Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  bruli.pl  Wyłączone pomki CO. Subskrybuj
2017-12-10 11:01
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Od pewnego czasu obserwuję taki dziwny stan na sterowniku.
Obie pompki od CO wyłączają się na OFF i nie załączają się.
Jedyne co je załącza to restart sterownika.
Proszę  o pomoc.
Pozdrawiam
Kulin
2017-12-10 11:22
  Ameno25 Posts: 3082 Ostrzeżenie: 1
Masz ustawione Pompa CO + reg. pok. czas pracy pompy na 0 , czyli po osiagnieciu zadanej w pokoju pompa staje i ałącza sie dopiero kiedy temp spadnie ponizej zadanej + histereza 
2017-12-10 17:30
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 - ostatnio w domu było 19 stopni i pompki nie ruszyły, dopiero restart im pomógł.
Sorki za post w dyskusjach o Brulim, defacto dotyczy ten problem mojego w wersji 3.5. Jeżeli jest możliwość przeniesienia postu to proszę, albo go wykasować, napiszę wtedy nowy w odpowiednim dziale.
ALe jak już piszę, to proszę Ameno25 powiedz mi co oznacza ten czas pracy pompki, skoro pompką steruje programator...
2017-12-10 17:49
  Ameno25 Posts: 3082 Ostrzeżenie: 1
Jeśli czas pracy pompy ustawiony jest na 0 to pompa załącza się tylko wtedy kiedy temp pomieszczenia spadnie poniżej zadanej plus histereza.
Jeśli zaś ustawiasz pracę pompy na 5 i postój na 5 wtedy pompa działa cyklicznie., oczywiście te wartości pracy i postoju mogą być różne. 
Sprawdź w programatorze jak masz postawione temp. Wewnętrznej kiedy masz niska,  komfortowa,  normalna,  bo z tego co pamiętam pierwszeństwo ma programator a nie regulator czyli czujnik,  więc jeśli w programatorze masz ustawione np 18 stopni od któreś tam godziny,  a jest temp powyżej to pompa nie ruszy,  
Teraz nie mogę tego sprawdzić, bo pisze z telefonu 
2017-12-11 16:05
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Znowu to samo, chyba coś jednak nie tak.
Temperatury mam ustawione dużo wyżej niż jest aktualnie w domu. Przynajmniej na jednym poziomie, spadła już do 19 a pompki nadal nie ruszają. Póki co nic nie zmieniam, może zerkniesz Ameno25 ?
2017-12-11 16:37
  Ameno25 Posts: 3082 Ostrzeżenie: 1
Jak ja zaglądam na Twój sterownik to pompy akurat zawsze pracują 
dodane 2017-12-11 16:36Kolego a Ty miałes włączony priorytet CWU ,  histereze  2 na 10* , a zadaną CWU 50* więc , w chwili załaczenia CWU pompy CO są wyłaczane i załaczą sie dopiero gdy emp CWU zostanie osiągnięta czyli 50* , a że u Ciebie na kotle ledwo co 50* to CWU nie może  dogrzać ,  więc pompy sie nie załączają !
Robisz restart , sterownik sie uruchamia ponownie CWU jest już ponad 40* czyli priorytetu już nie załącza wiec pompy staruja.

Powiem CI tylko sie nie obraz , chcesz szkłem dupe utrzeć , trzymasz za niską temp na kotle , masz drastycznie niską temp powrotu , wode w CWU dogrzewa CI godzinami , jednym słowem Twoje oszczędności na nic sie nie zdają 
dodane 2017-12-11 16:37PS , sprawdz kalibracje czujników CO i CWU 
2017-12-11 18:03
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Ameno - teraz czytam i masz rację. Jakiś czas temu podniosłem temperaturę CWU, nie do końca pamiętając o histerezie 2. Teraz już OK.
A niska temperatura na powrocie ?? Żeliwny piec, co mi tam, 10 lat już tak chodzi. 
a mam jeszcze krzywą grzania ustawioną, jak jest plus 10 to mam 47 a przy -10  56 stopni.
Pewnie stąd teraz taki powrót - producent powiedział że mogę mieć jaką chce tzn. żę dla tego pieca to nie ma znaczenia
2017-12-11 18:15
  Ameno25 Posts: 3082 Ostrzeżenie: 1
Skoro producent  pozwala na zimny powrót to kłądz na to lachę .
Ale 47*  zadanej na kotle  dogrzać CWU do 50 to  mistrzostwo świata  
A jak masz w kotle czysto czy sadza ?
2017-12-11 18:26
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
hihihi, no tu się zgodzę, dałem dupy, ale poprawię to. Fajnie by było aby dało się ustawić temperaturę CWU np. minus 2-3 stopnie mniej niż na kotle, bo jak działa krzywa grzania to jak to ma działać na niskich temperaturach.
Sadzę mam, szczególnie te żeberka żeliwne (przeklęte), ale kiedyś gnałem kociołek na wyższych i poza spalanie (większe) nie widziałem różnicy. Powiem Ci że to co mam, jest mało ekonomiczne, wysoka temperatura spalin, szkoda...
2017-12-11 18:35
  Ameno25 Posts: 3082 Ostrzeżenie: 1
Sterownik ma opcje podbicia temp Co , jak jest właczony priorytet CWU , możesz to wykorzystać 
2017-12-21 21:19
  Kulin Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 - jak możesz zerknąć teraz to popatrz, znowu to samo a było dobrze od 11 grudnia do teraz...
2022-11-09 23:06
  MarekRysiek Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
witam , a może ktoś zerknąć u mnie , mnie też pompki się nie załączają. Proszę mam na kotle temperaturę ustawioną 60 - na CWU 50 , kocioł temperaturę ma -  a w domu 19 stopni. programator pokojowy pokazuje, że niby pompki chodzą , ale nie chodzą. ktoś coś ? proszę
2022-11-10 07:20
  leON22 Posts: 6130 Ostrzeżenie: 3
Jaki programator pokojowy masz zamontowany? 
Users on-line: A345, berkovi, cegi5, drobny10, Kotel275, ondrej00, ramzes28