Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Więcej termometrów??? Subskrybuj
2017-12-20 12:44
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Siema,  czy jest możliwość podłączenia większej liczby termometrów do naszego sterownika?
2017-12-20 13:13
  dziuniek Posts: 76 Ostrzeżenie: 0
Koledze zapewne chodzi o czujniki przewodowe, bo bezprzewodowych można sporo.
2017-12-20 15:04
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Możesz kolego napisać coś więcej o tych bezprzewodowych, można je obserwować w aplikacji? 
2017-12-20 17:30
  adam3773 Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
mam zrobiony fikcyjny obieg CO2 i tam se podglądam czujnik temp na strychu (żona boi się że kwiatki przemarzną a mają przezimować)
2017-12-20 17:42
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Robisz sobie 10 pokoi, do każdego pokoju parujesz czujnik i masz podgląd na każdym pokoju z czujnika temperature i wilgotność. Nazwy pokoi fikcyjne mogą być a czujniki dasz tam gdzie chcesz byle zasięgu nie straciły.
2017-12-20 18:02
  adam3773 Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie to drugi sposób
dodane 2017-12-20 18:02tylko że wtedy nie masz podglądu na schemacie
2017-12-20 18:38
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
A w te wewnętrzne co1 i co2 oraz za zaworem, można podpiąć jakieś dokładniejsze termometry (sondy)??
Wtedy by był podgląd na aplikacji. 
2017-12-20 19:33
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
gregors oczywiście , że można wpiąć tak jak w Twoim przypadku , bo masz wolne wejścia Dodatkowo jak wyżej tzn. dedykowany zestaw bezprzewodowy ( pokoje ) albo tak jak napisał @adam3773
2017-12-21 09:07
  dziuniek Posts: 76 Ostrzeżenie: 0
Ja podłączyłem jeden pod Temp za zaworem, nie mam zaworu 4D więc na schemacie nie widzę, ale w mobilnej i na wykresach już tak.
Z wejściem CO2 jest podobnie i da się poustawiać. Ja może na wiosnę też i pod to wejście podłączę czujnik.
Szkoda tylko, że nazwy nie można sobie zmienić i trzeba pamiętać, który co mierzy.
2017-12-21 15:47
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Też  tak zrobię, no trochę szkoda że nie można swojch nazw dać,  ale chociaż będzie podgląd.  
2017-12-21 16:01
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
gregors jest tylko jeden mały minus Dedykowany przewodowego czujnik temp. zew. ( KTY 81-210 ) przy temp. poniżej zera nie jest stabilny tzn. trzeba wprowadzić wysoką korektę kalibracyjną ( u mnie - 5st ) po czym przy temp. dodatnich trzeba tą korektę poprawić w drugą stronę żeby czujnik poprawnie wskazywał temp. zewnętrzną . Natomiast przy tym samym czujniku temp.wew sprawa wygląda lepiej , ta korekta wynosi tylko albo aż -2 st , nie wiem czy ten typ czujników KTY 81-210 made in china tak ma , czy wymiana na jakieś markowy firmy Philips lub NXP rozwiąże problem  Te fabryczne mają niestety taką przypadłość  Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić albo potwierdzić moje spostrzeżenia , pozdrawiam
2017-12-21 16:42
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Termometry będą pracować w zakresie temperatur 20-100 i będzie można je skalibrować z innymi .
Można też zamówić lepsze sondy. powinno działać to nie będzie niczym sterować,  chodzi tylko o podgląd. 
2017-12-21 19:21
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli nie będzie niczym sterować to OK , chociaż jestem perfekcjonistą , żeby nie powiedzieć pedantem i jak na dworze jest 1 st , to chcę żeby czujnik pokazywał mi na schemacie również 1 st
dodane 2017-12-21 19:21
2017-12-21 19:22
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
A czy sonda pomiarowa DS18B20 jest dobra?
I czy nasz sterownik będzie z takim czymś chciał współpracować? ??
2017-12-21 19:37
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Nie mam pojęcia ale mam zamiar odpalić czujnik temp.wew w sypialni wykorzystując do tego regulator temp. po starym kotle gazowym TERMET widoczny na zdjęciach zamieszczonych wyżej . W regulatorze znalazłem w/w czujnik temp KTY81-210 , podepnę go pod przewód zasilający regulator i podepnę pod wejście T2 w sterowniku ( sposób @adam3773  - fikcyjny obieg CO2 ) , THX za pomysł  
2017-12-21 19:46
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Oooo jak w sypialni to żeby się nie spalił
2017-12-21 20:08
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Powiem tak , czasami jest gorąco  Chyba bardziej z racji tego że sypialnia na piętrze , pomieszczenia na parterze i klatka schodowa odkryta tak , że prawa fizyki górą Chociaż teraz jak zamontuję ten czujnik to będę wiedział ile skręcić grzejnik żeby uzyskać do spania komfortową odpowiednią dla siebie i żony temperaturę  Jak to mówią " W starym piecu , diabli palą "
Users on-line: Adrianus1, MIRO69, nicop, pabloc15d, renata