W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  spalanie około 40 kg na dobe Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2017-12-31 16:57
  Olek85 Posts: 984 Ostrzeżenie: 0
ja płacę 920/t i spalam 25kg przy 0 na dworze
2017-12-31 17:07
  jaro1234 Posts: 99 Ostrzeżenie: 0
może tak z innej beczki trochę...
jaki groch wg Waszych opinii jest najlepszy?

dodane 2017-12-31 17:07trochę wyczytałem że 32.1 z Chwałowic, Bobrka i Wesoła potwierdzacie to?
2017-12-31 17:16
  buhaj39 Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
jaro1234 napisał » 2017-12-31 17:07
może tak z innej beczki trochę...
jaki groch wg Waszych opinii jest najlepszy?

dodane 2017-12-31 17:07trochę wyczytałem że 32.1 z Chwałowic, Bobrka i Wesoła potwierdzacie to?



Ja 2 sezon palę Chwałowicami ( przynajmniej tak twierdzi sprzedawca  ) i jestem zadowolony,kocioł bez problemów dochodzi do zadanej,zużycie  srednie z ostatnich 30 dni ok 17kg/dobe prz 24 stopniach w domu ,popiół ok jedynie drobne popcorny ale nie przeszkadza mi to.
Płaciłem w sierpniu 780pln za workowany z transportem
2017-12-31 17:36
  jaro1234 Posts: 99 Ostrzeżenie: 0
mój brat kupił za 700 bezpośrednio z kopalni Chwałowice muszę spróbować (podaruje mi 100kg na Nowy Rok)
2018-01-05 10:59
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ja palę ekogorszkiem z lokalnego składu, rzekomo z kopalni Julian (latem płaciłem 810 zł/t, obecnie kosztuje 920 zł/t). Sprzedawca deklaruje kaloryczność 27 MJ, ale czy taka jest ciężko ocenić. Miałem skopany powrót z CWU który mieszał wodę w całej instalacji i spalałem ok 30 kg/doba. Po przerobieniu powrotu spalam w granicach 25-26 kg/doba. Dom 180 m2 ocieplony 20 lat temu styropianem 8 cm. Wydawało mi się, że spalanie jest dość duże, w związku z czym zakupiłem ekogroszek z kopalni wieczorek o kaloryczności 31,5 MJ z firmy Agroplon na tej aukcji: http://allegro.pl/eko-groszek-wieczorek-31-5mj-kg-worki25kg-i7081622859.html
Po zasypaniu tego groszku spalanie wyszło takie samo, więc nie wiem czy ten zakupiony latem ma taką dobrą kaloryczność, czy ten zakupiony teraz taką niską
2018-01-05 20:36
  jaro1234 Posts: 99 Ostrzeżenie: 0
hmm...kopalni Julian już chyba nie ma

2018-01-06 00:45
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d
2018-01-06 01:20
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
jaro1234 napisał » 2018-01-05 20:36
hmm...kopalni Julian już chyba nie ma
 

Teraz nazywa się KWK Piekary
dodane 2018-01-06 01:20
Nemesis napisał » 2018-01-06 00:45
Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d

Na schemacie masz jeszcze pompę mieszającą ? Jak jej nie masz to ją wyłącz w ustawieniach .Jako ochrone powrotu ustaw pompę CWU ,  temp powrotu ustaw na 50 st , temp CWU również 50* . W grupowym ustaw moc 12/16kW , po 4  podania dmuchawa 40/42% , zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia NIE . Czy masz siłownik zaworu 4D ? Dopasuj za zaworem taką temp żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę wew pomieszczeń . Na początek ustaw otwarcie zaworu na 50% jak będzie przegrzewać zmniejsz , to na razie tyle ,zastosuj i odpisz co i jak  
2018-01-06 11:55
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
a jak ustawić otwarcie zaworu na 50%
2018-01-06 11:58
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
Masz siłownik na zaworze jak nie to ustaw go na połowę skali jaką posiada
2018-01-06 12:19
  gmaj22 Posts: 2024 Ostrzeżenie: 1
Ja to bym najpierw sprawdził, czy ten 4D poprawnie zamontowany
2018-01-06 12:27
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Mam siłownik na zaworze
dodane 2018-01-06 12:27I w jednym pokoju i łazience podpięta podłogowa o ogólnego Co
2018-01-06 12:30
  gmaj22 Posts: 2024 Ostrzeżenie: 1
To jeszcze czujniki temperatury sprawdż. Czy temp. za zaworem 4D (ustawionym na 100 %) rośnie do temp. kotła, jak wyłączysz pompę cwu?
2018-01-06 12:34
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
No i masz babo placek , rozumiem że podłogówka połączona pod jeden układ z grzejnikami . Do pełnej funkcjonalności układu zamontuj jeszcze dedykowany czujnik temp wew. Wydaje mi się ( patrząc na temp. CO , CWU i powrotu ) że zawór zamontowanty  jest poprawnie
2018-01-06 12:42
  gmaj22 Posts: 2024 Ostrzeżenie: 1
Nie byłbym taki pewien: przy ustawieniu na 100%, temperaturze za zaworem blizej do temp. powrotu niz zasilania. I to przy włączonej pompie cwu
2018-01-06 12:46
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Przy tych temperaturach co dzisiaj powinieneś spalać z 10kg lub mniej jak masz dom w miarę docieplony. 
2018-01-06 12:46
  Nemesis Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
czyli musze zamontować czujnik wewnetrzny ok,  a czy na takich ustawach może to chodzić , albo lepiej włączyć to mieszającą pompe przy tej podłogówce
2018-01-06 13:20
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
Nie rozumiem jaką mieszającą napisałeś że masz dwie pompy ? 
Nemesis napisał » 2018-01-06 00:45
Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d
Najlepiej zrób zdjęcie swojej instalacji , zaworu 4D itd wtedy będzie łatwiej pomóc Czujnik ułatwi Ci sprawę ogarnięcia temp. wew. pomieszczeń

PS. Odpal jeszcze statystyki i ciesz się z życia
2018-01-07 07:35
  downhill Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Cześć sk9tbu 
,mam pytanie odnośnie tych 10kg spalania dziennego. Takie spalanie przy 150metrowym slabo ocieplonym,starym domu nawet przy tych 7-9stopniach na plusie użawasz za realne? Piec to ogniwo eko plus M 14kw. Wydaje mi się że nawet przy mocy +/- 2,5kw piec musi spalic 0,6kg/h co daje nam juz spalanie +/-15kg. Z gory dziękuje za odpowiedź.
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: