Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 spalanie około 40 kg na dobe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Olek85
![]() |
ja płacę 920/t i spalam 25kg przy 0 na dworze
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
może tak z innej beczki trochę...
jaki groch wg Waszych opinii jest najlepszy? dodane 2017-12-31 17:07trochę wyczytałem że 32.1 z Chwałowic, Bobrka i Wesoła potwierdzacie to? |
|||
|
||||
buhaj39
![]() |
jaro1234 napisał » 2017-12-31 17:07 może tak z innej beczki trochę... jaki groch wg Waszych opinii jest najlepszy? dodane 2017-12-31 17:07trochę wyczytałem że 32.1 z Chwałowic, Bobrka i Wesoła potwierdzacie to? Ja 2 sezon palę Chwałowicami ( przynajmniej tak twierdzi sprzedawca ![]() Płaciłem w sierpniu 780pln za workowany z transportem |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
mój brat kupił za 700 bezpośrednio z kopalni Chwałowice muszę spróbować (podaruje mi 100kg na Nowy Rok
![]() |
|||
|
||||
SpokoSteven
![]() |
Ja palę ekogorszkiem z lokalnego składu, rzekomo z kopalni Julian (latem płaciłem 810 zł/t, obecnie kosztuje 920 zł/t). Sprzedawca deklaruje kaloryczność 27 MJ, ale czy taka jest ciężko ocenić. Miałem skopany powrót z CWU który mieszał wodę w całej instalacji i spalałem ok 30 kg/doba. Po przerobieniu powrotu spalam w granicach 25-26 kg/doba. Dom 180 m2 ocieplony 20 lat temu styropianem 8 cm. Wydawało mi się, że spalanie jest dość duże, w związku z czym zakupiłem ekogroszek z kopalni wieczorek o kaloryczności 31,5 MJ z firmy Agroplon na tej aukcji: http://allegro.pl/eko-groszek-wieczorek-31-5mj-kg-worki25kg-i7081622859.html
Po zasypaniu tego groszku spalanie wyszło takie samo, więc nie wiem czy ten zakupiony latem ma taką dobrą kaloryczność, czy ten zakupiony teraz taką niską ![]() |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
hmm...kopalni Julian już chyba nie ma
![]() |
|||
|
||||
Nemesis
![]() |
Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
jaro1234 napisał » 2018-01-05 20:36 hmm...kopalni Julian już chyba nie ma ![]() Teraz nazywa się KWK Piekary ![]() dodane 2018-01-06 01:20 Nemesis napisał » 2018-01-06 00:45 Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d Na schemacie masz jeszcze pompę mieszającą ? Jak jej nie masz to ją wyłącz w ustawieniach .Jako ochrone powrotu ustaw pompę CWU , temp powrotu ustaw na 50 st , temp CWU również 50* . W grupowym ustaw moc 12/16kW , po 4 podania dmuchawa 40/42% , zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia NIE . Czy masz siłownik zaworu 4D ? Dopasuj za zaworem taką temp żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę wew pomieszczeń . Na początek ustaw otwarcie zaworu na 50% jak będzie przegrzewać zmniejsz , to na razie tyle ,zastosuj i odpisz co i jak ![]() |
|||
|
||||
Nemesis
![]() |
a jak ustawić otwarcie zaworu na 50%
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Masz siłownik na zaworze jak nie to ustaw go na połowę skali jaką posiada
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Ja to bym najpierw sprawdził, czy ten 4D poprawnie zamontowany
![]() |
|||
|
||||
Nemesis
![]() |
Mam siłownik na zaworze
dodane 2018-01-06 12:27I w jednym pokoju i łazience podpięta podłogowa o ogólnego Co |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
To jeszcze czujniki temperatury sprawdż. Czy temp. za zaworem 4D (ustawionym na 100 %) rośnie do temp. kotła, jak wyłączysz pompę cwu?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No i masz babo placek , rozumiem że podłogówka połączona pod jeden układ z grzejnikami . Do pełnej funkcjonalności układu zamontuj jeszcze dedykowany czujnik temp wew.
![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie byłbym taki pewien: przy ustawieniu na 100%, temperaturze za zaworem blizej do temp. powrotu niz zasilania. I to przy włączonej pompie cwu
![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Przy tych temperaturach co dzisiaj powinieneś spalać z 10kg lub mniej jak masz dom w miarę docieplony.
|
|||
|
||||
Nemesis
![]() |
czyli musze zamontować czujnik wewnetrzny ok, a czy na takich ustawach może to chodzić , albo lepiej włączyć to mieszającą pompe przy tej podłogówce
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie rozumiem jaką mieszającą napisałeś że masz dwie pompy ?
Nemesis napisał » 2018-01-06 00:45 Najlepiej zrób zdjęcie swojej instalacji , zaworu 4D itd wtedy będzie łatwiej pomóc Witam sprawdźcie moje nastawy bo ja spałam 40 kg na dobę dom Stary 150 1 pompa co 1 pompa cwu 1 zawór 4d ![]() ![]() PS. Odpal jeszcze statystyki i ciesz się z życia ![]() |
|||
|
||||
downhill
![]() |
Cześć sk9tbu
,mam pytanie odnośnie tych 10kg spalania dziennego. Takie spalanie przy 150metrowym slabo ocieplonym,starym domu nawet przy tych 7-9stopniach na plusie użawasz za realne? Piec to ogniwo eko plus M 14kw. Wydaje mi się że nawet przy mocy +/- 2,5kw piec musi spalic 0,6kg/h co daje nam juz spalanie +/-15kg. Z gory dziękuje za odpowiedź. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||