Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl  Projekt Instalacji CO, CWU Subskrybuj
2017-12-27 23:59
  Olek85 Posty: 167 Ostrzeżenie: 0
Witam

Chciałbym prosić o pomoc znawców tematu o pomoc w zaprojektowaniu instalacji CO, a tak naprawdę tego co znajduje się przy samym piecu, i doborze średnic rur.

o co chodzi: 

na wiosnę po sezonie grzewczym chcę wymienić starą instalację grawitacyjną otwartą przerobioną już na pompową ( 2 pompy co i cwu) na instalację o mniejszych przekrojach rur (teraz od 3/4 cala do 3 cali) nowa instalacja z PEX a kotłownia miedź i ewentualnie stal - zdolności manualne mam i sam chcę wykonać instalację ale niestety brakuje mi wiedzy na temat przekrojów rur i tego co jak z czym połączyć przy piecu tak żeby to miało ręce i nogi.

poniżej załączę rysunek poglądowy zrobiony w paint jak to miałoby wyglądać..

na razie chodzić to będzie na starym miśku - nie wiem co będzie jak padnie - albo nowy misiek3,5 albo gaz
planuję 3 pompy - CO, CWU, podłogówka - grzejniki już są z termostatami - w planach również ocieplenie 15cm styro plus stropy 10cm PIR i wymiana okien na 3 szyby - do tego rekuperacja z GWC

Podsumowując, potrzebuję pomocy w doborze średnic rur całej instalacji od pieca po grzejniki i podłogówkę i podpowiedzi jak i czym to wszystko złączyć z piecem żeby to pracowało jak należy.

dodane 2017-12-27 23:58
dodane 2017-12-27 23:59jak coś słabo opisałem chętnie podejmę dyskusję
Użytkownicy online: danielch, GZaczyk2024, jolmarkal, kotolna, kozikron, Kwimir, LeszekZ, Martines, swp_minkowskie, ViktorG, ZbynekBezdek