Forum  bruli.pl v3.5  Pytanie o algorytm Subskrybuj
2017-11-07 14:50
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
Witajcie,czy morze ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi z tym algorytmem w Brulim jak on jest ustawiony i jak działa bo mi się wydaje że jakkolwiek bym nie ustawiał to kocioł tak samo pali 
2017-11-07 20:49
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
algorytm Wygaszania kotła: sterownik analizuje temperaturę spalin (zarówno w podtrzymaniu Jak i w grzaniu). Jeśli przyrost spalin np. w podtrzymaniu nie będzie wystarczający to algorytm dołoży dodatkową porcję paliwa i powietrza. Jeśli wzrost będzie wystarczający to czekamy na kolejną procedurę podtrzymania (o ile kocioł nie będzie musiał przejść w tryb grzania). Jeśli wzrost będzie za niski to wystawiamy alarm Wygaszenie kotła.
Wyłączenie algorytmWygaszania oznacza że nie sprawdzamy co dzieje się z temp spalin jedynie powtarzamy zadane przez użytkownika parametry (w opisanym przypadku dla podtrzymania).

Analiza wygaszenia kotła w podtrzymaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła w podtrzymaniu gdy w cyklu podtrzymania temp. spalin nie wzrośnie o 5 deg 

Analiza wygaszenia kotła w grzaniu -nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła podczas grzania, gdy temp. spalin spadnie poniżej 50 deg i będzie się utrzymywać przez co najmniej 30 minut.
Pozdrawiam.
2017-11-08 07:22
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
czyli jaka jest różnica w ustawieniu algorytmu przy powiedzmy 25kw np było 5 a zostało ustawione na 3? co to zmienia?
2017-11-08 07:59
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Naprawdę nie widzisz różnicy między 5 podań a 3 ???
2017-11-08 08:38
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Dla 25kW dla 5 podań po 13s daje łączny czas podania 65s plus przerwy między podaniami po 20s ( 4x20=80) i ok. 3min na dopalenie paliwa razem czas cyklu w tej grupie ok.6.30min  , a dla 3 podań to tylko 39s podawania itd...
2017-11-08 16:17
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
bo mm taką górkę na retorze i trafiają się niespalone kawałki węgla że chyba na 2 podania zmniejszę (teraz mam na 3).....przy 25kw dzięki za podpowiedź  
dodane 2017-11-08 16:17
gregors napisał » 2017-11-08 07:59
Naprawdę nie widzisz różnicy między 5 podań a 3 ???
no nie bardzo po tym co widzę na retorze hahahahaha


2017-11-08 16:46
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
artur1973 , ja masz "taką górkę" to po jakiego grzyba palisz w grupowym 12-25 kW ( aż cztery moce ) skoro algorytm obsługuje tylko dwie min i max U Ciebie przeskakuje po drodze dwie , wystarczy je odpowiednio dobrać , a nie kombinować ilością podań . Zmień moce w trybie grzania na np.min 16 i  max 20 i obserwuj palnik , powodzenia
PS.  Dalej nie widzisz różnicy między poszczególnymi mocami ilością podań i siłą nadmuchu 
Przy okazji zmniejsz w grupowym histerezę kotła z 2 na 0.5 kociołek będzie pracował stabilniej i nie będzie takich skoków temperatury
2017-11-08 19:22
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2017-11-08 16:46
artur1973 , ja masz "taką górkę" to po jakiego grzyba palisz w grupowym 12-25 kW ( aż cztery moce ) skoro algorytm obsługuje tylko dwie min i max U Ciebie przeskakuje po drodze dwie , wystarczy je odpowiednio dobrać , a nie kombinować ilością podań . Zmień moce w trybie grzania na np.min 16 i  max 20 i obserwuj palnik , powodzenia
PS.  Dalej nie widzisz różnicy między poszczególnymi mocami ilością podań i siłą nadmuchu 
Przy okazji zmniejsz w grupowym histerezę kotła z 2 na 0.5 kociołek będzie pracował stabilniej i nie będzie takich skoków temperatury
tak mi instalator ustawił ja trochę pozmieniałem i jest lepiej ale zawsze szuka się by było najlepiej D przestawione podziękował


2019-01-30 22:02
  WojtekMichal Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam,   Ktoś może podpowie jak działa algorytmu reg. temp. w pomieszczeniu przy ustawieniu obwodu CO1 na "pompa CO+zawór 4D+ reg. pokojowy" ( reg pokojowy w formie czujnika temp.). Jeśli dobrze rozumiem zawór 4D utrzymuje zadana temp. za zaworem , w takim razie w jaki sposób regulowana jest temp na w pomieszczeniu ? Czy tylko  poprzez wyłączenie pompy CO czy może także za pomocą zaworu 4D?
2019-01-30 23:09
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Witam, temp. w pomieszczeniu w którym zamontowany jest czujnik regulowana jest przez ustawienie odpowiedniej temp. za zaworem 4D i temp. obniżonej za nim, wyłączenia pompy CO nie polecam  
2019-02-05 23:32
  WojtekMichal Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam , tak , ale obie warosci tych temperatur mogę zdefiniować w ustawieniach tylko jako stale , (moge oczywiscie aktywowac programator ale wtedy uzaleznione sa tylko od czasu) , moje pytanie jest czy algorytm sterownika moze plynnie dostosowac aktualna temp za zaworem 4D w zaleznosci od aktualnej temp w pomieszczeniu ? 

Odnosnie pompy,  czy chodzi o to , ze jej wlacznie po dluzszej przerwie powoduje zrzut zimnej wody na powrot pieca ?

Mam w tej chwili sam zawor 4D  i zastanawiam sie czy warto dokupic silownik i jak wtedy maksymalnie wykorzystac sterownik do obslugi takiego zestawu 
z gory dzięki za pomoc 
2019-02-06 12:50
  LiMat Posts: 146 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D z siłownikiem  + aktywować regulator pogodowy + ustawienie odpowiedniej dla obiektu ogrzewanego krzywej temperatur za zaworem, w zależności od temperatury na zewnątrz (dla +10/ -10) + temperatura obniżona za zaworem 4D, po osiągnięciu temperatury wewnętrznej. Jakie parametry na początek - podejrzyj w dostępie innych.
Pomiar temp. wewnętrznej w takim pomieszczeniu abyś w innych nie marzł a jeszcze w innych się nie zagotował.
Najważniejsze jest osiągnięcie stabilizacji kotła i instalacji, jako "święta" zasada dla obiektów sterowanych automatycznie.
2019-02-06 15:11
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
LiMat napisał » 2019-02-06 12:50

Najważniejsze jest osiągnięcie stabilizacji kotła i instalacji, jako "święta" zasada dla obiektów sterowanych automatycznie.

LiaMat święta prawda  
Users on-line: auroland, Grazka19, jerzyw99, koperniczek7, Mihai122, TomaszMazur

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more