Forum eCoal.pl v3.5 Ecoal - WIFI. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tommyp2
|
Witam,
Czy możecie podesłać jakiś opis jak podłączyć sterownik do internetu przez WiFi? Do sterami dokupiłem moduł radiowy i co dalej? Internetu po kablu nie mam, trzeba kupić jakiś router na kartę? I coś jeszcze?
|
|||
|
||||
leON22
|
Rozumiem że nie masz internetu w domu To pozostaje tak jak napisałeś internet mobilny
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Dokładnie, tylko jak to ogarnąć?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
kupujesz router na karte z wyjsciem rj45 , laczysz router ze sterownikiem kablem i zrobione
|
|||
|
||||
leON22
|
Stawiasz router w pomieszczeniu z kotłem , obok kotłowni czy pod kotłownią podłączasz sterownik kabelkiem do routera i to wszystko Co do połączenia z platformą ES to masz co i jak w instrukcji obsługi sterownika albo ktoś z forum ci pomoże albo serwisu
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Tylko ja chcę to zrobić na WIFI?
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
tommyp2 napisał » 2017-11-05 10:18 Witam, Czy możecie podesłać jakiś opis jak podłączyć sterownik do internetu przez WiFi? Do sterami dokupiłem moduł radiowy i co dalej? Internetu po kablu nie mam, trzeba kupić jakiś router na kartę? I coś jeszcze? Moduł radiowy służy do komunikacji z urządzeniami radiowymi takimi jak: - bezprzewodowy czujnik temperatury i wilgotności - głowica termostatyczna Jeżeli nie masz zupełnie internetu w domu (pod żadną postacią) to postępujesz tak jak napisał Ameno25 Jeżeli masz internet i chcesz podłączyć sterownik do istniejącej sieci WiFi musisz kupić AccessPoint obsługujący tryb AP Client i odpowiednio go skonfigurować. Napisz dokładnie co masz a co byś chciał osiągnąć a pomożemy. |
|||
|
||||
tommyp2
|
Moduł radiowy już zakupiony. Internetu nie mam więc muszę zakupić jakiś router na kartę... i jakiś Access Point, aby to chodziło przez WIFI?
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
kup sobie np. taki i wszystko będzie działało. żadnego dodatkowego acces pointa
ROUTER Huawei B593 LTE |
|||
|
||||
tommyp2
|
Tak dla pewności:
http://allegro.pl/router-huawei-b593-lte-4g-modem-2x-anteny-pl-menu-i6912240448.html będzie śmigać? |
|||
|
||||
PrzemekP
|
Tak, do takiego zestawu wystarczy karta SIM z internetem i kabel łączący router z sterownikiem.
Jeżeli chcesz, żeby router stał gdzie indziej niż sterownik musisz do tego dokupić jakiś AP. https://sklep.esterownik.pl/produkt/94 |
|||
|
||||
tommyp2
|
Kolega sq9tbu post wyżej napisał, że AP nie potrzeba?
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
tommyp2 napisał » 2017-11-06 11:25 Kolega sq9tbu post wyżej napisał, że AP nie potrzeba? Tak, ja potwierdziłem ... ALE jeżeli chcesz żeby ten router HUAWEI stał w innym pomieszczeniu niż sterownik i nie chcesz ciągnąć kabla tylko połączyć sterownik po WiFi do routera HUAWEI wtedy musisz kupić dodatkowo jakiś AP. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
AP potrzeba tylko wtedy jakbyś chciał aby huawei stał na strychu a sterownik pieca miał w piwnicy.
Jak postawisz ten router Huawei w kotłowni i zepniesz kablem eth ze sterownikiem np. 2 metrowym to nic wiecej ci nie będzie potrzeba. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak chcesz mieć tylko internet w kotłowni to tak , chyba że ten Huawei ma dobry sygnał to wtedy możesz odbierać w całym budynku wszystko zależy od lokalizacji kotła i sterownika U mnie jest to poziom -1 dlatego żeby nie ciągnąć kabli w salonie mam główny router Funbox , a na piecu TL-WR543G jako AP
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Z końcówką s jest nowszy np s22, s12
huawei Coś takiego bez simlocka z dodatkowymi antenami zewnetrznymi i wersją LTE800 model s22 |
|||
|
||||
tommyp2
|
Plan taki:
- router na strychu, wifi na cały budynek + AP w kotłowni podłączone do sterownika... Tak będzie oki? |
|||
|
||||
leON22
|
Zamysł OK , w praktyce może się okazać , że ze strychu nie dochodzi sygnał do AP w kotłowni Wszystko zależy od odległości i jakości sygnału głównego routera , ale jeden poziom powinien ogarnąć
|
|||
|
||||
tommyp2
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
A nie masz jakiegos kanału wentylacyjnego w kominie ?
Ja np wykorzystałem kanał wentylacyjny i tam spuściłem kabel , rezultat stabilne połączenie , brak kosztów na dodatkowy AP client dodane 2017-11-06 17:17btw , Leon ma racje , ja np mam router na strychu i na dole zasieg jest bardzo słaby , dlatego na dole mam drugi router połaczony tym ze strychu kablem |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||