Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt duże spalanie ekogroszku. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
proknet
![]() |
Witam wszystkich.
Kombinuje jak koń pod górę ciągle zmieniam ustawienia i widzę że (patrząc na podobne piece) ZA DUŻO mi idzie ekogroszku. Palę ekogroszkiem "MADAGIER" - w żółtych workach. Dom: 240m2, podłogówka, CO i CWU - zawór 3D ręczny. Proszę jakiegoś fachowca o pomoc w zmniejszeniu ilości paliwa. pozdr. Rafał |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Moc min. 4,8 kW a maks. 9,6 kW, pomniejszone o sprawność kotła oraz kaloryczność opału , to stanowczo za mało, żeby. 240 m2 ogrzać.
|
|||
|
||||
proknet
![]() |
ok, rozumiem, twierdzisz, że kocioł pracuje na ZA MAŁEJ mocy?
Mam podnieść moc pracy? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tak wnioskuję z wykresu. Kocioł się najwyrażniej męczy z dojściem do zadanej.
|
|||
|
||||
proknet
![]() |
Widzę, że muszę się przyjrzeć wykresowi.
Na którą linię konkretnie patrzysz - i jak według Ciebie powinna ona wyglądać? Jak się teraz męczy to co konkretnie zrobić, żeby przestał się męczyć? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Temp. kotła i spalin. Jaki kocioł i jaki tam jest palnik? Czy w budynku ocieplone ściany i stropy?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
240m2 i 21kg opału na dobę to według Ciebie jest dużo?
Przepraszam to ile Ty byś chciał spalać żeby taka chaupe ogrzać? Przy tych temp. zewnętrznych taki domek potrzebuje z 5kW więc według mnie wszystko się zgadza |
|||
|
||||
proknet
![]() |
do - gmaj22 - kocioł to ogniwo 16KW, palnik - nie wiem chyba retortowy - chyba tak się nazywa.
Ściany ocieplone mam 20cm szarym styropianem - na stropach jest 15cm styropianu, na poddaszu wata - 15cm. do Ameno25 - nie mam doświadczenia - brak sąsiadów ![]() |
|||
|
||||
marleyy
![]() |
zgodzę się z Ameno25, nie wiadomo jak masz ocieplony dom. Myślę , że spalanie 18-20kg to powinna byc norma. Nie zgodze sie z gmaj22 - przerabiałem zarówno piękna piłę zębatą na wykresie spalin jak i powolne dochodzenie do zadanej przez 40-50min. Nie wpłynęło to na zuzycie groszku w jakis super znaczący sposób. Myślę, że jeżeli można tu zejść z czegokolwiek to 1-2kg i nic wiecej.
dodane 2017-11-21 14:16 proknet napisał » 2017-11-21 14:13 do - gmaj22 - kocioł to ogniwo 16KW, palnik - nie wiem chyba retortowy - chyba tak się nazywa. Ściany ocieplone mam 20cm szarym styropianem - na stropach jest 15cm styropianu, na poddaszu wata - 15cm. do Ameno25 - nie mam doświadczenia - brak sąsiadów ![]() Na stropach jest 15 cm i na poddaszu 15cm? to co to za budowla? Dom piętrowy oddzieliłeś w połowie ilolacją 15cm? (strop) |
|||
|
||||
proknet
![]() |
sorki, za szybko pisałem, chodziło mi o podłogę - nie mam piwnicy i tutaj jest 15cm na podłodze
- strop to czamaninek z dziurami ![]() Dodam tylko, że w domu cieeeepło - na razie wszystko poskręcane na minimum przy kaloryferach zwykłe głowice - grzeje tylko podłogówka w sumie. Mam zawór 3D ustawiony na 2. Nie mam za to czujników w pokojach i tak się zastanawiam czy ciepło nie leci mi w komin. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
proknet moim zdaniem spalanie na poziomie 20kg jest jak najbardziej w porządku , dla przykładu mam dom w połowie mniejszy niż Twój i spalam obecnie 12kg na dobę średnio , nie powiem bo w domu praktycznie można chodzić na golasa
![]() |
|||
|
||||
proknet
![]() |
No ja właśnie tak chodzę
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jeśli masz zawór 3d i pompę masz za zaworem , możesz dokupić siłownik do zaworu i ustawić regulator pogodowy , w sensie że jak na dworze troszke cieplej to zawór sam sie bedzie przymykał i grzejniki będą chłodniejsze , znów jak zimno to grzejniczki gorętsze , dla podłogówki nie będzie miało to wpływu bo masz RTL , proponuje je ustawić na 1 ,
|
|||
|
||||
proknet
![]() |
Ameno25 napisał » 2017-11-21 14:23 Jeśli masz zawór 3d i pompę masz za zaworem , możesz dokupić siłownik do zaworu i ustawić regulator pogodowy , w sensie że jak na dworze troszke cieplej to zawór sam sie bedzie przymykał i grzejniki będą chłodniejsze , znów jak zimno to grzejniczki gorętsze , dla podłogówki nie będzie miało to wpływu bo masz RTL , proponuje je ustawić na 1 , Jeśli "RTL , proponuje je ustawić na 1" to nazwa pompy jak sądzę - to ja tam troszkę poustawiałem sobie w programatorach - i nie wiem czy to ma też wpływ na spalanie? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
ja spaliłem 3,3 tony przez rok tak jakby od dnia dzisiejszego 12 miesięcy wstecz , kocioł pracuje cały rok 24h/dobe.
