Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienie sterownika pod niskokaloryczny ekogroszek Subskrybuj | ||||
|
||||
MarekAG
![]() |
Cześć wszystkim.
W tym sezonie zacząłem w moim OEP 10 sezon ekogroszkiem o niskiej kaloryczności (20 MJ). Prosiłbym was o pomoc i odpowiedź jak mniej więcej ustawić spalanie grupowe w stosunku do bardziej kalorycznych groszków. Zmniejszyć nadmuch, zwiększyć ilość podawań? Dobrze kombinuje? Obecnie jadę 8/8 z nadmuchem 36%, 4 podaniami, histereza 0.5C. Podtrzymania nie ruszałem w stosunku do poprzednich groszków: Czas pracy podajnika 8 sek Czas postoju podajnika 50 min Czas krótkiej przerwy 25 sek Ilość powtórzeń 2 Moc dmuchawy 38 %
Żar jest około 2 cm nad paleniskiem więc chyba ok. Dymu z komina nie widać. Niestety popiołu jest bardzo dużo. 3-4 szuflady z jednego podajnika (przy innych groszkach było 1 - 1.5). Słyszałem, że małokaloryczne ekogroszki spalają się niektórym na proszek. Ja co prawda spieków nie mam ale mój popiół wygląda jak popcorn. Pełno jasnych "kulek" wielkości szlaki. Czy da się coś z tym zrobić? Dodam, że przy zmniejszeniu nadmuchu na 34% piec nie chciał dojść do zadanej. Pozdrawiam |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Zostaw na 36 i zobaczysz jutro.
|
|||