Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Sklep esterownik.pl Zasięg czujnika zewnętrznego BT2 Subskrybuj | ||||
|
||||
slawtaz
![]() |
Witam,
Chciałem sobie dać ten czujnik do garażu, który jest osobnym budynkiem w odległości ok 4m od domu. W linii prostej od pieca do czujnika jest jakieś 10m (w skrócie to w garażu dwie ściany, w domu też dwie ściany). Problem polega na tym, że jakość sygnału jest na poziomie 0-5%, co w rezultacie kończy się włączonym non stop alarmem braku komunikacji. Co ciekawe czujnik BT1 umieszczony w tym samym miejscu ma sygnał na poziomie 30-50% i ładnie śmiga. Oba czujniki są nowe i mają nowe baterie. Czy faktycznie BT2 ma tak kiepski zasięg przy przeszkodach, w porównaniu choćby do BT1? Czy da się temu jakoś zaradzić? Trochę nie spodziewałem się tego, zwłaszcza, że oba czujniki w instrukcji mają podany taki sam zasięg w otwartej przestrzeni.
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
W otwartej tak , w zamknietej nikt ci nie powie, musisz testowac ulozenie.
|
|||
|
||||
slawtaz
![]() |
Wiem o tym doskonale, że zasięg przy przeszkodach zależy od wielu czynników. Nie chodzi mi o to, by ktoś mi podał jaki jest zasięg w takich warunkach, bo to jest niewykonalne. Bardziej chodziło mi o to, że zakupiłem dwa różne czujniki teoretycznie o tych samych parametrach, które umieściłem w tym samym miejscu i jak widać nie radzą sobie tak samo, bo jeden jest ewidentnie gorszy od drugiego (mowa o zasięgu, nie dokładności pomiarów). Bardziej liczyłem na wypowiedź osób z ES, które ten czujnik robiły/badały/testowały i są w stanie powiedzieć, że tak w praktyce jest i nic się nie da z tym zrobić, a może po prostu mam czujnik z wadliwym modułem radiowym, czy coś innego. Może coś da się w tej kwestii sprawdzić, czy zrobić.
Pozdrawiam |
|||