Forum  eCoal.pl v3.5  Przerwa w dostawie prądu. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-11-19 11:15
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam taki kłopot.  22 .11 od 8.00 do 15.00 jest u mnie planowana przerwa w dostawie prądu.  Akurat nie ma mnie wtedy w domu i pytanie jak to ugryźć.  O temperaturę w domu czy ponowne rozpale nie się nie martwię bardziej chodzi mi o cofnięcie się żaru . Pale aktualnie czystym groszkiem i pytanie czy lepiej sobie juz dzień wcześniej wygasić i potem rozpalić czy zostawić mając pewność że żaru nie cofnie i potem liczyć na to ze uda się wystartować bez ponownego ropzalania. Inwestowanie w jakiekolwiek urzadzenia zasilania awaaryjnego są w moim przypadku bez sensu bo przerwy zdarzają się niesamowicie rzadko. 
2017-11-19 12:53
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Nic nie rób,  żar się nie cofnie, nie ma prądu to wentylator nie działa.
Po tylu godzinach to raczej się samo nie rozpali.
Pisze z własnego doświadczenia. 
2017-11-19 13:27
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Potwierdzam ale dużo zależy od jakości opału i ciągu kominowego
2017-11-19 13:32
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
No opał jest w miarę dobry. Bardzie martwię się ciągiem.  Na pewno jest za duży. Myślę czy na czas przerwy nie podłożyć nakrętki pod drzwi wyczystki. 
2017-11-19 13:40
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
U mnie też jest duży ciąg , drzwiczki mam cały czas uchylone do połowy
2017-11-19 14:35
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
U mnie jest duży ciąg wyczystka cały czas otwarta i nie zdarzyło mi się by żar cofnęło. Piec się wygasza a braki prądu mam nagminnie. Co jakiś czas go wyłączam by na drugi dzień dobrze wyczyścić i żar gaśnie.
2017-11-19 15:59
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Klapki na wentylatorze nie ma?
2017-11-19 16:13
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
U mnie nie ma , a są takie wersje dmuchawy z klapką , czy trzeba zamontować jakąś przejściówkę typu rck 
2017-11-19 16:36
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Są takie gotowce i teraz myślę żeby coś takiego kupic.
Na allegro wpisz klapka do dmuchawy jest kilka modeli np Taki
2017-11-19 16:58
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Wiem , że takie są bo miałem taką przy dmuchawie w starym kotle z Pleszewa ,tylko pytanie czy podejdzie do tej w moim OEP 16kW ?
2017-11-19 17:17
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
W starym kotle miałem dmuchawe juz z zamontowana klapka wewnątrz a tutaj trza 
dodatkowy jakby kanał zakładać.  Musze u mnie pomierzyć i jeśli zakupie to zdam relacje.
2017-11-19 17:30
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Już ktoś pisał , że coś mu tam nie pasowało z montażem tego ustrojstwa
2017-11-19 17:36
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Oprócz klapek na "wydechu" są też na "ssaniu", np. takie:

dodane 2017-11-19 17:36



Tu akurat 2 w 1
2017-11-19 17:38
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Zmierzył em i nie mogę znaleźć takiej aby rozstaw śrub pasował
2017-11-19 17:38
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
Miałem klapkę ale wyrzuciłem. Piec i tak się wygasza.
2017-11-19 17:41
  simko1 Posts: 413 Ostrzeżenie: 0
Gmaj dokładnie taka miałem na starym piecu. Na oep bardziej zależało by mi
Na klapę na "wydechu"
dodane 2017-11-19 17:41Wygaszania to chyba nie wina klapki
2017-11-19 17:48
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Ja zakładałem samą klapkę bez "przejściówki" coś takiego  http://www.mplusm.com.pl/173,klapka-06.html
2017-11-19 17:56
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
to wygas sobie wczesniej jak sie boisz cofki dzien przerwy nic nie zrobi wygrzanemu piecu ,przynajmniej jak wrócisz to sobie wyczyscisz dziórki w palenisku i  sie  napijesz szkoda kombinowac 
2017-11-19 18:08
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Po takim wygaszeniu będziesz miał okazję zobaczyć, jakie "skorupy" od ścianek kotła odpadają
2017-11-20 12:03
  JarekMr Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam, ja na ten sezon zamontowałem taką klapkę, ale nie widzę jakieś poprawy. W moim przypadku miało to blokować wypalanie się gdy piec stoi.Pomogło założenie przesłony na wylocie do komina, znacznie zmniejszyłem dość duży ciąg kominowy, oraz otworzyłem dodatkowe okienko do palenia ręcznego,przez co teraz się nie wypala i piec trzyma żar do kilku godzin bez prądu. Po ostatnich wichurach i przerwach w zasilaniu rozpalił się sam po 5 godzinach.
Pozdrawiam.


First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: adriankrecisz, bouD3, gkaraczyn, heniekwi, jakubik, JGajowski2022, Kiler5, KOZ18, krystyna2503, MarcUrba5995, Michel18, milous, NowySwiat36, pawes89, Perfect, Waldek112