Forum eCoal.pl v3.5 Histereza zaworu 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Pytanie do stwórców sterownika
Już kiedyś o to pytałem , ale odpowiedzi nie otrzymałem może teraz się uda Czy dało by radę zmienić min. histereze zaworu do 0,5 *? Obecnie jest 1* , histereza działa i w dól i w górę więc daje nam to 2* Dla przykładu ustawiam 25* za zaworem i czasem zawór ustawi sie na 24* a czasem na 26 * Tak jak dla grzejników te 2* nie robi różnicy tak dla podłogówki w moim przypadku jest to znacząca różnica Przy histerezie min. 0,5* zawór operowałby przy 25* , 24.5 - 25.5 * |
|||
|
||||
leON22
|
Przyłączam się do w/w propozycji zmiany histerezy , również mi brakuje niższego progu pracy zaworu 4D . Nawet przy ogrzewaniu grzejnikami można dokładniej ustabilizować temp.wew.pomieszczeń
|
|||
|
||||
pawel3
|
Przeanalizujemy tą sugestię.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
dziękuje
|
|||
|
||||
budgie1
|
No i kicha z tym pomysłem...a szkoda.
|
|||
|
||||
leON22
|
Odświeżę "kotleta"
Panowie z ES , wiem że dziś piątek weekendu początek ALE , czy jest możliwość wprowadzenia kiedyś takiej zmiany histerezy pracy zaworu Z góry wielkie THX Kolejna propozycja chyba już kiedyś , ktoś z kolegów z forum ją "rzucił" na tapetę pewny Czy na wykresie Statystyk można dodać poziomy wykres temp.zew. w danym dniu Nie muszę chyba tłumaczyć w jakim celu , również z góry serdecznie dziękuję za pozytywne rozpatrzenie propozycji |
|||
|
||||
pawel3
|
budgie1 napisał » 2019-01-15 19:28 No i kicha z tym pomysłem...a szkoda. Zmniejszyliśmy zakres od 0, kiedyś bylo minimum 1 |
|||
|
||||
leON22
|
Dzięki pawel3 rozumiem, że o 0.5st możemy pomarzyć
PS. Zmieniłem na 0* zobaczę jak zareaguje zawór na zmiany temp. A co z drugą propozycją ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
0 = brak histerezy
1=2 *C 2=4*c idt |
|||
|
||||
pawel3
|
Ameno. Dlaczego 0= brak histerezy? Zakres nastawu wynosi od 0do 10 wliczając tylko jedności.
LeON jezeli chodzi o wyświetlanie tepm zew na statystykach czyli pokazanie zależności, korekacji Zostanie to przedstawione osobom odpowiedzialnym za B&R |
|||
|
||||
konto usunięte
|
pawe3 0= nic , brak ,
Ustawisz histerezę zaworu na 0 to co to oznacza ? , że zawór będzie reagował na każde wahanie temperatury , które jest różne od 0 , przykład , temperatura zadana za zaworem 40* , histereza 0 , sterownik kreci zaworem jeśli temp przekroczy 40,01 lub spdnie 39,99 |
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie jak piszesz Piotr spójrzcie na mój wykres pracy zaworu . Jak widać po zmianie na 1 st temp. za siłownikiem się ustabilizowała . Póki co zostaje przy 1 st skoro nie ma opcji 0.5*
dodane 2019-03-02 14:43 pawel3 napisał » 2019-03-02 07:51 LeON jezeli chodzi o wyświetlanie tepm zew na statystykach czyli pokazanie zależności, korekacji Zostanie to przedstawione osobom odpowiedzialnym za B&R Dzięki bardzo, w takim razie czekamy na rozwój sytuacji i rychłą odpowiedź , czy jest taka możliwość |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak już to jak pisałem już kiedyś , na statystykach oprócz temp zew. przydałaby sie tez temp wewnętrzna
Jeśli chodzi o spalanie to np straty cieplne budynku przy 23* porównując do 20* sa około 10% wieksze |
|||
|
||||
leON22
|
Słuszna uwaga z tą temp.wew. , byłby to zawsze jakiś punkt odniesienia do kontroli zużycia paliwa w czasie rzeczywistym na wykresie
|
|||