Co wałczone pod koniec września dodane 2017-11-21 14:30 proknet napisał » 2017-11-21 14:26 Ameno25 napisał » 2017-11-21 14:23 Jeśli masz zawór 3d i pompę masz za zaworem , możesz dokupić siłownik do zaworu i ustawić regulator pogodowy , w sensie że jak na dworze troszke cieplej to zawór sam sie bedzie przymykał i grzejniki będą chłodniejsze , znów jak zimno to grzejniczki gorętsze , dla podłogówki nie będzie miało to wpływu bo masz RTL , proponuje je ustawić na 1 , Jeśli "RTL , proponuje je ustawić na 1" to nazwa pompy jak sądzę - to ja tam troszkę poustawiałem sobie w programatorach - i nie wiem czy to ma też wpływ na spalanie? Przepraszam pomyliło mi się , w innym wątku ktoś pisał ze ma podłogówke na rtl , BTW napisz jak Ty masz wykonaną podłogówkę , ile rozdzielaczy , ilośc petli , temp zasilania , przepływy itp lub fotorelacja |
|||
|
||||
proknet
![]() |
3,3 tony to mało - to Cię wychodzi tanio.
Ja się wprowadziłem 1 lipca 2017 i od tego czasu spaliłem 3 tony. |
|||
|
||||
marleyy
![]() |
ja spaliłem nieco ponad 2,5t/ rok ale co z tego skoro Ameno spalił więcej ale jak znam życie zapłacił mniej
![]() skoro tak dajecie do pieca i każdy chodzi nago to może warto wypuścić kalendarz CIEPŁO DOMOWEGO OGNISKA z fotkami żon przy temp pow.25*C? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
musisz wziąć pod uwagę że ja ogrzewam 120m2 a nie 240m2 ! , następnie Ty masz swierzy budynek który na początku pochłonie więcej energii
dodane 2017-11-21 14:36Sorka , pomyłka spaliłem 3070kg ![]() dodane 2017-11-21 14:39do statystyk powinna byc jeszcze brana pod uwage średnia temperatura wew. z trybu zima ![]() |
|||
|
||||
proknet
![]() |
Mój dom grzany był od września ubiegłego roku przez całą zimę do ostatniego dnia kwietnia tego roku - wszystko chodziło na full - więc myślę, że już to co miał pochłonąć to wchłonął i się wygrzał.
marleyy - kalendarz świetny pomysł - z tym że przynajmniej ja nie walę do pieca - ciągle palę w taki sam sposób - zresztą chyba się nie da na spalaniu grupowym:_) dodane 2017-11-21 14:52 Ameno25 napisał » 2017-11-21 14:30 ja spaliłem 3,3 tony przez rok tak jakby od dnia dzisiejszego 12 miesięcy wstecz , kocioł pracuje cały rok 24h/dobe. Co wałczone pod koniec września dodane 2017-11-21 14:30 proknet napisał » 2017-11-21 14:26 Ameno25 napisał » 2017-11-21 14:23 Jeśli masz zawór 3d i pompę masz za zaworem , możesz dokupić siłownik do zaworu i ustawić regulator pogodowy , w sensie że jak na dworze troszke cieplej to zawór sam sie bedzie przymykał i grzejniki będą chłodniejsze , znów jak zimno to grzejniczki gorętsze , dla podłogówki nie będzie miało to wpływu bo masz RTL , proponuje je ustawić na 1 , Jeśli "RTL , proponuje je ustawić na 1" to nazwa pompy jak sądzę - to ja tam troszkę poustawiałem sobie w programatorach - i nie wiem czy to ma też wpływ na spalanie? Przepraszam pomyliło mi się , w innym wątku ktoś pisał ze ma podłogówke na rtl , BTW napisz jak Ty masz wykonaną podłogówkę , ile rozdzielaczy , ilośc petli , temp zasilania , przepływy itp lub fotorelacja Podłogówkę mam zrobioną w białych rurek PEX. Mam 2 rozdzielnie. Dół - jakieś 6-8 obwodów - nie pamiętam teraz dokładnie Góra - chyba 4 obwody sprawdzę dokładnie to poprawię. Podłogówka zasilana pompą - która chodzi tak na pół gwizdka. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Rozumiem że jedna pompa za 3d zasila te dwa rozdzielacze tak ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||