| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Histereza zaworu 4d Subskrybuj | ||||
|  | ||||
| konto usunięte   | 
                                     Pytanie do stwórców sterownika  Już kiedyś o to pytałem , ale odpowiedzi nie otrzymałem może teraz się uda    Czy dało by radę  zmienić min. histereze zaworu do 0,5 *? Obecnie jest 1* ,  histereza działa i w dól i w górę więc daje nam to 2* Dla przykładu ustawiam 25* za zaworem  i czasem zawór ustawi sie na 24* a czasem na 26 *  Tak jak dla grzejników te  2* nie robi różnicy tak dla podłogówki w moim przypadku jest to znacząca różnica  Przy histerezie min. 0,5*  zawór operowałby przy 25* , 24.5 - 25.5 * | |||
|  | ||||
| leON22   | 
                                     Przyłączam się do w/w propozycji zmiany histerezy , również mi brakuje niższego progu pracy zaworu 4D . Nawet przy ogrzewaniu grzejnikami można dokładniej ustabilizować temp.wew.pomieszczeń      | |||
|  | ||||
| pawel3   | 
                                     Przeanalizujemy tą  sugestię. 
                                 | |||
|  | ||||
| konto usunięte   | 
                                     dziękuje 
                                 | |||
|  | ||||
| budgie1   | 
                                     No i kicha z tym pomysłem  ...a szkoda. | |||
|  | ||||
| leON22   | 
                                     Odświeżę "kotleta"   Panowie z ES , wiem że dziś piątek weekendu początek ALE , czy jest możliwość wprowadzenia kiedyś takiej zmiany histerezy pracy zaworu  Z góry wielkie THX    Kolejna propozycja chyba już kiedyś , ktoś z kolegów z forum ją "rzucił" na tapetę  pewny Czy na wykresie Statystyk można dodać poziomy wykres temp.zew. w danym dniu  Nie muszę chyba tłumaczyć w jakim celu , również z góry serdecznie dziękuję za pozytywne rozpatrzenie propozycji   | |||
|  | ||||
| pawel3   | budgie1 napisał » 2019-01-15 19:28  No i kicha z tym pomysłem  ...a szkoda. Zmniejszyliśmy zakres od 0, kiedyś bylo minimum 1 | |||
|  | ||||
| leON22   | 
                                     Dzięki pawel3 rozumiem, że o 0.5st możemy pomarzyć     PS. Zmieniłem na 0* zobaczę jak zareaguje zawór na zmiany temp.  A co z drugą propozycją ? | |||
|  | ||||
| konto usunięte   | 
                                     0 = brak histerezy  1=2 *C 2=4*c idt | |||
|  | ||||
| pawel3   | 
                                     Ameno. Dlaczego 0= brak histerezy? Zakres nastawu wynosi od 0do 10 wliczając tylko jedności.  LeON jezeli chodzi o wyświetlanie tepm zew na statystykach czyli pokazanie zależności, korekacji Zostanie to przedstawione osobom odpowiedzialnym za B&R | |||
|  | ||||
| konto usunięte   | 
                                     pawe3  0= nic , brak ,   Ustawisz histerezę zaworu na 0 to co to oznacza ? , że zawór będzie reagował na każde wahanie temperatury , które jest różne od 0 , przykład , temperatura zadana za zaworem 40* , histereza 0 , sterownik kreci zaworem jeśli temp przekroczy 40,01 lub spdnie 39,99 | |||
|  | ||||
| leON22   | 
                                     Dokładnie jak piszesz Piotr spójrzcie na mój wykres pracy zaworu . Jak widać po zmianie na 1 st temp. za siłownikiem się ustabilizowała . Póki co zostaje przy 1 st skoro nie ma opcji 0.5*   dodane 2019-03-02 14:43 pawel3 napisał » 2019-03-02 07:51  LeON jezeli chodzi o wyświetlanie tepm zew na statystykach czyli pokazanie zależności, korekacji Zostanie to przedstawione osobom odpowiedzialnym za B&R Dzięki bardzo, w takim razie czekamy na rozwój sytuacji i rychłą odpowiedź , czy jest taka możliwość   | |||
|  | ||||
| konto usunięte   | 
                                     Jak już to jak pisałem już kiedyś , na statystykach oprócz temp zew. przydałaby sie tez temp wewnętrzna  Jeśli chodzi o spalanie to np straty cieplne budynku przy 23* porównując do 20* sa około 10% wieksze | |||
|  | ||||
| leON22   | 
                                     Słuszna uwaga z tą temp.wew. , byłby to zawsze  jakiś punkt odniesienia do kontroli zużycia paliwa w czasie rzeczywistym na wykresie      | |||