateria ganz neue-VARTA 3V , przed pomiarem wymieniłem , bo wcześniej pokazywało 88:88 PS. Czyli reasumując na całej zakupionej tonie - 40worków x 0.5kg=20kg prawie worek w plecy , nie jest tak tragicznie już nie chcę wiedzieć ile nas kantują na składach kupując opał luzem pewny https://youtu.be/eykZd61yscs Wungiel luzem |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
pablo
|
leON22: nie pogryzły się bo jeden z kareny drugi z bartexa
|
|||
|
||||
leON22
|
Chyba im to nie przeszkadza Muszę walnąć na kominie napis : "Bartex i Karena góra" taka antysemicka reklamo- aluzja
|
|||
|
||||
procho
|
gdzie wysyłko kupić przyzwoity ekomiał do OEP16?
warunek konieczny - wysyłkowo i workowany. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Dzwoń do PGG-moze poworkują, bo oficjalnie to w bigbagu sprzedają. Uprzedzam, że w foliowych workach będzie długo wilgotny.
|
|||
|
||||
procho
|
nie mam warunków na przechowywanie w bigbagu
wiem że w Karenie sprzedają w workach miał siany |
|||
|
||||
ryszyla
|
Cześć, obawiam się , że Karena tez sprzedaje ekomiał (bardzo dobry) w bigbagu
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Ja bym powiedział że średni miał.
|
|||
|
||||
procho
|
mam groszko-miał z Kareny i spala się w miarę,
mam tez iskrę zółtą (chwałowice) i mam wrażenie że groszko-miał lepiej przepala się teraz chciałbym sporobować samego miału dlatego pytam gdzie sprzedają w workach poza Kareną |
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 55Następna stronaOstatnia strona | ||||