Forum  eCoal.pl v3.5  Prośba o ustawienie pieca Subskrybuj
2017-12-27 14:30
  pablo12 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam mam piec EOP 16kw 
Od początku sezonu chodzi na automacie i chciałbym go ustawić na ręczny ponieważ jest bardzo dużo popiołu robią się spieki (kalafiory) i spala ponad 25kg na dobę. Czy mógłby ktoś mi pomóc w ustawieniu tego pieca od czego zacząć co i jak. Jak udostępnić swój piec aby ktoś mógł go ustawić?
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam  
2017-12-27 15:05
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Po pierwsze pablo12 podłącz sterownik , do netu i udostępnij go zgodnie z instrukcją obsługi Opisz swoją instalację ile pomp , ile obiegów itp , czym palisz ? Potem pomyślimy , pozdrawiam
2017-12-27 17:06
  oxalis3 Posts: 180 Ostrzeżenie: 0
post z 15.11.2016r
2017-12-27 17:16
  gmaj22 Posts: 2115 Ostrzeżenie: 0
Wykasuj z linka jednego "http"
2017-12-28 09:04
  paris Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam mam kocioł 25 kw  ja rowniez caly czas w automacie boje sie przejsc na ustawienie reczne zeby jeszcze wiecej nie palił teraz 30 kg na dobe ,popiołu pól wiadra rano to norma duzo spieków,bardzo prosil bym o pomoc w ustawieniu mam sterownik podłaczony do netu chcialbym w nowy rok wejsc z dobrym ustawieniem .Pozdrawiam,serdecznie dziękuję.
2017-12-28 09:08
  jaro1234 Posts: 99 Ostrzeżenie: 0
przecież masz grupowe
2017-12-28 09:22
  paris Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
jaro1234 przyjzej sie grupowe a reczne zerknij na ustawienia czy ustawiony jest dobrze co by tu zmienic zeby mniej połykal jaro wieze w ciebie
2017-12-28 09:34
  jaro1234 Posts: 99 Ostrzeżenie: 0
opisz swój domek ja również mam 25kW i dla mnie 30 kg jest ok
2017-12-28 20:27
  pablo12 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam piec mam podłączony do internetu ale nie wiem jak go udostępnić znalazłem jak dodać uprawnienia ale po podaniu nicku. Mój dom to 120m2  11 grzejników jedna pompa i bojler na 100l wody. Pale ekogroszkiem z firmy prestige nazwa PREMIUM 28.2MJ/KG.
dodane 2017-12-28 20:23Dom ze starego budownictwa nie ocieplony.
dodane 2017-12-28 20:27Chyba udało mi się udostępnić piec jego nazwa to kociol
2017-12-29 00:13
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Witam , piszesz że masz 1 pompę , a na schemacie masz 3 , mieszającą , cwu i co , możesz to skomentować ? Ogólnie w/g wykresów wszystko OK , dla mnie w instalacji brakuje min jednej pompy Przy zadanej temp. na kotle 50 st , na CWU tylko , albo aż 23 st 
PS. Jak nie masz mieszającej , to w Ustawwienia - Zawansowane - Ochrona powrotu - Wyłącz , Pompy - Funkcja pompy dodatkowej - Wyłącz
2017-12-29 00:51
  pablo12 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak mam 1 pompę, musze przestawić to. Wykresy ok ponieważ cały czas jest na automacie czko Chodzi mi o popiół ponieważ jest go dużo i robią się kalafiory. Może dało by sie też zmniejszyć spalanie ekogroszku 
Dzięki za odpowiedź pozdrawiam
2017-12-29 01:22
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Dużo to pojęcie względne , tylko jak on wygląda ? Czy są to spieki żużlowe , czy koksowe ( niedopalony węgiel ) , co do kalafiorów to dmuchawa -2 i obserwacja palnika  
PS. Może i by się dało ale jak sam napisałeś dom nie ocieplony , możesz spróbować spalania grupowego , zawsze to lepsza alternatywa od automatu
2017-12-29 17:47
  paris Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
jaro1234 dom mam piętrowy pięknie otynkowany ale nie ocieplony sciany zewnetrzne 40 cm grube z przerwa delatacyjną ,strop super ocieplony ,okna plstiki 2 szyby , jaro jak ty spalasz 30 kg i jest dobrze to nic nie bede kombinowal,  fajnie ze tak napisales ja mam kociołek niedawno i jestem zielony sterownik bruli dla mnie jak na razie trudny temat ale są fora i trzeba pytac i trafi sie na dobrych ludzi np jaro1234.Pozdrawiam.zerknij na moje ustawienia
2017-12-29 19:11
  pablo12 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0



dodane 2017-12-29 19:11Taki mam popiół...
Chciałbym właśnie przejść na spalanie grupowe tylko nie wiem jakie ustawienia wpisywać.
Próbowałem ostatnio przejść na grupowe ale spadała mi temperatura cały czas.
2017-12-29 20:45
  AndrewKowal Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
U mnie podobne spieki wychodziły, co było spowodowane kiepskiej jakości węglem - dość dużo pomogło znaczne zmniejszenie nadmuchu. 
2017-12-29 21:06
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
 Ekogroszek Prestige PREMIUM  nie jest słabym opałem , jak widać na załączonym obrazku są to spieki koksowe , nie dopalony węgiel . Proponuję zwiększyć nadmuch dwa oczka w górę +2 i obserwacja , palnika
PS. pablo12 możesz zmniejszyć też czas pracy podajnika na 4s , jak na obecne warunki powinno wystarczyć Innym rozwiązaniem jest przejście na spalanie grupowe ale tu jest trochę więcej zabawy

2018-01-03 23:10
  pablo12 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Sorki za tak późne odpisywanie ale był sylwester.
A jak zmniejszyć dmuchawę i czas podajnika w trybie automatycznym? da się?
Musiałbym wtedy przejść na Retorowy? jak tak to jakie ustawienia? 
Dzięki wielkie pozdrawiam
2018-01-03 23:19
  KrzychuOEPM26 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Da się W ustawieniach klikasz Spalanie: Retortowy eCoal i można nastawić korektę dmuchawy od +10% do -10% oraz czas pracy podajnika. Pozdrawiam
2018-01-04 06:44
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Sorki że zapytam ale gdzie na tym zdjęciu sa spieki koksowe? Jak ktos chce to moge zrobic fotkę jak wygląda spiek koksowy bo wlasnie palę różowym i tam to są spieki koksowe, a u kolegi to raczej nadmuch w dół.
2018-01-04 07:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Palenisko wygląda na zapadnięte.
Również proponuje z nadmuchem schodzić w dół. Im wyższa kaloryczność eko grochu tym mniejszy nadmuch.
Pozdrawiam
Users on-line: darekkonsek, Frank_Piecyk150, marekg, mario-speedway, ogniwo46, Perfect, Pewu87, rebuc, roman, rykala, Udvojice