Forum  eSterownik.pl  podłączenie sterownika Subskrybuj
2017-11-11 18:01
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
żeby podłaczyć sterownik v3.5 do internetu musze poprowadzic kabel przez dwa piętra czy ktoś zna sposób na połączenie  drogą radiową ze sterownikiem
2017-11-11 18:08
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Router przy sterowniku pracujący w trybie Client  ewentualnie wzmacniacz sygnału np. Wzmacniacz sygnału wi-fi
2017-11-11 18:11
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
dzieki
2017-11-11 18:22
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
lub jesli tam gdzie masz router na 2 pietrze , i masz ta gniazdo z tą samą fazą co w gniazdko przy kotle , t mozesz zastosować adapter do gniazdka i wykorzystać sieć elektryczna  , lub zamiast AP client obecnie moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wzmacniacz wifi ,np  taki , on ma gnazdo rj45  do niego wepniesz kabel i podłązysz sterownik , wzamcniacz posiada 2 anteny i  dwa radia 5GH i 2,4GH , 
dodane 2017-11-11 18:22BTW urzywałem ostatnio tego wzmacniacza  konfiguracja jest banalna i zajmuje 5 min
2017-11-11 18:26
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Albo kabelkiem kanałem wentylacyjnym jak urządzenia znajdują się w jednym pionie między piętrami 
2017-11-11 18:34
  huma20kw Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wzmacniacz wifi
2017-11-11 18:41
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Warunkiem takiego rozwiązania jest dobry sygnał z głównego routera jak masz sygnał na fonie w pomieszczeniu gdzie masz sterownik to powinno zadziałać
2017-11-11 18:53
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
Leon te wzmacniacze maja naprawde dobry zasieg , ostatnio byłem  troszke za granica i potrzebowałem neta , sasiad mi dał hasło ale sygnał był za słaby , natomiast ten wzmacniacz bez problemu łaczył sie z tą siecia 
2017-11-11 19:06
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Piotrek mam taki router na szafie w sypialni łączy się z FunBoxem w salonie i poszerza zasięg Wi-Fi na piętrze , bo te funboxy z orange mają kiepski zasięg . Jedyny problem to , że tworzy jakby nową sieć wifi , tylko z końcówką _EXT w nazwie ale działa Po kablu nie testowałem 
2017-11-12 08:33
  ryszyla Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Mam router Fritz Box 4020 i sterownik połączyłem z siecią WiFi poprzez adapter sieci elektrycznej Fritz Powerline, nawet pewien nie jestem, czy to ta sama faza. Chodzi jak burza. 
2019-07-17 13:38
  wowas Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2017-11-11 18:08
Router przy sterowniku pracujący w trybie Client  ewentualnie wzmacniacz sygnału np. Wzmacniacz sygnału wi-fi



Witam,
Pytanie do leON22, rozumiem że jak wepnę piecyk kablem sieciowym we wzmacniacz sygnału Netgear w kotłowni to piecyk będzie połaczony z internetem i widoczny w sieci, czy tak ?  dodam tylko że w domu sieć działa po wifi.

Z góry dzięki za odpowiedź 

2019-07-17 20:52
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
W "piecyk" to ja wpinam kabel jack jack podłączam "wiosło" i szarpę druty Ty musisz skonfigurować odpowiednio Netgeera  ze  swoją siecią, podłączyć kabelkiem rj45 ( Ethernet ) do sterownika i powinno wszystko śmigać, warunek w miejscu gdzie stoi kociołek musisz mieć zasięg WiFi  
2019-07-18 12:46
  wowas Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Hej,
Wielkie dzięki za odpowiedź, cały czas się zastanawiam nad połączeniem kablowym( 2 ściany do przewiertu) czy wifi.
Czytałem że jednak po kablu pewniejsze i niezawodne połączenie więc nadal się waham...
Wyślij
2019-07-18 13:02
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Zainstaluj sobie na fonie apkę wifi analyzer i sprawdź jakość sygnału w kotłowni . Wiadomo kabel to kabel , ale bez przesady jak zwykłe ściany to powinno być ok , chyba że mieszkasz w bunkrze
2019-07-18 21:40
  marcinbb Posts: 1097 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2019-07-18 13:02
chyba że mieszkasz w bunkrze

Leon u mnie jeden internet w garażu Orange LTE, światłowód w chałupie, ale muszę wymyślić coś jeszcze do piwnicy aby Sonoffy tam wrzucić np. na grzałkę do bojlera.
Users on-line: alems

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more