Forum eCoal.pl v3.5 Wygaszenie kotła w grzaniu + pare innych Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mwol
|
Pisze mi ze mam już połączone urządzenie z kontem
dodane 2022-11-08 05:55Jakies sugestie może? |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
mwol
|
Ok jak wrócę do domu z pracy to udostępnię
dodane 2022-11-08 16:03Sterownik udostępniony prosze u jakieś wskazowki bo nie wyobrazam sobie codziennie rozpalac w kotle |
|||
|
||||
leON22
|
Myślisz że to wszystko żeby Ci pomóc ? Opisz swoją instalację, ile m2 ogrzewasz, czym palisz czy chata ocieplona im więcej tym lepiej.
|
|||
|
||||
mwol
|
Instalacja c.o. grzejniki + podłogówka+ c.w.u (wspomagane solarami) piec oep 16kw paliwo ekgroszek do tej pory pieklorz z którymi nie było żadnych problemów obecnie podobno węgiel z bogdanki ale pewności nie mam, dom 150 m2 + garaż nie ogrzewany, dom ocieplony ściany styropianem 15cm strop styropianem 20cm
|
|||
|
||||
leON22
|
Poza tym rozumiem, że wszystko tak jak na schemacie Twojej instalacji, czyli 3 pompy i jakiś tam termostat pokojowy zamiast oryginalnego czujnika temp.wew Wrzuć jakieś foty instalacji kotła z uwzględnieniem montażu tych pomp, zaworu 4D i czujników temp.powrotu i za zaworem 4D.Max rozmiar fotki do dodania tu na forum 2mb, albo dowolny darmowy serwer ze zdjęciami i link do niego
|
|||
|
||||
mwol
|
||||
|
||||
leON22
|
Trudno cokolwiek dobrego napisać o pracy tego kotła , bo jej nie widzę na wykresach , które pojawiają się i znikają Kupiłeś kocioł z podajnikiem automatycznym , a podpalisz w nim jak w zwykłym śmieciuchu Problem z jego z wygaszaniem polega na braku stałego i ciągłego odbioru ciepła spowodowanym brakiem ochrony powrotu ( brak pompy mieszającej widocznej na schemacie ) oraz zastosowaniem termostatu on/off który wyłącza pompę CO po dogrzaniu pomieszczenia wg mnie to kiepskie rozwiązanie i nie widzę w nim żadnych oszczędności Lepszym rozwiązaniem , byłoby zastosowanie dedykowanych oryginalnych przewodowych czujników temp.wew i zew. ( osobiście polecam zestaw bezprzewodowy ze Sklepu ES ) i ustalenie odpowiedniej temp.za zaworem 4D , dopiero potem ustawienie odpowiednich parametrów spalania .
dodane 2022-11-09 17:50PS. Dodatkowo źle ustawiony typ kotła - 15kW zamiast OEP i tylko 1 podanie w podtrzymaniu . |
|||
|
||||
mwol
|
Nie rozumiem co ci znika i sie pojawia ja widze wszystkie wykresy, co znaczy ze pale jak w smieciuchu? Zabezpieczeniem powrotu jest pompa mieszajaca chyba z podlogowki ale nie jestem pewien bo sie na tym nie znam, dlaczego termostat pokojowy jest zlym rozwiazaniem a wylaczenie pompy nie jest oszczedne? I czym roznia się te oryginalne czujniki i jeszcze jedno przy pieklorzu przez 3 sezonu nie miałem ani razu problemu z wygaszaniem kotła a paliłem w wyższych temperaturach na zewnątrz niż teraz
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||