Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl jaka temperatura wody na zasilaniu na podłogę? Subskrybuj | ||||
|
||||
zbyniuk5
![]() |
Witam,
1. jaka powinna być temperatura wody na zasilaniu na podłogę? 2. jaka powinna być temp. podłogi? 3. ja mam na programatorze : Czas postoju pompy podłogowej 15 min. Czas pracy pompy podłogowej 6min. Jak macie ustawione programatory ogrzewania podłogowego?
|
|||
|
||||
marleyy
![]() |
serwus,
ad1 . ja w podłogę puszczam 25-31*C w zależności od temperatury, która panuje na zewnątrz. ad 2. temp podłogi jest u mnie ok 2*C niższa niż temp zasilania ad 3. u mnie pompa kręci cały czas. pozdr |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
32 chodzi cały czas na 1 biegu
regulacje temperatury za pomoca rotametrów i głowicy |
|||
|
||||
damian203
![]() |
U mnie podobnie jak u marleyy-a z tym że temperaturę podłogi ustawia niezależny sterownik pogodowy - od trzech lat nic nie dotykam, czy zima czy lato. Po odpowiedniej kalibracji jest super komfort .Z doświadczenia też ci powiem że przy podłogówce niekorzystne jest przerywanie pracy pomp- same problemy z tym są.
A co do temperatury podłogi to przepisowo nie powinna przekraczać 35 stopni bodajże, ale to zależy od wielu czynników - straty cieplne, gęstość rurek, zastosowane wykończenie podłogi, czy nawet ustawienie większych mebli - tak że w każdym przypadku jest inna - ma być taka aby w pomieszczeniu było ciepło ![]() |
|||