Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum eCoal.pl v3.5 spalanie około 40 kg na dobe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
jaro1234
![]() |
Dzień dobry
Jak w temacie może ktoś pomoże trochę obniżyć ![]() Duży domek 240m do ogrzania nie ocieplony tylko wełna 30cm na poddaszu. Instalacja trochę inna niż na schemacie to znaczy pompa co na powrocie, pompa cwu i zawór 4d tylko nie mogę go wrzucić na schemat bo jak daje co+4d wyłącza mi pompę co Za wszystkie rady z góry dziękuję |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Wyłącza pompe bo masz źle ustawione parametry. Zajrzyj do instrukcji.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
Nie rozumiem którą pompę?
|
|||
|
||||
luk3335
![]() |
spróbuj zmienić zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszcznia na NIE
dodane 2017-12-31 13:33wtedy pompa CO powinna dalej pracować, a bd mógł podglądać temp za zaworem 4D, jeżeli o to chodzi |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
jaro1234 napisał » 2017-12-31 12:30 Dzień dobry Jak w temacie może ktoś pomoże trochę obniżyć ![]() Duży domek 240m do ogrzania nie ocieplony tylko wełna 30cm na poddaszu. Instalacja trochę inna niż na schemacie to znaczy pompa co na powrocie, pompa cwu i zawór 4d tylko nie mogę go wrzucić na schemat bo jak daje co+4d wyłącza mi pompę co Za wszystkie rady z góry dziękuję Wrzuć zdjęcie jak to wyglada: pompa c.o., cwu i zawór 4D. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Pamiętam.....czyli nie masz4D - przestawiony max w lewo. Tak musi być...
Recepta: dojsć do takich ustawień, żeby jak najnizszym przepływem przy jak najniższej mocy zapewnić ciepło w domu i żeby pompa c.o. się nie wyłaczała. Temp. powrotu kotła ustawić przepływem przez bojler i najlepiej pompa cwu nonstop, w ostateczności ochrona powrotu pompą cwu. Ale wtedy utrzymywać temp. cwu minimum 5 stopni powyżej "chronionej" temp. powrotu. Nie masz niestety mozliwości wpięcia powrotu cwu przed pompą c.o., bo wtedy załatwił byś sprawę jedną pompą c.o./cwu. |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
pompa cwu jest nonstop powrót ok od 45 do 49 (pewnie tu też trochę tracę opału bo cwu poszło do góry około 51)
ale z zaworem trochę kombinuje i chyba trochę pracuje teraz mam na 7 w nocy na 6 Tak się zastanawiam czy jak zmienię co na zasilanie poczuję odczuwalną różnicę w spalaniu? dodane 2017-12-31 14:15jak bym miał max w lewo zawór 4D do 54 nigdy by mi nie dobiło chyba problem z jakością opału... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Bojler masz koło kotła, więc nie widzę lepszej opcji, niż na jednej pompie. Teraz mocniejsza pompa cwu może wpływać na zmniejszenie przepływu na grzejniki.
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
i jak zwykle masz rację
zauważyłem kiedy pompa cwu się wyłączy (50 stopni) wtedy za zaworem 4d na zasilaniu czuję większą temperaturę tak odręcznie ![]() ![]() Na dzień dzisiejszy szukam oszczędności ale nie potrafię znaleźć. W nocy na 6 spalanie jakieś 38 kg w domu 21 stopni W dzień na 7 spalanie jakieś 42 kg dom 22-23 i trochę jeszcze mało ![]() dodane 2017-12-31 14:29A może wyłączyć pompę co tą na powrocie? Może grawitacyjnie grzać ? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Wybij to sobie z głowy - jak niby grawitacja przejdzie powrotem przez syfon na 4D??
![]() |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
a no tak
![]() już mi brak pomysłów... chyba pozostaje ocieplenie domu ![]() dodane 2017-12-31 14:40tak się zastanawiam ile gdzieś powinienem spalać opału przy dobrze zrobionej instalacji ? załóżmy przy opale 28MJ przy temperaturze w domu 24 stopnie |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Myślę że w 35kg na dobę byś się zmieścił , może mniej
![]() ![]() |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
ja teraz przy nieocieplonych 170 m2 i 0st C spalam około 25-30 kg, temp w domu w granicach 22 st C wiec uważam ze 40 kilo w 240 m2 przy 22-23 st C to dobry wynik - kwestia opału i temp zewnętrznej przy nieocieplonym.
ja zauważyłem u siebie że każde 5 st C poniżej zera na dworze, to 5 kilo opału na dobę więcej ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A ja zauważyłem że sama temp u mnie nie nie przekłada sie na spalanie , czasem to mi więcej łyknie +5 z ostry zimny wiatr , niż -5 słońce i bezwietrznie
|
|||
|
||||
adkwapniewski
![]() |
Mam podobnie - chyba wilgotność powietrza ma znaczenie ... najgorzej jest w okolicach 0*C
|
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
no to chłopaki pocieszyliście mnie...
![]() jedyny w tym plus że ekogroszek za 560 zł |
|||
|
||||
luk3335
![]() |
co to za groch?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
jaro1234 napisał » 2017-12-31 14:40 dodane 2017-12-31 14:40tak się zastanawiam ile gdzieś powinienem spalać opału przy dobrze zrobionej instalacji ? załóżmy przy opale 28MJ przy temperaturze w domu 24 stopnie Ja bym się nie nastawiał za bardzo że spalisz wiele mniej przy dobrze zrobionej instalacji szczególnie jeśli teraz w domu masz 24stC. U mnie dom podobny i w okolicach 0stC spalam około 25 kg z tym że popatrz na cenę opału (są mniej/więcej takie same) i ja grzeję do około 21stC. Zresztą sam przed chwilką to napisałeś ![]() |
|||
|
||||
jaro1234
![]() |
eko groszek jowisz niby ma mieć 25MJ na 100% nie ma ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||