Forum eCoal.pl v3.5 zmiana lato-zima a zawór 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
skierka21
|
Witam
Po zmianie z lata na zimę (auto lato) nie otwiera mi zaworu 4d. Wg programu/regulator pogodowego ma być 43st jest 26st i nie zwiększa otwarcia zaworu, cały czas 22%. Zdarzyło się to już 2 raz, zrobię restart i zobaczymy czy pomoże. Ktoś ma jakiś pomysł ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Twój zawór 4d jest ustawiony jako ochrona powrotu i dla niego priorytetem jest trzymanie temp powrotu a nie zasilenia CO , zresztą jeśli Twoja instalacja wygląda tak jak na schemacie i masz bufor to to rozwiązanie jest bez sensu , proponuje w Twoim przypadku zmienic w opcjach zaawansowanych ochrone powrotu na "wyłączona"
|
|||
|
||||
skierka21
|
nie mam buforu, brak jest instalacji z pompą na małym obiegu
do wczoraj działało ok (piec 60st) ale ustawiłem pogodowy na piecu i teraz jest 59 i tu chyba jest problem że powrót jest też niższy o 1st czy dobrze kombinuję ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
to zmień schemat tak jak wygląda Twoja instalacja .
Druga sprawa albo obniż temp. powrotu tak aby zawór mógł pościć więcej an instalacje CO , albo zwiększ temp.zadana CO jeśli koniecznie chcesz trzymać te 55 na powrocie , 3 opcja zmień ochronę powrotu na pompę CWU wiąże sie to z tym ze przy tak wysokiej temp powrotu bedzies mial tez taka wode CWU , jesli pompa bedie sie załaczala |
|||
|
||||
skierka21
|
nie ma takiego
pompy do CWU już nie ma , musiałem wstawić pompę na małym obwodzie bo grawitacyjnie nie wyrabiało i zabrałem pompę z CWU i dałem na mały obwód , działa jedno i drugie mam 2 pompy eletron. 1 na małym obwodzie a druga na CO, obie chodzą na 8W i wszystko było ok dopóki nie zrobiło się cieplej zaraz ustawie piec na 60 i zobaczymy dodane 2017-10-18 22:53ustawiłem piec na 60 a powrót na 54, zauważyłem że jak powrót miał więcej o 3 stopnie od min to zawór ruszył szkoda że nigdzie nie pisze że powrót ma mieć o 3 st więcej - żeby ruszyło (później było tylko o 1,5 stopnia więcej od min a zawór dalej się otwierał) tera jestem mądrzejszy jak by jeszcze zmienić/dodać rysunek dla pompy na małym obiegu bez bufora.... święta się zbliżają może będzie jakiś prezent |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale Ty chłopie kombinujesz pomę na małym obwodzie wpinasz w gniazdo pompy mieszącej a w ustawieniach zmieniasz ochrone powrotu na "pompa mieszająca" , obwód wtedy zmieni ci sie tak jak wyglada Twoja instalacja i dodatkowo zawór 4d bedzie kontrolował temp. wody CO a nie powrotu , powrotem zajmnie sie pompa na małym obiegu . Nastepnym razem jak zadasz pyatanie , postaraj sie opisac swoja instalacje tak zeby odpowiadajacy mogł wiedziec jak CI pomóc , inaczej to wrózenie z fus |
|||
|
||||
leON22
|
Witam , Ameno25 właśnie to jest ogólny problem nowych forumowiczów ( pamiętam , też nim byłem ) , zadają pytania bez opisu instalacji , modelu sterownika , kotła itp. a człowiek się niepotrzebnie "produkuje" , bo się okazuje , że przysłowiowy Pan Ździsio , przykładowo chce uruchomić jakąś opcję , której jego ster nie obsługuje i bądź tu mądry chłopie Może przydał by się na Forum jakiś "mały regulamin" określający , jakie dane na temat swojej instalacji musi podać pytający żeby uzyskać sensowną odpowiedź na zadane pytanie
|
|||
|
||||
skierka21
|
nie kombinuje tylko :
1.mój układ nie jest taki sam jak z pompą mieszającą 2. pompę w małym obiegu mam na powrocie bo instalacja nie była przygotowana do pompy na małym obiegu i nie było innego miejsca żeby ją zamontować 3. pompa na małym obwodzie dodatkowo wymusza obieg na CWU więc nie potrzeba mi 3 pompy, tak zostało zrobione przez "fachowca" (oprócz pompy- to już moja przeróbka) po co mam podawać jaki mam piec i sterownik jak wszystko jest w danych do których każdy ma dostęp, pisałem w 3 poście "że pompa jest w małym obiegu bo grawitacyjnie nie wyrabiało " więc ta pompa wymusza obieg w małym obiegu a nie gwarantuje powrotu (pośrednio -głównym gwarantem jest zawór 4d) nie czytacie ze zrozumieniem a macie pretensje do mnie że zadaje pytania bez podania dokładnego opisu jedynym moim problemem jest/było to że nigdzie nie jest napisane że powrót musi być o 3 stopnie większy od minimum ps ieON22 dobrze że pamiętasz bo już ktoś kiedyś ..... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
wiesz co skierrka21 nic nie rozumie z tego co piszesz , powodzenia
|
|||
|
||||
gmaj22
|
1/ pompa na "małym obiegu" powinna być na powrocie z 4D a nie na powrocie do kotła
2/ przy korzystaniu z 4D jako ochrona powrotu, podstawową rzeczą jest zapewnienie temperatury na kotle wyższej o co najmniej 15-20 stopni wyższej niż ustawiona temperatura powrotu. Gwarantem prawidłowej pracy jest nie sam zawór 4D, ale zespół: pompa,zawór 4D oraz czujnik zaworu umieszczony na powrocie. Prawdą jest, że skierce jedynie wydaje się, że wszystko wie na temat swojej instalacji. Ustawienia sterownika i to, o czym pisze tylko temu przeczą... |
|||
|
||||
skierka21
|
tak wygląda moja instalacja, jeśli jest coś źle to proszę napisać powód a nie "bo tak ma być"
piec oep 10KW , 5 grzejników, bojler 150l gmaj22: "pompa na "małym obiegu" powinna na powrocie z 4D a nie na powrocie do kotła" - powrót z 4d idzie na powrót do kotła. wg Ciebie gdzie powinna być ? W mojej instalacji na obecną chwilę nie było gdzie wstawić tej pompy a jak jej nie było to były bardzo duże skoki temperatur nawet jak gwarantem była pompa CWU - bojler jest 3m od pieca. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Pompa na małym obiegu powinna być na rurze łącżącej zawór 4D z powrotem z instalacji do kotła, a nie na samej rurze powrotnej. Wg schematu to na tej krótkiej niebieskiej z 4D. Wtedy na powrocie z bojlera wskazany zawó zwrotny klapowy. W tej chwili punkt zmieszania masz zarówno w zaworze jak i na trójniku powrót CWU/powrót do kotła. Temperatura powrotu kotła jest wypadkową temp. powrotu z bojlera oraz temp. powrotu z zaworu 4D.
