Forum eCoal.pl jaka temperatura wody na zasilaniu na podłogę? Subskrybuj | ||||
|
||||
zbyniuk5
|
Witam,
1. jaka powinna być temperatura wody na zasilaniu na podłogę? 2. jaka powinna być temp. podłogi? 3. ja mam na programatorze : Czas postoju pompy podłogowej 15 min. Czas pracy pompy podłogowej 6min. Jak macie ustawione programatory ogrzewania podłogowego?
|
|||
|
||||
marleyy
|
serwus,
ad1 . ja w podłogę puszczam 25-31*C w zależności od temperatury, która panuje na zewnątrz. ad 2. temp podłogi jest u mnie ok 2*C niższa niż temp zasilania ad 3. u mnie pompa kręci cały czas. pozdr |
|||
|
||||
sq9tbu
|
32 chodzi cały czas na 1 biegu
regulacje temperatury za pomoca rotametrów i głowicy |
|||
|
||||
damian203
|
U mnie podobnie jak u marleyy-a z tym że temperaturę podłogi ustawia niezależny sterownik pogodowy - od trzech lat nic nie dotykam, czy zima czy lato. Po odpowiedniej kalibracji jest super komfort .Z doświadczenia też ci powiem że przy podłogówce niekorzystne jest przerywanie pracy pomp- same problemy z tym są.
A co do temperatury podłogi to przepisowo nie powinna przekraczać 35 stopni bodajże, ale to zależy od wielu czynników - straty cieplne, gęstość rurek, zastosowane wykończenie podłogi, czy nawet ustawienie większych mebli - tak że w każdym przypadku jest inna - ma być taka aby w pomieszczeniu było ciepło |
|||