Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Jaką ustawić temperature spalin? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Yusuf
![]() |
Celowo użyłem gry słownej w tytule by ruch był większy
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zależy jaki masz komin
niska temp spalin mozliwe ze zacznie sie skraplac , a to najprostsza droga do wykwitów na scianie jak komin murowany |
|||
|
||||
Yusuf
![]() |
Komin systemowy schidel. Do tego idzie na zewnątrz - nad kotłownia mam taras i dotyka tylko z jednej strony ściany zewnętrznej. Rozumiem jednak, że temperatura niska i lepiej podnieść?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Podstawowe pytanie czy aby na pewno spaliny z twojego pieca mają (max 70°C). W podtrzymaniu powietrze przechodzi przez żar i nagrzany piec studząc go. Ale u ciebie w bardzo krótkim czasie spaliny osiągają temperaturę pieca i spadają do około 44°C. Być może taka jest konstrukcja pieca.
A jaka temp spalin: Temperatury krytyczne |
|||
|
||||
Yusuf
![]() |
Ciężki artykuł jak na sobotni wieczór na urlopie kolega mi podal
![]() |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
U mnie rura do komina też średnio ciepła choć temperatura spalin o 30 wyższa ( jak to się mówi czopuch można pocałować
![]() |
|||
|
||||
Yusuf
![]() |
W poniedziałek wracam do domu. We wtorek sprawdzę temperaturę. A co jeśli sterownik prawidłowo ja czyta?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Pytałem ostatnio kominiarza, był u mnie w środę. Jaka powinna być temperatura spalin?
Odpowiedział: Taka jaką masz jest dobra (sadza brązowa sypka, komin suchy chociaż na poddaszu jest nie ogrzewane około 5m w górę ). Jedyna wilgoć jaka była to przy drzwiczkach rewizyjnych na poddaszu, poradził wsadzić wełnę mineralną pomiędzy drzwiczki (zobaczymy czy coś to da) A tu jeszcze jedna lektura Dym i sadza u mnie sadza wyglądała jak nr 2 i było tego około pół wiaderka. Najlepiej sprawdzić co się dzieje w kominie (albo samemu albo niech kominiarz sprawdzi). |
|||
|
||||
Yusuf
![]() |
Kominiarz w sumie dość dawno był. Palilem wtedy innym sterownikiem (cobra - elektromizu) i mówił, że jest idealnie. - 0 syfu. Wtedy na pewno miałem wyższą temperaturę spalin choć nigdy jej nie mierzylem ale rura była bardzo gorącą. Spróbuje sam zajrzeć do komina z góry lub od wyczystki z dołu. Może też czas wezwać kominiarza by zobaczył czy wszystko ok.
|
|||
|
||||
berni641
![]() |
@Vitis - "Dym i sadza", dobry artykuł
![]() |
|||
|
||||
ewela86
![]() |
Witam! posiadam kocioł 25kw ogrzewam nim dom o powierzchni około 110 m2. Jestem początkującym użytkowanikiem pieca na ekogroszek z Pleszewa. Czy jest to realne, żeby przy temperaturze pokojowej około 22 stopnie C kocioł zjadał 50kg ekogroszku???
Nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić gdyż w większości użytkowników z okolicy jak pytam to jest to max 25kg na dobę ![]() Nie mam jeszcze dostępu online gdyż specjaliści od zakładania pieca się opóźniają.. czy ja byłbym w stanie sam połączyć bruliego z internetem? mam doprowadzony kabel do wifi ale nie połączony. Ile taki kocioł powinien zjadać ekogroszku na taki metraż? comoże być nie tak?? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie rozumiem...kabel do wifi????
|
|||
|
||||
ewela86
![]() |
do routera
![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
25 kw na 110 mkw???
Szaleństwo. Chyba ze dom bez okien. |
|||
|
||||
artur1973
![]() |
simko1 napisał » 2017-12-11 17:01 25 kw na 110 mkw??? Szaleństwo. Chyba ze dom bez okien. jak podajnikowy to co za różnica? dodane 2017-12-14 13:54 ewela86 napisał » 2017-12-11 14:16 Witam! posiadam kocioł 25kw ogrzewam nim dom o powierzchni około 110 m2. Jestem początkującym użytkowanikiem pieca na ekogroszek z Pleszewa. Czy jest to realne, żeby przy temperaturze pokojowej około 22 stopnie C kocioł zjadał 50kg ekogroszku??? Nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić gdyż w większości użytkowników z okolicy jak pytam to jest to max 25kg na dobę ![]() Nie mam jeszcze dostępu online gdyż specjaliści od zakładania pieca się opóźniają.. czy ja byłbym w stanie sam połączyć bruliego z internetem? mam doprowadzony kabel do wifi ale nie połączony. Ile taki kocioł powinien zjadać ekogroszku na taki metraż? comoże być nie tak?? no powinien mniej więcej tyle co u sąsiadów,wszystko zależy jak dom ocieplony |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
50 kg na 100 m2 to nie jest normalne, chyba że dom nowy i dopiero tynki i posadzki wygrzewasz. Co zrobić? Kocioł już stoi-nie wyrzuci przecież przez okno. Teraz trzeba "internety" do niego podpiąć.
Gdzie masz router? Czy jest doprowadzona skrętka do kotłowni, czy chcesz z routera bezprzewodowo? |
|||
|
||||
artur1973
![]() |
no i oczywiście sam groszek czy bez zanieczyszczeń,miału,wilgotny czy suchy ile ma Mj itd....
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Artur czyli wg ciebie można 3 krotnie przewymiarowaç piec bo to podajnikowy tak?
dodane 2017-12-14 16:29Mam pytanie. Bo na PW pisze do mnie nijaki Mikołaj. Zwykła wymiana poglądów. Ja go nie pamiętam bo jestem świezakiem. Czy jest ktoś tak miły i napisze mi o co poszło i kto to był. Czysta ciekawość |
|||
|
||||
artur1973
![]() |
simko1 napisał » 2017-12-14 16:29 Artur czyli wg ciebie można 3 krotnie przewymiarowaç piec bo to podajnikowy tak? dodane 2017-12-14 16:29Mam pytanie. Bo na PW pisze do mnie nijaki Mikołaj. Zwykła wymiana poglądów. Ja go nie pamiętam bo jestem świezakiem. Czy jest ktoś tak miły i napisze mi o co poszło i kto to był. Czysta ciekawość przyjmując wg.wzoru powinien być 11kw,przewymiarowanie kotła ma znaczenie jeśli to zasypowiec w podajnikowym spalisz tyle ile ci poda,kolega ma 38kw na 250m spala ok 25 kg/dzień czy wg. ciebie powinien spalać 38kg bo kocioł ma za duży? |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Jaki wzór przyjąłeś? 100 W na mkw? To jeszcze z czasów gdzie nie było ociepleń. Teraz nowe domki, a takiego dotyczy temat sądząc po metrażu, potrzebują 50 W na mkw a nawet i mniej . Piszesz 38 kw na 250 mkw ocieplone ? Nieocieplone?
Juz nie raz bardziej doświadczeni forumowicze pisali ZA MAŁO INFORMACJI. Każdy montuje co sobie tam uzna i nikt mu nie zabroni. dodane 2017-12-14 18:49Tylko potem płacz i zgrzytanie zębów bo piec mi pali 40 kg na dobę . |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||