Forum eCoal.pl v3.5 Jaret plus - pali ktoś? Proszę o zerknięcie na ustawienia. Subskrybuj | ||||
|
||||
olsok
|
Jaret plus 24-26MJ (https://sklep.tauron.pl/frontend/index/product/47), piec EKO
PLUS M 20kW, ponad 80 m2 ocieplone 12 cm styropianu + ponad 80 m2 stary dom nieocieplony (cegła, suprema) - nowa instalacja miedź, grzejniki + podłogówka (4m 2) + CWU. Walczyłem z grupowym, ale wróciłem na razie do automatu - zużycie 25-30 kg/d, temperatury dobowe teraz ok 0 st. i poniżej. W starym piecu z podajnikiem mi koksował. W ogniwie koksuje i tworzy szlakę. Zmniejszyłem już max nadmuch tzn. -10 zobaczę jaki będzie efekt a propo spieków. W ogóle ten Jaret Plus był lepszy u autoryzowanego producenta niż u "źródła" (Tauron). Tamten praktycznie bez spieków nawet w piecu z retortą starego typu. Ten z Taurona ma "na oko" 20RI albo nawet więcej... Na grupowym chyba lepiej dałoby się ustawić spalanie (żeby nie było spieków lub żeby były mininmalne)? Stary piec (Zębiec KP15) z sterownikiem PID udawało mi się zmusić do bardziej stabilnej pracy. Na razie eCoal ma chyba za duże wahania temperatury (wykres)? Podobnie wyszło mi na grupowym - wahania nawet ponad 5 na +/- od zadanej. https://esterownik.pl/device/15958 |
|||
|
||||
Tommyle
|
Ja palę jaretem plus.
Tu mój post: https://esterownik.pl/forum/posty,3429/ekogroszek-taurona-?m=113449#113449 Obecnie prawie dobrze. Trochę niedopału. Trochę wypala kopczyk. Mnóstwo popiołu. W stopce moje ustawienia. dodane 2017-12-13 13:06U mnie sprawdza się wyższe dmuchanie. Nie spieka. Tak niskiego dmuchania jak u ciebie nie sprawdzałem, ale wydaje mi się b. niskie. Nie masz niedopałów? |
|||
|
||||
olsok
|
Dzięki Sprawdzę u siebie. U mnie może być trochę inaczej, bo mam silny ciąg kominowy, który dziś przy silnym wietrze był jeszcze większy niż zwykle
|
|||
|
||||
Tommyle
|
olsok napisał » 2017-12-13 13:28 Dzięki Sprawdzę u siebie. U mnie może być trochę inaczej, bo mam silny ciąg kominowy, który dziś przy silnym wietrze był jeszcze większy niż zwykle Przy silnym ciągu kominowym powinien wypalać ci kopczyk i miałbyś wyższą temperaturę spalin. Jeżeli jednak tak jest to uchyl drzwiczki wyczystki kominowej |
|||
|
||||
olsok
|
No fakt jeśli chodzi o popiół to dość dużo. Ja raczej mam same spieki (żużlowe i koksowe).
dodane 2017-12-13 14:14Z tym -10% dmuchawy to nie był dobry pomysł. Zrobiła się kondensacja. Na szczęście w przyłączu kominowym (wylało się do kotłowni), a nie w piecu. Piec tylko z sadzy musiałem wyczyścić . Kopczyk faktycznie się wypalił, a temperaturę w kominie być może wiatr obniżył (?). Zmienię dziś albo jutro na Twoje ustawienia i zobaczę jak pójdzie. |
|||
|
||||
Tommyle
|
dodane 2017-12-13 14:14Z tym -10% dmuchawy to nie był dobry pomysł. Zrobiła się kondensacja. Na szczęście w przyłączu kominowym (wylało się do kotłowni), a nie w piecu. Piec tylko z sadzy musiałem wyczyścić . Kopczyk faktycznie się wypalił, a temperaturę w kominie być może wiatr obniżył (?). Zmienię dziś albo jutro na Twoje ustawienia i zobaczę jak pójdzie. To raczej musiało się stać. Jak chcesz jechać w automacie to zwiększ nadmuch na tym opale na 0 lub plus 2 Jak będzie opadał kopczyk to zwiększ ilość podań. Albo faktycznie sprawdź jak się sprawdzą na twoim kotle i palniku moje ustawienia. Dziwię się, że robią Ci się spieki bo u mnie nawet przy większym nadmuchu spieków nie było. Ale może to nie ten sam groszek mimo nazwy. |
|||
|
||||
olsok
|
Jaki masz piec i powierzchnię do grzania?
