W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia może ktoś zerknąć Subskrybuj
2017-12-10 23:43
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Witam może ktoś zerknąć na ustawienia bardzo dużo groszku spala na dobę :/ nie wiem czy jest dobrze ustawiony
podgląd na piecyk https://esterownik.pl/device/15967
2017-12-11 13:26
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
1. Wynieniałeś kocioł czy to pierwsze odpalenie w nowym domu?
2. Podnieś temperaturę kotła, żeby była większa rezerwa między temp za 4D a kotła.
3. Możesz odpalić czujnik temp na CO1, tylko przestaw w ustawieniach 4d dla CO1 "zatrzymanie pompy po dogrzaniu" na "Nie".
2017-12-11 14:21
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
1.piec po wymianie dom 100mkw spala mi 30kg na dobe
2.przestawiłem z 56 na 60 wystarczy?
3.chodzi o czujnik pokojowy? włączyłem i przestawiłem na 4d na NIE

użytkuję ten piec dopiero 5 dzień nie za bardzo wiem co i jak
2017-12-11 14:31
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
To jedziemy dalej:
Ustawienia->Zaawansowane i tam Zawór 4D: 
Czas otwarcia zaworu spisz sobie tabliczki na siłowniku. Raczej jest dużo większy niż 60s. 
Wsp. wzmocnienia daj na jieś 0,5-0,7
Czas reakcji min. 60s
Nie wiem czy masz termostaty na grzejnikach. Ochronę powrotu możesz realizować przez pompę CWU, no chyba że i mieszającą masz. Wtedy 4D będzie pilnował temp zasilania.
Ogólnie to trzeba iść w stronę tego żeby nie było skoków temp na cieczy, bo wtedy te wszystkie nadrabiania odbijają się na spalaniu.
2017-12-11 14:46
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
na grzejnikach nie mam termostatow na siłowniku jest 60s

resztę przestawiłem tak jak pisałeś
2017-12-11 22:06
  minertu Posts: 1976 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Co to za siłownik?
2017-12-11 22:32
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Afriso
2017-12-12 07:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem jaki to typ afriso , ale większość siłowników tej firmy ma czas pełnego otwarcia 120s , a nie 60 jak masz TY
2017-12-12 08:12
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2017-12-12 07:28
Nie wiem jaki to typ afriso , ale większość siłowników tej firmy ma czas pełnego otwarcia 120s , a nie 60 jak masz TY

Jest i taki sam się zastanawiałem pomiędzy 60/240 wybrałem środek. Ale są i inne
Czas obrotu o 90°. W zależności od wersji: 15 s, 30 s, 60 s, 120 s, 240 s, 480 s.
2017-12-12 08:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Przecież na tlsulowniku jest napisane jaki czas wystarczy sprawdzić 
2017-12-12 21:37
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
tak wiem na siłowniku pisze 60s 6 Nm wersja wiec więcej jak 60s nie mogę ustawić ?
2017-12-12 21:41
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Jak tak masz na siłowniku to tak masz miec wpisane , 
proponuje Ci zatem wydłuzyc czas reakcji , i zmniejszyc wzmocnienie , bo  zawór Ci wykonuje gwałtowne  ruchy 
2017-12-12 21:49
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
ustawiłem czas reakcji z 60 na 80 
wzmocnienie mam na 0,5 dać jeszcze mniej ?
2017-12-13 09:52
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
Popatrzyłem sobie na wykresy i taka moja propozycja, nie wiem czy masz pompę mieszającą,  czy jest tylko na schemacie, ale ustaw może sobie ochronę powrotu przez CWU. Tylko temperaturę zmień na jakieś 50 dla powrotu. To powinno zapobiec tym skokom temp kotła,
2017-12-13 15:13
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
pompa mieszająca to pompa dodatkowa na schemacie ? jeżeli tak to chyba jej nie ma mam w sumie 2 pompy CWU i za zaworem 4D
2017-12-13 20:35
  leON22 Posts: 6509 Ostrzeżenie: 3
Tak to ta pompa . Jak jej nie masz , to ją po prostu wyłącz w zaawansowanych
2017-12-18 21:32
  Kamikadze Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Teraz już w miarę wszystko ok pracuje ale zastanawiają mnie te skoki temperatury kotła da się coś z tym zrobić czym to może być spowodowane?
2017-12-19 07:15
  leON22 Posts: 6509 Ostrzeżenie: 3
Witam , te skoki temp.kotła mogą być spowodowane zbyt niskim odbiorem ciepła ( kocioł przewymiarowany ,domek tylko 100m2 ) , praca w automacie temp. zadana 60 st , a automat dodatkowo podbija o 5 st ( w Twoim przypadku , w porywach do 15 st ) w/g mnie za długi czas podań - 8s , dlatego przegrzewa , 5 s w zupełności wystarczy Za niska temp. powrotu minimum dla M-ki to 50 st . Najlepiej jakbyś przeszedł na spalanie grupowe , wtedy przy odpowiednich ustawieniach mocy ,ilości podań i mocy nadmuchu , mógłbyś bardziej ustabilizować pracę kociołka , pozdrawiam
Users on-line: corrado0155, Panpjeter