Forum eCoal.pl v3.5 Spalanie grupowe temperatura kotła Subskrybuj | ||||
|
||||
Vitis
|
Takie może dziwne pytanie. I nie wiem czy coś by polepszyło.
Czy jest jakiś sposób na to żeby sterownik dochodząc do zadanej (np 60st przy 59,9st nie dokładał następnej porcji paliwa)? Piszę o tym bo ostatnio często takie coś zaobserwowałem. Czy nie dałoby się żeby sterownik kontrolował też wzrost temperatury wody w kotle. I jeśli wyliczy że przy temperaturze wody np. 59st nie potrzebna jest następna dawka paliwa to jej nie dokłada przechodząc w tryb oczekiwania aż temperatura wody w kotle nie zacznie spadać albo nie będą spełnione warunki uruchomienia w trybie grupowym. |
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
hm dziwne pytanie przecież palimy paliwem stałym a to się nie da wyhamować żeby idealnie 60 było paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie
|
|||
|
||||
Vitis
|
przemekoep10kw napisał » 2017-11-24 20:15 hm dziwne pytanie przecież palimy paliwem stałym a to się nie da wyhamować żeby idealnie 60 było paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie Dla tego nie piszę o wyhamowaniu przy 60. Podaję przykład, Jeśli ostatnie podanie jest np przy 58,5st kończy dopalanie np przy 59,8st to powinien przejść w podtrzymanie bo i tak temperatura dojdzie do około powyżej 61st. A tak podaje jeszcze dawkę i temperatura leci do około 64st. |
|||
|
||||
MONAT
|
Hmm , wydaje mi się że po to właśnie jest histereza przejścia na moc Max , ustaw większą to ci nie przebije , u mnie to działa
|
|||
|
||||
Vitis
|
MONAT napisał » 2017-11-24 21:39 Hmm , wydaje mi się że po to właśnie jest histereza przejścia na moc Max , ustaw większą to ci nie przebije , u mnie to działa U mnie też by działało ale kosztem spalonego opału i przestawiania mocy min w te i we wte. W sposobie palenia grupowy z przerwami można zaoszczędzić moim zdaniem jak i wielu którzy palą podobnie do mnie. Interesuje mnie tylko czy takie podejście do spalania nie spowodowało by jeszcze jakiejś małej oszczędności? "Oczywiście jeśli sterownik potrafił by coś takiego przełknąć" |
|||
|
||||
Mike8323
|
przemekoep10kw napisał » 2017-11-24 20:15 paliwo w grupowym wylicza algorytm na podstawie tp spalin kiedy będzie podawana dawka po długiej przerwie Im wyższe spaliny tym dłuzsza przerwa czy na podstawie szybkosci wzrostu temperatury spalin? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Nic prostszego jak wyciągnąć czujnik spalin i zaobserwować, co się zmieni
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
Z tym przebijaniem zadanej to u mnie była jeszcze inna przyczyna, słaby kontakt czujnika temp. kotła z gniazdem tegoż czujnika w kotle. temp. przebijało mi o jakieś 2 do 3 st. dopiero jak posmarowałem czujnik pastą termoprzewodzącą problem znikł, teraz maksymalnie przebija mi o 0,4stC a niekiedy wcale, po prostu czujnik nie nadążał za wzrostem temp. kotła.
|
|||
|
||||
bigesdiges
|
Jacek_OEP10kw napisał » 2017-12-10 01:03 Z tym przebijaniem zadanej to u mnie była jeszcze inna przyczyna, słaby kontakt czujnika temp. kotła z gniazdem tegoż czujnika w kotle. temp. przebijało mi o jakieś 2 do 3 st. dopiero jak posmarowałem czujnik pastą termoprzewodzącą problem znikł, teraz maksymalnie przebija mi o 0,4stC a niekiedy wcale, po prostu czujnik nie nadążał za wzrostem temp. kotła. Miałem tak samo, ja jednak dałem czujnik bezpośrednio na wyjściu gorącej wody z kotła i zaizolowałem porządnie, teraz reaguje dużo dynamiczniej i na dogrzanie i szybciej na schłodzenie. |
|||