Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Spalanie grupowe temperatura kotła Subskrybuj | ||||
|
||||
Vitis
![]() |
Takie może dziwne pytanie. I nie wiem czy coś by polepszyło.
Czy jest jakiś sposób na to żeby sterownik dochodząc do zadanej (np 60st przy 59,9st nie dokładał następnej porcji paliwa)? Piszę o tym bo ostatnio często takie coś zaobserwowałem. Czy nie dałoby się żeby sterownik kontrolował też wzrost temperatury wody w kotle. I jeśli wyliczy że przy temperaturze wody np. 59st nie potrzebna jest następna dawka paliwa to jej nie dokłada przechodząc w tryb oczekiwania aż temperatura wody w kotle nie zacznie spadać albo nie będą spełnione warunki uruchomienia w trybie grupowym. |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
hm dziwne pytanie przecież palimy paliwem stałym a to się nie da wyhamować żeby idealnie 60 było paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
przemekoep10kw napisał » 2017-11-24 20:15 hm dziwne pytanie przecież palimy paliwem stałym a to się nie da wyhamować żeby idealnie 60 było paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie Dla tego nie piszę o wyhamowaniu przy 60. Podaję przykład, Jeśli ostatnie podanie jest np przy 58,5st kończy dopalanie np przy 59,8st to powinien przejść w podtrzymanie bo i tak temperatura dojdzie do około powyżej 61st. A tak podaje jeszcze dawkę i temperatura leci do około 64st. |
|||
|
||||
MONAT
![]() |
Hmm , wydaje mi się że po to właśnie jest histereza przejścia na moc Max , ustaw większą to ci nie przebije , u mnie to działa
![]() |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
MONAT napisał » 2017-11-24 21:39 Hmm , wydaje mi się że po to właśnie jest histereza przejścia na moc Max , ustaw większą to ci nie przebije , u mnie to działa ![]() U mnie też by działało ale kosztem spalonego opału i przestawiania mocy min w te i we wte. W sposobie palenia grupowy z przerwami można zaoszczędzić moim zdaniem jak i wielu którzy palą podobnie do mnie. Interesuje mnie tylko czy takie podejście do spalania nie spowodowało by jeszcze jakiejś małej oszczędności? "Oczywiście jeśli sterownik potrafił by coś takiego przełknąć" |
|||
|
||||
Mike8323
![]() |
przemekoep10kw napisał » 2017-11-24 20:15 paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie Im wyższe spaliny tym dłuzsza przerwa czy na podstawie szybkosci wzrostu temperatury spalin? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nic prostszego jak wyciągnąć czujnik spalin i zaobserwować, co się zmieni
![]() |
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
Z tym przebijaniem zadanej to u mnie była jeszcze inna przyczyna, słaby kontakt czujnika temp. kotła z gniazdem tegoż czujnika w kotle. temp. przebijało mi o jakieś 2 do 3 st. dopiero jak posmarowałem czujnik pastą termoprzewodzącą problem znikł, teraz maksymalnie przebija mi o 0,4stC a niekiedy wcale, po prostu czujnik nie nadążał za wzrostem temp. kotła.
|
|||
|
||||
bigesdiges
![]() |
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-12-10 01:03 Z tym przebijaniem zadanej to u mnie była jeszcze inna przyczyna, słaby kontakt czujnika temp. kotła z gniazdem tegoż czujnika w kotle. temp. przebijało mi o jakieś 2 do 3 st. dopiero jak posmarowałem czujnik pastą termoprzewodzącą problem znikł, teraz maksymalnie przebija mi o 0,4stC a niekiedy wcale, po prostu czujnik nie nadążał za wzrostem temp. kotła. Miałem tak samo, ja jednak dałem czujnik bezpośrednio na wyjściu gorącej wody z kotła i zaizolowałem porządnie, teraz reaguje dużo dynamiczniej i na dogrzanie i szybciej na schłodzenie. |
|||