Forum eCoal.pl v3.5 Koniec groszku. Piec sie wylaczy czy bedzie pracowal na sucho? Subskrybuj | ||||
|
||||
slayter
|
Wlasnie zastanawiam sie nad tym gdy skonczy sie groszek to co wtedy?
Dodam ze nie mam ustawionego poziomu paliwa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wyłączy sie , jest algorytm wygaszania kotła w grzaniu , no cho chyba ze masz wyłączony
|
|||
|
||||
slayter
|
Nie wylaczalem. Mam tylko ustawione ecoal auto i tryb 15kW.
|
|||
|
||||
coolio
|
Mi się nie wyłączył gdy nie miałem ustawionego zasypu paliwa. Pracował na pusto przez blisko 8 godzin. Algorytm wygaszania miałem włączony.
|
|||
|
||||
slayter
|
Wlasnie tak podejrzewalem.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
a o której wersji sterownika mowa ?
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
U mnie się wyłączył, więc jestem zdziwiony stwierdzeniami kolegów
|
|||
|
||||
gmaj22
|
U mnie juz 7564 min pracy podajnika na pusto Algorytm wygaszania nie korzysta z informacji o stanie zbiornika, tylko wykrywa brak wzrostu temp. spalin oraz spadek temp na kotle ponizej temp. minimalnej.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
dlatego też sie dziwiłem co ma algorytm wygaszania do tego czy w zasobniku jeest wirtualnie opał czy go nie ma , skoro to sobie patrzy na temp spalin , nie ma wzrostu spalin znaczy ze sie nie pali , trza kocioł wyłączyć
|
|||
|
||||
coolio
|
Myślę że inaczej też to działa w automacie a inaczej na grupowym. W automacie sterownik zwiększa moc dmuchawy aby uzyskać żądaną temperaturę i niby skąd ma wiedzieć że węgiel się skończył skoro nie jest ustawiona ilość paliwa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Coolio fool
Jak nie ma węgla to się nie pali , jak sie nie pali to temperatura spalin nie wzrasta , jak nie wzrasta to dla sterownika znaczy że na palniku nie ma płomienia , czyli wyłacza kocioł , pojął ? |
|||
|
||||
coolio
|
To czemu nie wyłączył ? A za drugim razem przy ustawionym już zasypie i wyjącym alarmem piec był wyłączony ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Człowieku , a ja wiem dlaczego Ci nie wyłączył i czy opisujesz sytuacje adekwatnie do sytuacji
Pomyśl tak na zdrowy rozsądek , z tego co piszesz to jak braknie wirtualnie paliwa to kocioł się wyłącza , no proszę Cie |
|||
|
||||
coolio
|
W instrukcji wiele rzeczy jest nieopisanych. Dlatego siedzimy na tym forum 😀
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 napisał » 2018-01-06 13:10 O algorytmie była mowa w 2 poście , więc chyba rozmowa toczyła sie w oparciu kiedy algorytm jest włączony , pozatym kolega coolio pisze takie głupoty ze ahhh |
|||
|
||||
coolio
|
No tak macie rację tylko czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć czemu wtedy po blisko 8 godzinach faktycznej pracy na pustym zasobniku przy włączonym algorytmie wygaszania na "zawsze" dmuchawa i ślimak cały ten czas pracowały ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Dokładna data, kiedy to było, ewentualnie foto wykresu z tego dnia
|
|||
|
||||
coolio
|
Sam bym z chęcią to sprawdził ale internetu brak.
Nie ma co już chyba w temat wnikać kolega slayter zadał nam pytanie to mu odpowiedziałem jak to wyglądało w moim przypadku. Jak się okazało w przypadku specyficznym. |
|||
|
||||
bojowik
|
Mi się wyłączał, gdy mi źle instalator ustawił zabezpieczenie pieca: na pompę, której nie mam
Było na piecu tak około 10°C więcej niż nastawa |
|||