Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienie obwodu C.O2 pompa podł. Subskrybuj | ||||
|
||||
skiper
![]() |
Witam, proszę o poradę jak ustawić obwód co2 pompę podłogową. Mój problem polega na tym, że pompa wyłącza się co jakiś czas a co za tym idzie temperatura w pokoju mam około 19.9C, chciałbym aby pompa pracowała bez przerwy albo na tyle długo aby w pokoju utrzymywała mi tem 22C. czy wystarczy zmienić parametr pracy i postoju?
Obecnie zmieniłem parametr z pompy podł na pompę CO i teraz chyba bedzie chodzić non stop. Mam czujnik zew za oknem i wew w kotłowni. Regulator podłogowy włączony. Dzieki za pomoc dodane 2017-11-01 14:15Doszedłem chyba sam do rozwiązania problemu. Mam podłączony czujnik t2 przylgowo do rury za zaworem ATM gdzie ustawione temp normalne i komfortowe są sporo niższe niż za zaworem gdzie mogę ustawić min 25C. A co za tym idzie pompa działa na zasadzie 10min praca 5 postój przez cały czas bo sterownik myśli że w pomieszczeniu jest stale 25C a realnie mam w pokojach chłodno. Rozwiązanie przeniesienie czujnika do pokoju i będzie git. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Dobrze myślisz , musisz czyjnik t2 przenieść do pomieszczenia gdzie jest podłogówka. Czujni musi mierzyć tem w pomieszczeniu
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Ustaw sobie wyłączenie pomp po dogrzaniu pomieszczenia i daj im by stale pracowały.
|
|||
|
||||
kuba80
![]() |
Żeby pompa pracowała bez przerwy to trzeba ustawić czas pracy pompy na zero.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Ustawienie czasu Pompy na 0- Wyłącza właśnie pompę
dodane 2017-11-02 07:51 ![]() dodane 2017-11-02 07:55Tak naprawdę jak mamy włączony regulator pok i zamontowany czujnik kablowy to pompa może się wyłączyć lub pracować cyklicznie. Czyli czasami pracy i postoju możemy tak ustawiać aby były bardzo krótkie postoje |
|||
|
||||
kuba80
![]() |
Z instrukcji obsługi : czas pracy pompy - Tylko dla osiągniętej temperatury w pomieszczeniu. Parametr określa czas pracy pompy P1/P2 dla aktywnego Programatora/Termostatu zewnętrznego. Ustawienie wartości 0min oznacza że pompa P1/P2 będzie wyłączona po osiągnięciu temp żądanej w pomieszczeniu.
Także do puki temp. w pomieszczeniu nie osiągnie zadanej to pompa ustawiona na zero będzie pracować non stop. |
|||