W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Podanie wskazania z czujnika temp CO do innego urządzenia Subskrybuj
2017-12-11 17:10
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
Jak w temacie. Czy można ze starego miśka wyciągnąć wskazania temp CO (równolegle) do innego urządzenia, żeby nie dokładać dodatkowego czujnika, zależy mi na przekazaniu dokładnie takiej samej wartości temp jak na czujniku CO.
dodane 2017-12-11 17:10Rozjaśnię trochę, chce podłączyć przekaźnik przed pompę CWU tak żeby pompa CWU załączała się tylko po osiągnięciu przez piec temp zadanej i powyżej 
2017-12-12 09:35
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Nie lepiej zwiększyć temperaturę włączenia pomp w ustawieniach? 
2017-12-12 10:26
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Raczej nie, bo dotyczyłoby to również pompy c.o.
2017-12-12 15:59
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Może takie coś wypali 
W obwód dmuchawy wstaw  zwykły stycznik , 
Kocioł osiąga zadaną  to napięcie na wyjściu dmuchawy  zanika , wykorzystujesz styki w styczniku które są zwarte jak stycznik jest bez napięcia  i przez nie puszczasz obwód pompy CWU , 
2017-12-12 20:11
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
no tak ale dmuchawa wyłączy się dopiero po skończonym cyklu czyli u mnie czasami 2-3 stopnie powyżej zadanej gdzie na paniku zostanie tylmo rozgrzany żar a moc bedzie spadać. Ma to sens ale cwu uruchomi się później nie w chwili rozpędzonego palnika gdzie włączenie cwu mu dużej różnicy nie zrobi
2017-12-12 20:30
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
to pomyśl o jakim włączniku termicznym z regulacją  temperatury , ustawiasz go na temp zadana kotła a styk zwierny czujnika w obwód pompy CO 
2017-12-13 10:24
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
Myślałem o  SALUS AT10F z kapilarą ale pewnie zejdzie z kalibracją, dlatego pytałem czy można podać temp z co na drugi sterownik
2017-12-13 18:57
  anaana Posts: 649 Ostrzeżenie: 0
Pompa cyrkulacyjna załącza się przy ustawionej temperaturze, do tego cudo co by ją rozłączyło gdy Cwu osiągnie np. 50st. Do rizłączania pompy wystarczy tani sterownik pompy Cwu. 🙂👍
2017-12-13 20:39
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
anaana napisał » 2017-12-13 18:57
Pompa cyrkulacyjna załącza się przy ustawionej temperaturze, do tego cudo co by ją rozłączyło gdy Cwu osiągnie np. 50st. Do rizłączania pompy wystarczy tani sterownik pompy Cwu. 🙂👍



cyrkulacyjną tego nie załatwie, załączenie cyrkulacyjnej zależy od temperatury CWU, aa mi chodzi o załączenie/wyłączenie pompy CWU na podstawie temperatury CO
2017-12-13 20:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Przeciez mozesz pompę CWU sterowac programatorem cyrkulacji , podepnij tylko pod gniazdo pompy dodatkowej , ustaw załaczanie pompy na temp zadana Co 
2017-12-13 22:02
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
albo jestem ślepy albo głupi, a może w starym sterowniku nie ma takiej opcji jak opisujesz Ameno
dodane 2017-12-13 22:02w starym sterowniku załączenie mieszającej zależy od temp cwu
2017-12-14 07:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sorka nie zwrociłem uwagi ze masz wersje 2.1
2017-12-14 07:47
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
@Olek...W starym sterowniku jak ustawisz mieszającą jako podłogową albo cyrkulacyjną masz do dyspozycji dość sporo opcji: programator, temperaturę załączenia, pracę cykliczną, pracę niezależną pompy. Jest z czego wybierać.
"Powiązanie" mieszającej z cwu i temp. powrotu jest tylko w opcji cwu+mieszająca.
2017-12-14 11:03
  anaana Posts: 649 Ostrzeżenie: 0
Kolego ładujesz czujnik Cwu razem z CO i bangla 👍
2017-12-14 12:05
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Anaana on chcę włączać pompę CWU po osiągnięciu zadanej CO , a nie wyłączać jej
2017-12-14 12:38
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Jest jeden myk, tylko nie wiem, czy w tym sterowniku zadziała: podłączyć pompę cwu pod wyjście pompy mieszającej, zdefiniować ją jako cyrkulacyjna. Temperaturę jej włączenia ustawić taką jak zadana c.o., a czujnik cwu dać do kotła lub na rurę zasilającą.
 Włączoną pompę mamy- teraz trzeba pomyśleć, jak ją wyłączyć, bo do cyrkulacyjnej czujnika jak do podłogowej nie ma. A przy podłogowej jest czujnik ale nie ma osobno definiowanej temperatury załączenia W obydwu przypadkach można się cykliczną pracą ratować.
2017-12-14 12:57
  anaana Posts: 649 Ostrzeżenie: 0
Gmaj przecież o tym jest pisane, do wyłączenia wystarczy tani czujnik wyłączania pompy Cwu po osiągnięciu  tem Cwu np. 50st 60st jaką się chce.
Mikołaj polecił nawet taki sterowniczek.
2017-12-14 13:01
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Ale mnie chodziło o to, aby eCoalem wszystko ogarnąć, bez dodatkowych sprzętów
2017-12-14 18:02
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
Dzięki Panowie, ale żeby to ogarnąć samym sterownikiem chyba nie możliwe, jutro może mi się uda kupić salusa i        4-pak i jakoś się to skalibruje ze wskazaniami CO - długo nie powinno zejść, będzie słychać pompę cwu jak się będzie załączać przy kręceniu potencjometrem w salusie.

dzięki za dobre chęci Jak zamontuje zdam relacje czy coś się poprawiło w pracy pieca, czy gra nie warta świeczki z resztą może będzie coś widać na wykresach
Users on-line: Dbodniak