Popatrz na schemat, zamknij zawór na powrocie z bojlera, zaobserwuj temperaturę powrotu. Zrozumiesz może, o co mi chodzi. Być może nie wiesz, ale w tej chwili masz w większym stopniu ochronę powrotu przez CWU niż z 4D Nawiasem mówiąc, różnica między Tzasilania a T powrotu kotła powinna być znacznie wyższa niż 2 stopnie. |
|||
|
||||
skierka21
|
Tu się zgadzam się , dlatego zawór do bojera mam otwarty na 1/3.
Musi tak zostać do końca sezonu, potem zmienię. Zostało tak zrobione pod moją nieobecność. Różnica w tej chwili 7st . |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jaka średnica zasilania/powrotu bojlera? Jeśli co najmniej Cu22, to spokojnie możesz jeszcze bardziej przymknąć. Spróbuj wymusić większe otwarcie zaworu 4D, tak aby mniej oddawał do powrotu. Cel: obniżenie temperatury powrotu do ok. 50C. Jeśli koniecznie chcesz zachować min. 55 C na powrocie, powinieneś podnieść temp. kotła.
Taka mała różnica Tzas/Tpowr kotła to dużo mniejsza sprawność. |
|||
|
||||
skierka21
|
Cu22, w DTR kotła "zalecana minimalna temp powrotu 55 "
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
skiera21 powiedz mi dlaczego pompy na małym obiegu który zarazem jest obiegiem cwu , nie wepniesz pod gniazdo pompy dodatkowej i ochrone ustwisz jako pompe mieszajaca?
dodane 2017-10-20 14:42Tak jak napisałem wyżej obecnie moim zdaniem ochrone realizowana przez 4d w Twoim prypadku nie ma sensu , bo tak jak napisał Gmaj22 wiecej dogrzewa Ci powrót ten obieg cwu niz ten zawor 4d |
|||
|
||||
skierka21
|
z tego powodu co pisałem
- testowałem różne opcje na mojej lekko spierniczonej instalacji - grawitacyjnie obwód nie wyrabia więc musi być pompa - jako ochrona- pompa CWU były duże skoki temperatur - jak zrobię ochronę -pompa mieszająca to są duże skoki temperatur np. jak na kaloryferze otworzy się termostat - obie pompy chodzą na auto i zużywają od 7 do 9W jedna - na bojler idzie i wraca mała część wody - zawór otwarty na 1/3 - rurki i pompy w otulinach Ameno25: w czym jest lepsze twoje rozwiązanie lub co poprawi w mojej instalacji ? patrząc na Twój wykres to powrót Ci schodzi nawet do 36st co chyba nie jest zalecane ? u mnie po zmianach się to nie zdarza - przynajmniej na razie ps. dodam na koniec że u mnie piorytetem nie jest oszczędność - stary komin z cegieł i nie mogę zbyt obniżać temp. pieca/spalin na bolerze jest elektrozawór który po dogrzaniu zamyka obwód |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Widze kolego że sie nie rozumiemy
Patrzenie na wykres to nie wszystko , jeszcze trzba by sie zastanowic dlaczego ta temperatura sadła do 36 i na jak dlugo |
|||
|
||||
skierka21
|
Dobrze że jeszcze kolego
zobacz moje wykresy z początku Września a obecne, to zrozumiesz moje "zadowolenie" z aktualnej pracy pieca i dlaczego tak sceptycznie podchodzę do zmian aaa i nie sugeruj się liczbą z nicka |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Życzę powodzenia , uwierz nie mam zamiaru przekonywać Cie do niczego , tym bardziej nie karze Ci się sugerować czymkolwiek , najwidoczniej wiesz lepiej co jest dobre dla Ciebie
Najważniejsze ze jesteś zadowolony z ustawień i pracy pieca . Co do wykresów z początku września to widzę tam zmiany w ustawieniach kilkanaście razy na dzień.Pozdrawiam |
|||