dodane 2017-12-13 14:58A Jaret kupowałeś prosto z Taurona? |
|||
|
||||
Tommyle
|
olsok napisał » 2017-12-13 14:58 Jaki masz piec i powierzchnię do grzania? dodane 2017-12-13 14:58A Jaret kupowałeś prosto z Taurona? Kocioł RBR-k 12kW Ogrzewane 100 m2, połówka bliźniak z 90 roku, ocieplenie 10 cm styropianu. Jaret prosto z taurona we wrześniu br |
|||
|
||||
olsok
|
Dziwne że mój ma spieki a Twój nie. Ja też kupowałem we wrześniu. No ale w sumie węgiel w złożu nie jest nigdy jednorodny. Ja pewno trafiłem na większe RI
|
|||
|
||||
Tommyle
|
||||
|
||||
gmaj22
|
Podajnik masz z prawej strony?
|
|||
|
||||
Tommyle
|
Tak, z prawej.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Z tyłu wyrzuca spieki a z przodu "locha" się robi? Sprawdż koronę palnika, otwory nadmuchowe na palniku. Jak OK, to skróć dawkę ale zachowaj proporcje do przerwy. Potem doreguluj nadmuch.
|
|||
|
||||
Tommyle
|
Te z tyłu to nie są spieki tylko niedopały. Z przodu nie robi się locha
Jak zmniejszę dawkę to w palniku wypala mi krater. Nadmuch do tego podawania, co mam, wydaje się dobry o czym świadczy histogram. Mógłbym co prawda zwiększyć nadmuch na mocy minimalnej ale wtedy kreska leci na lewą stronę. Faktycznie mam zamiar sprawdzić otwory nadmuchowe z tyłu palnika. Czy w palniku batory, który mam, wklejenie korony na nowo zajmuje dużo czasu? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Napisałem: "skróć dawkę ale zachowaj proporcje do przerwy" , nie zaglądając na sterownik. A w grupowym masz min. 8 kW, a tam już poniżej 5 sek nie da się zejść. Można za to na dwustanie. Jak niedopały, to sprawdż te tylne otwory.
|
|||
|
||||
Tommyle
|
Otwory posprawdzam.
Takie niedopały zaczęły mi się robić jak zacząłem palenie jaretem. Na retopalu nic takiego nie było. Ale retopal to też specyficzny opał. Chyba pomieszam jeden z drugim i zobaczę co wyjdzie |
|||
|
||||
olsok
|
Twój popiół i tak nieźle wygląda - jak z Jaretu "nietauronowego". Mój bardziej żużel przypomina niż popiół (na szczęście drobny i łamliwy). Wrzucę kiedyś przy okazji. Jakoś chyba Jaretu Plus nikomu bym nie polecił... Jedyny plus to równa granulacja i brak śmiecia, a to trochę mało...
|
|||
|
||||
Tommyle
|
olsok napisał » 2017-12-16 22:21 Twój popiół i tak nieźle wygląda - jak z Jaretu "nietauronowego". Mój bardziej żużel przypomina niż popiół (na szczęście drobny i łamliwy). Wrzucę kiedyś przy okazji. Jakoś chyba Jaretu Plus nikomu bym nie polecił... Jedyny plus to równa granulacja i brak śmiecia, a to trochę mało... Nie pisałem, że jest "nietauronowy". Wręcz przeciwnie jest z Taurona |
|||
|
||||
olsok
|
Mało precyzyjnie napisałem . Jak kupowałem u autoryzowanego producenta Jaret Plus - to mój popiół tak wyglądał jak Twój teraz. Trochę dziwi mnie ta różnica w partiach produkcyjnych u Taurona. Mój popiół wygląda jak z innego opału.
dodane 2017-12-18 10:48Na razie jeszcze nie próbowałem Twoich ustawień i na automacie żre jak smok ok. 30kg/d, Jak temperatury spadły do ok. -13 st. to nawet zaczął skakać ponad 30kg/d. Co prawda połowa z ok. 170 m2 jest nieocieplona, ale mam nadzieje że na grupowym jednak zużycie trochę spadnie... |
|||
|
||||
Tommyle
|
W sobotę zdemontowałem i uszczelniłem koronę.
Jest lepiej. Niedopał zniknął. |
|||